Proč vlastně pokožka ztrácí svoji elasticitu? Příčin je více. Stárnutím počínaje, přes nadměrné vystavování se slunečnímu záření až po špatnou životosprávu. A právě u potravin se zastavíme. Pojďme se podívat na ty, které nám výrazně pomohou zvýšit elasticitu pokožky.
Vsaďte na jogurt
Jogurt je neodmyslitelnou součástí péče o krásu. Proto je využíván v pleťových maskách bez rozdílu typu pleti. Ideální je zařadit jogurt do svého jídelníčku, neboť obsahuje vitamin A, který posiluje produkci kolagenu. Ten zas zabezpečuje hydrataci a pevnost pokožky, díky čemuž je pokožka pružná a pevná.
Zázrak zvaný zelený čaj
Jednou z nejlepších potravin, které zvyšují pružnost pokožky a kterou byste rozhodně neměli podceňovat, je zelený čaj.
Obsahuje dva silné antioxidanty, které ve velké míře přispívají k obnově elasticity pokožky. Polyfenoly (antioxidanty zeleného čaje) dokonce pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály, které jsou považovány za jednu z hlavních příčin procesu stárnutí pokožky.
Vynikající jsou olivy
Víte, že olivy patří mezi nejlepší potraviny pro zdravou pokožku? Mají v sobě vysoký podíl síry, která rovněž podporuje produkci kolagenu. Navíc olivy, tedy složky v nich obsažené, zabraňují vzniku akné a pomáhají stahovat rozšířené póry.
Rostlinné oleje, ořechy a semínka
Extra panenský olivový olej, sezamový olej lisovaný za studena, lněný olej a další rostlinné oleje, stejně jako ořechy a semínka, olivy a avokádo obsahují vysoce kvalitní látky a nenasycené mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro zdraví našich buněk a jsou předpokladem pro zářivou a pevnou pleť. Důležitý je také obsah fytosterolů, které regulují hladiny cholesterolu, vitaminu E, karotenoidů a polyfenolů, které mají antioxidační účinky. Mezi nejzdravější oleje vůbec patří extra panenský olivový olej, který je někdy také nazýván elixírem mládí a zdraví. Všechny výše zmíněné oleje je vhodnější používat za studena, jelikož se při tepelné úpravě mnoho jejich výhod ztrácí. U olejů také platí, čím méně rafinované tím lépe.
Dopřejte si hrst mandlí denně
Říká se, že pokud si denně dopřejete 30 mandlí, budete zdraví jako řípa. A to se samozřejmě odrazí i na vaší pokožce. Fakt, který k tomu přispívá je ten, že mandle obsahují množství živin, které jsou nezbytné k udržení elasticity pokožky. Mandle jsou významným zdrojem vitaminu E, který má schopnost chránit ji před slunečním zářením a tím jí pomáhá odolávat procesu stárnutí. Jejich další, výhodou je, že zvyšují odolnost proti stresu.
Granátová jablka
I když toto osvěžující a lahodné ovoce u nás stále patří mezi exotické a méně známé dobroty, pomalu si nachází své příznivce. Tomuto ovoci je v poslední době věnována zvýšená pozornost i ze strany vědců a odborníků, kteří zkoumají jeho účinky na zdraví. Kromě mnoha pozitivních účinků na zdraví mohou granátová jablka pomoci k zářivé a mladistvé pleti. Jsou totiž plná antioxidantů a vitaminů, které zpomalují proces stárnutí buněk a přispívají tak k mladistvě vyhlížející pleti. Jako bonus můžete granátová jablka vyzkoušet pro jejich afrodiziakální účinky.
Bobulovité ovoce
Borůvky, jahody, maliny a ostružiny jsou velmi bohaté na antioxidanty a fytoživiny, což jsou pro zdraví velice prospěšné sloučeniny. Osahují řadu vitaminů a minerálů, namátkou vitamíny A, a B a rovněž železo, zinek, draslík, měď a hořčík. Bobulovité ovoce je také extrémně bohaté na vitamin C, antioxidant, který podporuje tvorbu kolagenu, čímž pomáhá oddálit příznaky předčasného stárnutí, jako jsou vrásky a povadlá pleť.