Než se pustíte do experimentů, je potřeba si říci, jak připravit klasickou strouhanku z bílého pečiva.
Stará dobrá strouhanka
Základem pro přípravu strouhankové směsi je samozřejmě pečivo. Housky, rohlíky, bagety nebo třeba toustový chléb nesušte nikdy v celku, hrozí riziko vzniku plísní. Starší pečivo před sušením pokrájejte na menší kostičky, rozložte v jedné vrstvě na plech nebo tác a přikryjte papírem, případně utěrkou.
Pokud chcete strouhanku neutrální chuti, není pro přípravu strouhanky určené pečivo posypané mákem, kmínem či jinými posypkami. Usušené pečivo nastrouhejte klasicky na struhadle, podrťte válečkem v uzavřeném sáčku nebo rozemelte na mlýnku či v mixéru. Strouhanku ihned spotřebujte, případně skladujte v dobře uzavíratelném obalu. Pro přípravu strouhanky lze využít i čerstvé pečivo, pokrájené je vložte na plechu do trouby rozehřáté na 150 °C a nechte sušit asi 10 minut.
Čím ochutit strouhanku
Na ochucení strouhanky můžete využít spoustu ingrediencí. Ty lze poté různě kombinovat, dá se tedy vytvořit opravdu velké množství variací. Čím strouhanku dochutíte, je jen na vás. Záleží na připravovaném pokrmu a na vaší chuti.
Bylinková strouhanka
Sušené bylinky nakrájejte a rozmixujte spolu s usušeným pečivem. Vhodné je určitě oregano, bazalka, petrželka či rozmarýn, přidat můžete jen jeden druh nebo je různě kombinovat. Stejně poslouží i čerstvé nasekané bylinky, pak ale musíte strouhanku urychleně spotřebovat.
Nebojte se experimentovat
Milujete chuť česneku? Pak ho přidejte do strouhanky. Báječně ochutí celý pokrm. Nastrouhejte potřebné množství česneku a spolu s pečivem rozmixujte, tak se jeho aroma rozloží v celé strouhance.
Použít můžete také jarní nebo klasickou smaženou cibulku. V případě té smažené se je vhodnější ji nejprve nechat vysušit, aby strouhanka zbytečně nenavlhla.
Strouhanku můžete ozvláštnit také přidáním nadrcených chilli papriček, sušených rajčat nebo oliv. Výborným dochucovadlem je i strouhaný parmezán, který dodá obalovaným pokrmům jedinečnou chuť.
Dalším skvělým tipem, co přidat do strouhanky pro její ozvláštnění, je mletá paprika. Dodá jí hezkou barvu a jemně nasládlou chuť. A opět něco pro milovníky pikantních jídel. Zkuste pálivou papriku nebo chilli.
Když to hezky křupe
Máte rádi, když to křupe? Extra křupavý povrch zaručí pokrmům strouhanka s přídavkem krekrů či kukuřičných lupínků. Rozdrcené krekry nebo kukuřičné lupínky smíchejte se strouhankou v poměru jaký vám bude vyhovovat, ale klidně můžete použít "strouhanku" pouze z krekrů či lupínků. Dochutit můžete i kořením či parmezánem a dále řízky obalujte tak, jak jste zvyklí.
Ještě větší dávku křupavosti zajistíte, pokud budete připravené dobroty péct v troubě. Stačí řízky či obalovaný sýr rozložit na plech s pečícím papírem, pokapat olejem či poklást plátky másla a péct do zlatova. Navíc si ušetříte nadměrnou dávku tuku při smažení a pokrm nebude tak těžký.