Tipy a triky

Potraviny, které nepatří na mrazák. Nikdy a za žádných okolností

Mrazení potravin je skvělý způsob, jak je uchovat dlouho čerstvé

autor

Erika Tomanová

20. února 2021

 
FOTO / Depositphotos
Mražení potravin představuje skvělý způsob, jak je dlouhodobě uchovat. V mrazničce můžeme uskladnit mnoho druhů potravin od pečiva až přes ovoce. Jsou ale potraviny, které na mrazák nepatří za žádných okolností.
Reklama

Některé potraviny prostě na zmrazování nejsou úplně vhodné, protože to může ovlivnit jejich kvalitu a chuť. Co do mrazničky spíše nepatří?

Plody s vysokým obsahem vody

Mnohé druhy ovoce a zeleniny lze bez problémů zmrazovat, ale některé na to nejsou ideální. Jde zejména o plody s vysokým obsahem vody. Ovoce a zelenina obsahují obecně více vody, ale do mrazničky raději nedávejte ty druhy, které mají vody skutečně hodně. Jde například o salátové okurky či cukety.

Některé potraviny na mrazák nikdy nedávejte

Stejně to platí v případě rajčat, ředkviček, ale i listové zeleniny, například špenátu, salátů, rukoly. Mrazení zcela změní jejich strukturu, plody budou po rozmrazení změklé, mohou mít jinou chuť, aroma i barvu. Rajčata či špenát je možné zmrazit, ale ve formě protlaku. Ve formě protlaku je lepší zmrazovat i jablka či hrušky. Co do mrazáku určitě nepatří je přezrálé ovoce. 

Brambory

Brambory v mrazničce nejsou ničím výjimečným. V obchodech i v domácnostech je najdeme ve formě hranolků a jiných polotovarů. Do mrazničky však určitě nepatří syrové brambory. Velmi nízké teploty jim zkrátka neprospějí.

Po ochlazení se v nich začnou vytvářet malé krystaly ledu. Po rozmrazení brambory změknou, zesládnou, změní texturu i barvu. Bramborám svědčí, pokud je umístíte do tmavé a chladnější části sklepa nebo spíže.

Některé mléčné výrobky

Některé mléčné výrobky zmrazit můžeme, jiné zase raději ne. Ke zmrazování nejsou vhodné měkké, zrající, plesnivé či tavené sýry, stejně tak smetana nebo tvaroh. Opět platí, že proces zmrazování má negativní vliv hlavně na strukturu jmenovaných potravin. Mohou být po rozmrazení nepříjemně hrudkovité a kašovité. Na rozmrazených měkkých sýrech si také moc nepochutnáte. V případě potřeby však můžete v mrazničce uskladnit tvrdé sýry, například parmazán, goudu a podobně. Po rozmrazení se tvrdý sýr může trochu drolit, ale větší problém s ním obvykle nebývá. Například na vaření či zapékání bude stále dobře použitelný.

Vajíčka

Vajíčka vám v lednici vydrží skutečně dlouho. Do mrazničky je ale nikdy nedávejte. Vejce se skořápkou by totiž mohla v mrazničce prakticky explodovat. Pokud potřebujete vajíčka uskladnit v mrazničce, musíte je zbavit skořápky, případně je rozdělte na žloutky a bílky a zamrazit samostatně.

Smažená jídla či vařené těstoviny

V mrazničce lze uskladnit i zbytky vařeného jídla. Vhodné na mrazení jsou různé omáčky, vývary či krémové zeleninové polévky, ale i moučníky a zákusky. S mnohými hotovými jídly to však tak jednoduché není. Do mrazničky například nejsou vhodné pokrmy, které ve svém složení ukrývají mléko, smetanu či jogurt. Po rozmrazení mohou být plné hrudek a mohou mít nepříjemnou strukturu. Ani smažené pokrmy nejsou zcela ideální k zamrazení.  Ztrácejí svoji křupavost a mění se jejich chuť. Také uvařené přílohy nejsou ke zmrazení vhodné.  Platí to o uvařené rýži či těstovinách. Mrazení těchto jídel se může odrazit na jejich kvalitě.

Polevy, krémy, dochucovadla

Ke zmrazení nejsou vhodné ani různé polevy, našlehané krémy, dochucovadla, dipy, dresinky, majonézy, kečup, hořčice a podobně. Ve všech případech při rozmrazování dojde k částečnému oddělování jednotlivých složek a vysrážení vody. Mrazením se ztrácí konzistence, kvalita i chuť.

 
Vstoupit do diskuze
Další zajímavé články