Procesem sušení se z plodů odstraní voda, ovoce má potom vyšší obsah cukru, ale zároveň také vlákniny a dalších látek, které podporují trávení. Původním cílem sušení ovoce bylo jeho konzervování a prodloužení doby použitelnosti. Mikroorganismy, které mohou za kažení ovoce, se množí ve vodě, a proto se snížením jejího množství rozklad ovoce téměř znemožní a jeho životnost se významně prodlouží.
Zdravá varianta sladkostí
Sušené ovoce má vynikající chuťové vlastnosti, ale zároveň i dobrou a velmi rychlou sytící schopnost, a to i z malého zkonzumovaného množství. Proto i přesto, že je bohaté na cukry (především fruktózu a glukózu), je mnohem lepší variantou než například mléčná čokoláda, jejíž energetická hodnota je dvojnásobná a zdraví nijak neprospívá.
Obsahuje důležité živiny
Co je nejdůležitější, sušené ovoce dodává tělu důležité živiny. Při sušení plodů sice dojde ke ztrátě některých živin, které původně čerstvé ovoce obsahovalo, ale vláknina, vitaminy, fytochemikálie a minerály v ovoci zůstanou. Bílkoviny, ale ani tuky neobsahuje sušené ovoce téměř žádné, a proto je vítanou pochoutkou i pro ty, kteří si hlídají linii.
Co se týče vitaminů, obsahuje sušené ovoce zejména vitaminy A, B1, B2, B3 a B6 a kyselinu pantotenovou, dále vitamin E a C. Naleznete v něm ale i některé minerální látky jako draslík, hořčík, vápník, železo, mangan, měď či fosfor.
Při vhodném technologickém postupu zůstane v ovoci zachována i podstatná část antioxidantů. Například brusinky obsahují v sušeném stavu více antioxidantů, než kolik jich měly jako čerstvé.
Pozor na doslazované ovoce
Při výběru sušeného ovoce se ale vždy nejdříve podívejte na obal, co vlastně kupujete. Pokud sháníte zdravou alternativu mlsání nebo svačinku na cesty pro děti, hlídejte si obsah přidaného cukru. Některé druhy doslazovány nejsou, jiné se doslova topí v přidaném cukru – což je případ hlavně sušeného ananasu, papáji a někdy i brusinek. Záleží ale také na výrobci.
Jak často sušené ovoce konzumovat
Při dodržení střídmé konzumace si jej klidně dopřejte každý den. Podle odborníků by se denně mělo sníst 5 porcí ovoce a zeleniny, přičemž 4 z nich by měly být v čerstvém stavu a jedna je povolena právě ve stavu sušeném. Samozřejmě za podmínky, že se nejedná o ovoce doslazované cukrem.
Usušte si ovoce sami
Nejlepší variantou, co se zdraví týče, je usušit si ovoce doma. Pokud máte z vlastní zahrádky, nic lepšího už mít nemůžete. Usušit si můžete švestky, meruňky, broskve, banány, jablka, hrušky, třešně, borůvky, bezinky, šípky, brusinky – zkrátka cokoliv. Nejjednodušší je vysušit ovoce v sušičce k tomu určené, ale použít můžete i troubu. Nikdy jej ale nesušte při teplotě vyšší než 85 °C, jelikož byste přišli o všechny vitaminy.