Tipy a triky

Slaný karamel a další tipy na dárky, po kterých se budou obdarovaní u stromečku olizovat až za ušima

Jedlé dárky jsou zaručeným úspěchem

autor

Jitka Wolfová

08. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Do Vánoc zbývá něco málo přes dva týdny a možná už také začínáte panikařit a jen tápete, čím letos obdarujete své blízké. Pokud máte mezi svými nejbližšími někoho, kdo má rád sladké, máme pro vás skvělé tipy na jedlé dárky. Jsou z kvalitních surovin, výborně chutnají a zkrátka s nimi nemůžete šlápnout vedle.
Reklama

Jídlo je velmi oblíbeným dárkem, protože pokud ho dobře vyberete, potěší téměř každého. Když o někom víte, že je na sladké a dáte mu podomácku připravenou sladkou delikatesu, nemůžete se splést. A i kdybyste se zrovna netrefili, on to sní někdo jiný. Navíc do výroby dárku dáváte kus sebe, svůj čas a nadšení pro věc, a to je hodnota, kterou nelze dostatečně ocenit.

Slaný karamel je skvělý i na lepení makronek

My jsme se dnes zaměřili na sladké pomazánky, které se dají mlsat jen tak po lžičkách, ale mohou být rovněž součástí krémů, smoothies, můžete s nimi slepit cukroví, pomazat perník, nebo jimi polít zmrzlinu či puding. Navíc jsou i jednoduché na přípravu a když to porovnáte s jinými dárky, nevyjdou vás ani tak draho.

Slaný karamel

Poslední dobou se slaný karamel těší velké oblibě. Jeho chuť je skvělým spojením lahodné karamelové chuti, kterou špetka soli dokáže pozvednout do nebeských výšin. Navíc je během čtvrt hodiny hotový. Potřebovat budete 300 g cukru, 220 ml smetany ke šlehání, 80 g másla, půl lžičky soli a 1/4 kondenzovaného mléka. Cukr nasypte do hrnce a na středním plameni nechte za stálého míchání rozpustit. Jakmile získá krásnou hnědou barvu a bude rovnoměrně rozpuštěný, nalijte do něj ohřátou smetanu. Karamel se trochu zdrcne, ale to je přirozené. Stáhněte plotýnku na minimum a za neustálého míchání karamel opět rozpusťte. Poté přidejte sůl, máslo, kondenzované mléko a ještě horké nalijte do skleniček. Uzavřete a otočte víčkem dolů. Jakmile vychladnou, skladujte je v ledničce.

Domácí nutella

Znáte-li někoho, kdo by se po oříškovo-čokoládové pomazánce utloukl, vyrobte mu jeho vlastní. Z 230 g oříšků, 1 hrnku moučkového cukru, 1/3 šálku neslazeného kakaového prášku, 2 lžic kokosového oleje, 1 lžičky soli a 1/4 šálku nasekané čokolády. Předehřejte si troubu na 190 °C a na plechu vyloženém pečicím papírem pečte ořechy 10 – 15 minut. Ořechy poté vyndejte a přesypte na utěrku. Jakmile vychladnou, třete je v utěrce o sebe tak dlouho, dokud se nezbavíte všech slupek. Ořechy poté rozmixujte, přidejte moučkový cukr, kakao, olej a zpracujte do hladka. Nakonec přidejte špetku soli a nasekanou rozpuštěnou čokoládu. Dle konzistence přidejte v případě potřeby ještě trochu kokosového oleje.

Ořechové máslo

Další delikatesa, kterou najde pod stromečkem rád každý milovník sladkého. Základní recept se připraví z 3 hrníčků směsi oblíbených ořechů, ale my k němu přidáme ještě špetku soli, konopná a lněná semínka a kokosové máslo. S ořechy postupujte stejně jako u domácí nutelly, jen je v tomto případě nemusíte zbavovat slupky. Poté je vhoďte do kuchyňského mixeru a mixujte tak dlouho, dokud nevznikne krémové máslo. To může trvat klidně 10 minut, proto nespěchejte. Jakmile jsou ořechy rozmixovány, přidejte sůl, kokosové máslo, lžíci konopných semínek a lžíci lněných semínek. Můžete, ale nemusíte je také rozmixovat.

Zdroj: minimalistbaker.com, crunchycreamysweet.com, smoothcooking.cz.

Další zajímavé články