Tipy a triky

Zdraví prospěšná probiotika nemusíte kupovat. Zkuste několik kvalitních přírodních zdrojů

Probiotika nám pomáhají s udržením správného střevního mikrobiomu

autor

Klára Sanders

03. dubna 2021

 
FOTO / Depositphotos
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které se vyskytují ve střevech. Mají za úkol především udržovat rovnováhu střevní mikroflóry, zabraňovat přemnožení škodlivých bakterií a pomáhají při trávení potravy. Jejich nedostatek a nerovnováha se projevuje zhoršeným trávením, nadýmáním, průjmy nebo naopak zácpou. Naštěstí jdou doplnit nejen prášky či nápoji, ale díky potravinám.
Reklama

Náš životní styl, styl stravování, konzumace léků a antibiotik, to vše ovlivňuje složení střevního mikrobiomu. S udržením správného střevního mikrobiomu nám právě probiotika pomáhají. Proto již řadu let slýcháme z reklam, že aby naše zažívání dobře fungovalo, potřebujeme konzumovat probiotika. Jde o "hodné" bakterie, které mají bydlet v našem střevě a spolupodílet se na trávení a na fungování našeho imunitního systému.

Až potud je vše v pořádku. To je všechno pravda. Potíž ale nastává ve chvíli, kdy v rámci nabídky výrobců máme dle reklamy kupovat nejrůznější lahvičky s obsahem relativně malého množství nápoje, který obsahuje zaručeně obrovské množství hodných bakterií.

Pozor na to, co kupujete

Vedle mléčného nápoje kupujeme totiž ještě velký obsah cukru, umělých barviv a příchutí, které mají nápoji dodat šmrnc. Celý produkt je průmyslově upravován, konzervován, skladován, převážen. Představa, že jeho vypitím pomůžeme svému zdraví, je proto naprosto mylná a nesmyslná.

Obsah cukru je přímo živnou půdou pro množení nežádoucích bakterií ve střevech. Barviva, stabilizátory, emulgátory a konzervanty jsou s největší pravděpodobností příčinou rakoviny a dalších potíží. 

Obyčejný jogurt vám udělá větší službu

Přitom jako zdroj probiotik poslouží jakýkoli kysaný mléčný výrobek. Skvěle poslouží bílý jogurt s živými kulturami, kefír či cokoliv podobného. Máte-li přístup k domácímu mléku, můžete si vyrobit skvělý jogurt sami doma. Obsahem probiotik předčí ty kupované a nebude obsahovat žádné přídavné látky. Je tu ale otázka, zda je vůbec zapotřebí konzumovat mléčné výrobky, neboť poměrně značná část lidstva je na ně alergická. Naštěstí existují i jiné zdroje probiotik.

Vsaďte na kvašenou zeleninu

Příslušné hodné bakterie vznikají i při kvašení jiných výrobků, zejména při kvašení zeleniny. Typickým příkladem v našich končinách je kysané zelí. To splňuje řadu kritérií, které ho předurčují k používání. Je dobře skladovatelné, je dostupné a je z místních zdrojů. Hlávky zelí k nám neputují přes půl světa a navíc lze vyrábět kysané zelí i v domácích podmínkách. Abychom ale měli z kysaného zelí příslušný zisk hodných bakterií, je třeba ho konzumovat v syrovém stavu. Vařením ničíme jak bakterie, tak vitaminy.

Vedle kysaného zelí je vhodné používat i jiné druhy zeleniny. Dalším typicky českým zástupcem jsou tzv. "rychlokvašky", tedy okurky, které projdou procesem kvašení v nálevu. Můžete si ale také připravovat zeleninu kimči a další podle chuti a podle různých návodů, kterých je plný internet.

Účinky kysaného zelí 

Kysané zelí a další kysaná zelenina má obrovskou výhodu v tom, že neobsahuje přebytečné množství cukrů a dalších přidaných látek. Svým obsahem hodných bakterií potom přímo stimuluje imunitní systém. Vedle toho snižuje i hladinu cukru v krvi a zvyšuje účinnost inzulinu. Benefity tohoto působení se netýkají jen lidí nemocných cukrovkou, ale obecně všech lidí.

Vedle toho dochází po konzumaci kysaného zelí a podobných výrobků k poklesu hladiny cholesterolu, což se zase pozitivně projeví na lidském zdraví. 

 
Vstoupit do diskuze
Další zajímavé články