Jednotlivé plodiny mají různé požadavky na uchování. Některé vydrží pouze krátce, jiné zase při správném skladování velmi dlouho. Ne všechny plody můžeme skladovat v ledničce, protože nesnesou nízké teploty, a některé druhy zeleniny a ovoce by neměly být skladovány společně, protože látky, které uvolňují, působí na životnost ostatních plodin negativně.
Naopak stejného působení můžeme v některých situacích i využít. Abyste měli vždy chutné a dlouho čerstvé ovoce a zeleninu, držte se těchto zásad.
Neomývejte nic před skladováním
Zní to zvláštně, ale neomývejte zeleninu ani ovoce před tím, než ji budete skladovat v ledničce nebo v komoře. Umývání totiž může odstranit jejich přirozený povlak na povrchu, kterým se brání proti hnilobě.
Ovoce a zelenina preferují suché prostředí
Pokud je budete držet ve vlhkém prostředí, podporujete rychlejší vznik plísní. Dobrým trikem je umístit do krabice mezi ovoce či zeleninu papírový ubrousek, který absorbuje přebytečnou vlhkost.
Další zásady
- Plody neskladujte v mnoha vrstvách na sobě. Velký tlak může napomoci otlakům a tím i vzniku plísní.
- uskladněnou zeleninu a ovoce kontrolujte; nahnilé kusy ihned odstraňte.
- Nejstarší kusy spotřebujte vždy nejdříve, i v případě, že jsou uložené v lednici a stáří na nich není na první pohled znát.
- Zeleninu a ovoce omývejte až před použitím. Při skladování by měly být vždy dokonale suché.
- Nechte dostatečný přístup vzduchu.
- Kupujte jen tolik ovoce a zeleniny, které stihnete včas spotřebovat.
Jaké druhy nepatří do chladničky
Do ledničky nedávejte rajčata, papriky, okurky ani exotické ovoce a zeleninu. Chladný vzduch zastaví proces dozrávání a plodiny ztratí senzorickou hodnotu. Jednoduše nebudou chuťově dobré a často ani vzhledem lákavé.
Do chladu nepatří ani bylinky a saláty. Těm bude nejlíp v pokojové teplotě, se stonky ve vodě. Banány do lednice rozhodně nepatří! V lednici totiž mají tendenci rychle zčernat s ztratit chuť. Nejlépe uděláte, pokud je necháte při pokojové teplotě. Delší trvanlivosti napomůže pokud obalíte jejich stopky potravinářskou folií.
Osvojte si skvělé triky
Některé druhy ovoce, jakmile jsou zralé, vylučují ethylen. Patří sem banány, meruňky, hrušky, švestky, mango a rajčata. Některé druhy ovoce a zeleniny jsou zase na ethylen citlivé a není dobré je dávat dohromady s první skupinou, neboť pak začnou rychle hnít. Jaké to jsou? Jedná se zejména o jablka, vodní meloun, brambory, dýně, mrkev a brokolice.
Brambory ve tmě
Brambory je důležité skladovat tak, aby nám nezačaly klíčit. Úplně nejlépe bude bramborám v čistém, chladném a také dobře větraném sklepě. Důležité také je nenechávat brambory v uzavřených krabicích, nebo taškách. Nejlépe uděláte, pokud je umístíte do koše někam do tmavých míst.
Jablka a brambory
Zásadní pravidlo pro jablka zní, že je nikdy nesmíte skladovat společně s bramborami nebo zeleninou. Snadno totiž přejímají vůně i pachy, a tak načichnou třeba cibulí, zelím nebo právě bramborami.
Chřest jako květina
Chřest zůstane déle čerstvý, pokud ho umístíte do sklenice s vodou stejně jako květiny.
Brokolice a květák milují vlhkost
Brokolice zůstane čerstvá, pokud ponoříte její stonek do vody a vršek jen namokříte vlhkým ručníkem. Vodu pravidelně vyměňujte. To samé platí pro květák, obalte ho do mokrého ručníku
Celer zabalte do alobalu
V takové formě vydrží celer mnohem déle. Takto zabalený ho umístěte do ledničky. Ponechá si svou konzistenci a chuť.
Rajčata stonkem dolů
Oblast kolem stonku je nejsilnější částí rajčete a nepodléhá tolik otlakům. Otočte je tedy stonkem k podkladu.
Jak správně na avokádo
Nezralé avokádo byste měli umístit do papírového sáčku či do novin, aby dozrálo při správné pokojové teplotě. Poté ho uložíme do plastového sáčku a do ledničky.