Tipy a triky

Snadný recept na výborný chléb, který je zároveň bez nejznámějších potravinových alergenů

Tento chléb mohou i lidé s potravinovými alergiemi

autor

Klára Sanders

14. dubna 2021

 
FOTO / Pixabay
Čerstvý chléb je pro mnoho lidí, kteří trpí potravinovými alergiemi zakázaná potravina. Možná právě proto na něj mají často obrovskou chuť. Je sice možné koupit si pečivo bez alergenů, ale není nad čerstvé. Vyzkoušejte si upéct chléb sami. Tento recept je bez nejznámějších potravinových alergenů a určitě ho zvládnete.
Reklama

Pokud je člověk omezen nějakou potravinovou alergií, musí se některých potravin vzdát nebo hledat náhražky a různé alternativy. V případě alergií na pečivo existuje celá řada receptů na bezlepkové chleby, bezlaktózové chleby, chleby bez vajec a další. Aby člověk přišel na ten pravý recept, musel by jich napéct opravdu nespočet.

Zkuste recept na velmi dobrý chléb, který je zároveň bez nejznámějších potravinových alergenů. Navíc má typickou křupavou kůrku, krásně měkký vlhký vnitřek a navíc obsahuje spoustu vlákniny. Budete se divit, ale chuťově ani konzistencí jej jen stěží rozeznáte od klasického chleba. Tak už na nic nečekejte a pusťte se do toho!

Potřebné ingredience

  • 150 g hladké bílé rýžové mouky
  • 50 g hladké kukuřičné mouky
  • 25 g hladké pohankové mouky
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 15 g droždí
  • 2 a ½ dcl vlažné vody
  • 1 a ½ dcl bezlaktózového mléka nebo vody

  • 2 lžíce psyllia
  • 1 lžička xantanové nebo guarové gumy
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička chlebového koření nebo mletého kmínu
  • 1 lžička soli
  • špetka třtinového cukru
  • + rýžová a kukuřičná mouka na vysypání

Postup

Připravte si vlažnou vodu a do ní přidejte polovinu psyllia (jednu lžíci) a nechte máčet alespoň hodinu. V teplém mléce rozpusťte kvasnice, špetku cukru a soli a nechte vzejít kvásek. Vedle v misce smíchejte mouky, kukuřičný škrob, chlebové koření a lžičku soli. Přidejte vzešlý kvásek spolu s namočenou vlákninou a lžíci oleje. Smíchejte elektrickým mixérem. Nakonec do těsta přidejte druhou lžíci suchého psyllia a xantanovou gumu. Přikryjte utěrkou a nechte kynout 40 minut.

Míchejte zpočátku mixérem a poté, co těsto začne tuhnout, jej dohněťte vařečkou. Neděste se, že je těsto tužší a lepkavé, má to tak být.

Mezitím si připravte ještě lžíci rýžové a lžíci kukuřičné mouky na vysypání. Část smíchaných muk vysypte po vykynutí těsta na vál a těsto propracujte do tvaru bochníku. Se zbytkem muk vysypte ošatku (pokud ji nemáte, stačí jakákoliv miska) a vložte do ní připravený bochník. Lehce ho přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout ještě 30 minut.

Po půl hodině chléb přendejte na plech, který jste předtím vyložili pečícím papírem. Jemně bochník pokropte čistou vodou a pečte jej s parou na 250 °C po dobu asi 10 minut. Po 10 minutách stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších 50 minut. Před krájením hotového chleba jej nechte vychladnout. I když vám to bude zvědavost a rozléhající se vůně velmi ztěžovat!

A jak péct s párou?

Před vložením chleba do trouby dejte do její spodní části prázdný plech. Jakmile budete mít vyhřátou troubu a chléb vykynutý, vložte jej do trouby a na plech nalijte vařící vodu, čímž vytvoříte v troubě páru. Ihned zavřete dveře! Po 10 minutách plech s vařící vodou opatrně vyjměte, troubu zlehka vyvětrejte, stáhněte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení tak, jak jsme psali v návodu.

Další zajímavé články