Tipy a triky

Přehledně organizovanou kuchyň můžete mít raz dva. Stačí dodržet tři tipy

Pokud máte pocit, že to u vás v kuchyni poněkud drhne, nastal čas na změny

autor

Erika Tomanová

23. února 2021

 
FOTO / Depositphotos
Každá hospodyňka ví, že při vaření je důležité mít dostatek pracovního prostoru a taky přehled o tom, kde je co uloženo. Máte v kuchyni opravdu všechno pěkně po ruce, nezdržuje vás přehrabávání v zásuvkách nebo neustálé přerovnávání skříněk?
Reklama

Pokud máte pocit, že to u vás v kuchyni poněkud drhne, nastal čas na změny. Nemusíte si zrovna kupovat novou kuchyňskou linku, zkuste se spíše zaměřit na uspořádání skříněk a zásuvek, ve kterých pomalu ztrácíte přehled. Nepořádek totiž prokazatelně způsobuje stres a s ním spojenou domácí nepohodu. Jak tedy na přehlednější kuchyň? Stačí, když budete aplikovat 3 skladovací tipy.

Tip číslo 1: Přemýšlejte

Při plánování rozdělte vybavení kuchyně na to, které používáte jenom občas nebo dokonce svátečně a na to, po kterém saháte pravidelně. Předmětům z první skupiny vyhraďte spíše uzavřené prostory, aby se na nich neusazoval prach a mastnota, zároveň pamatujte na to, že mohou být i na hůře přístupných místech.

Mějte svoji kuchyň pod kontrolou

Často využívaným kuchyňským pomocníkům naopak rezervujte prostor co nejblíže pracovní plochy, aby byly neustále po ruce. Předtím, než skončí cereálie, káva nebo čaj na nejvyšší poličce se zamyslete. Usnadníte tím život sobě i ostatním členům rodiny. Pokud totiž každé ráno používáte schůdek na to, abyste dosáhli na na kávu či čaj, něco není v pořádku.

Ukliďte si skříňky tak, aby byly logicky uklizené. Na spodní poličky dejte jídlo pro děti, pro které si mohou dojít i sami a na těžko dosažitelná místa uložte například utěrky, které potřebujete využívat jen sporadicky. 

Tip číslo 2: Škatulkujte

Vy ještě nemáte všechny drobné předměty naskládané v malých nádobkách? Škatulkování je nejen estetická, ale i praktická volba. Zvolit můžete hned několik druhů krabiček. Odborníci doporučují vsadit na neprůhledné pro předměty, které chcete schovat a transparentní zase na předměty, které musí být na očích.

Průhledné nádoby jsou vhodnější spíše do potravinových skříní či spíže a zejména na výše položené poličky. Budete tak mít lepší přehled o tom, co v nádobách je, aniž byste je museli sundavat. Průhledné nádoby jsou velmi praktické i do hlubších skříněk. O všech předmětech v nádobě tak  máte dokonalý přehled.

Tip číslo 3: Štítkujte

Štítky jsou v domácnosti obrovský pomocník. I když máte všechno pěkně uloženo v průhledných krabicích, i ty se se někdy zaplní tak, že jejich obsah nevidíte. Snadno se tak stane, že vám dojde saponát, kapesníky či jiné důležité zásoby. Štítky jsou vynikající způsob, jak takovému scénáři předejít.

I zásuvka může být chytrá

Zásuvky v kuchyňské lince jsou úžasně praktickou záležitostí. Ale jenom v případě, že v nich máte pořádek. Možná zrovna vám chybí správný organizér, který rozčlení velkou plochu na menší přehlednější části. Mělké zásuvky, které jsou ideální na ukládání příborů, nožů a dalších drobných pomůcek, můžete vybavit klasickým plastovým příborníkem nebo nerezovým pořadačem, který je možné jednoduše vyndat a umýt v myčce.

Hlubší zásuvky pojmou neuvěřitelné množství dóz, lahví, talířů, hrnců a kuchyňských spotřebičů, ale zase jen tehdy, když jejich prostor využíváte s rozmyslem. Například u zásuvky na hrnce oceníte samostatnou přihrádku na pokličky, dózy, kořenky nebo lahve, kde zůstanou pevně stát i při zavírání a otevírání šuplíku.

 
Vstoupit do diskuze
Další zajímavé články