Tipy a triky

Dobrá čokoládová poleva je zárukou chutného moučníku. Připravit si ji můžete doma, a to hned několika způsoby

Věřili byste, že může být dobrá i bez jediné kostičky čokolády?

autor

Kateřina Kofroňová

30. listopadu 2021

 
FOTO / Pexels
Čokoládová poleva často dokáže pozvednout obyčejný moučník na delikatesu první třídy. Jistě, můžete ji koupit v obchodě, ale nikdy nebude tak dobrá, jako ta, co si připravíte doma. Práce s ní není dokonce ani rychlejší, protože i tu nejluxusnější polevu doma připravíte během pěti minut. Stačí vám k tomu pouze dvě suroviny.
Reklama

Kdo by neměl rád čokoládu. Už léta je vědecky dokázáno, že čokoláda pozitivně ovlivňuje naše celkové rozpoložení, jelikož aktivuje hormon serotonin, který je také nazýván hormonem štěstí a dobré nálady. Čokoláda je proto považována za pomyslný lék na špatnou náladu a depresi. Ovšem stejně jako ostatní léky je potřeba konzumovat ji v omezeném množství. Na buchtě, koláči či perníku jí je tak akorát. Pokud je však nesníte sami.

Domácí čokoládová poleva je mnohem chutnější a kvalitnější

Možná jste zvyklí dělat polevu tak, že koupíte v obchodě pytlík, který doma zalijete v hrníčku horkou vodou a za pět minut máte polevu hotovou. Jenže četli jste někdy, co vaše poleva vůbec obsahuje? Myslíte že jen čokoládu? Někdy v ní čokoládu nenajdete dokonce vůbec. Může to být i směs nejlevnějšího kakaa, cukru, tuku a dalších látek, které tam vůbec nechcete. Když si polevu připravíte doma, bude mnohokrát lepší, chutnější a její příprava vám zabere stejných pět minut.

Hustá čokoládová ganache

Krémovou polevu delikátní chuti získáte použitím pouhých dvou přísad během pěti minut. Začněte tím, že nalámete kvalitní čokoládu na menší kousky. Společně s hustou smetanou ji vložte do misky a nechte v mikrovlnné troubě 20 sekund. Promíchejte a postup zopakujte ještě čtyřikrát, aby omáčka získala hladkou a hedvábnou texturu.

Můžete ji použít nejen jako polevu na dorty, koláče, buchty či cupcaky. Skvěle se hodí i jako čokoládová omáčka, dip k sušenkám, nebo jako základ pro čokoládové lanýže. Když ji trochu naředíte plnotučným mlékem, vyrobíte z ní luxusní horkou čokoládu.

Hořká či mléčná poleva

Velmi dobrou čokoládovou polevu získáte rychlým a jednoduchým postupem. Stačit vám k tomu bude velká tabulka čokolády na vaření (200 gramů), 140 gramů másla a 10 lžic vody. Čokoládu nalámejte na kousky, přidejte tuk a rozpusťte ve vodní lázni. Po chvíli přidejte horkou vodu a míchejte do krémové textury. Pokud máte raději sladší polevu, přidejte dvě lžíce moučkového cukru.

Poleva z bílé čokolády

Máte-li raději bílou čokoládu, zkuste tento jednoduchý recept. 150 gramů cukru, 2 lžíce mléka a 2 lžíce vody rozvařte na sirup. Vmíchejte do něj 100 gramů nalámané bílé čokolády a pár kapek oleje nebo kousek másla. Míchejte, dokud není poleva krémová a ihned použijte. Bílá čokoláda bývá velmi sladká, proto polevu již neslaďte.

Když nemáte čokoládu

Někdy se může stát, že si usmyslíte upéct oblíbený koláč, perník či bábovku, na kterou jste zvyklí dávat čokoládovou polevu, ale ouha. V ledničce není ani poleva, ba dokonce ani čokoláda, ze které byste mohli čokoládu vyrobit. Nezoufejte, celkem dobrého výsledku dosáhnete i s použitím kakaa. Potřebovat budete 100 gramů moučkového cukru, 100 gramů másla, 20 gramů holandského kakaa a lžíci vody, mléka nebo smetany. Všechny přísady pak míchejte do zhoustnutí v horké vodní lázni.

Zdroj: drivemehungry.com, sugargeekshow.com.

Další zajímavé články