Stejně, jako jsou falšované některé potraviny, tak i máslo může být méně kvalitní. Stačí do něj přidat jinou ingredienci nebo méně kvalitní suroviny a máslo už není tím, čím by mělo být. Proto si častokrát na chléb natíráme falešné máslo, bohužel za stejnou cenu, jako máslo poctivé.
Ve snaze snížit své nálady jsou výrobci ochotni upustit od kvality a my někdy ani nemáme tušení, co vlastně kupujeme. Pokud si nenastudujete složení každého jednoho výrobku, který si kupujete, tak nemáte šanci odhalit, zda jíte pravé máslo nebo jen jeho levnou napodobeninu. Tedy vlastně, dá se to odhalit. Je jen třeba vědět, na co se zaměřit.
Vše začíná v obchodě
Už při koupi másla dokážete odhalit, zda si kupujete kvalitní poctivé máslo nebo něco úplně jiného. Dokonce někdy ani máslo s cedulkou garance nemusí být poctivé. Při koupi sledujte především jeho složení. Pokud se ve složení mezi tuky nachází i olej, tak je jasné, že část másla tvoří méně kvalitní margarín či jiná olejová složka. Takové máslo raději vraťte do regálu.
Sledujte název a podíl tuku
Základem pro výrobu kvalitního másla je pouze kvalitní a ideálně co nejčerstvější smetana. Čím je totiž čerstvější, tím je máslo lepší a trvanlivější. Proto je dobré, když mléko pochází z lokálních farem. Podle platného nařízení EU je pro máslo stanoven minimální podíl mléčného tuku 80 %. Másla vyráběná u nás zpravidla obsahují 82 % mléčného tuku a nejsou v nich žádné konzervační látky ani emulgátory. Pokud je tedy na obalu uveden nižší podíl spolu s dalšími ingrediencemi, pak se kvalitní máslo nejedná.
Barva hodně napoví
Kvalitní máslo je nebarvené a má přirozeně smetanově lehce žlutavou barvu. Pokud si zakoupíte máslo, které je výrazně žluté, je velice pravděpodobné, že je dobarvené. Ke zvýraznění žlutavého zabarvení másla se smetana přibarvuje přírodním barvivem. Sledujte proto informace na obalu.
A co obal či krájení?
Konzistence másla závisí na výrobě a obsahu vody. Podívejte se, jaký povrch má máslo po vyndání z chladu. Kvalitnější bude déle tvrdší, pevné a hladké a nebude se k obalu lepit. Právě jeho konzistence ovlivní i to, jak se bude máslo chovat například při pečení či vaření.
Sledujte i jeho krájení. Pokud do něj nůž zapíchnete a jen těžko ho z něj vytahujete, protože je extrémně tuhé, tak můžeme hovořit o poctivém másle, které obsahuje pouze kvalitní složky. Falešné máslo se krájí velmi snadno a nůž jím prochází bez nejmenších problémů.
Sledujte i jeho tání
Při rozpouštění kvalitního másla by se na povrchu neměly udělat olejovité skvrny ani bublinky. Kvalitní máslo taje pomaleji a jednotně. Nekvalitní máslo je více mastnější s viditelnými olejovými skvrnami na povrchu.