Pokud jste ještě nikdy nezkoušeli domácí majonézu, pak se máte na co těšit. Domácí majonéza je ultra krémová a mnohem chutnější než jakákoliv jiná, kterou si můžete koupit v obchodě. Pokud ji navíc připravujete ve vodní lázni, nemusíte se bát ani syrových vajec. Na závěr pro vás máme ale i majonézu bez vajec, která je vhodná také pro vegany.
Na vaječnou majonézu si připravte:
- 2 vaječné žloutky z volného chovu
- 1 vrchovatou lžičku dijonské hořčice
- 500 ml oleje
- 1-2 lžíce bílého vinného octa
- ½ citronu
- mořskou sůl
Postup:
V míse nad vodní lázní ušlehejte žloutky, poté přidejte hořčici a společně prošlehejte. Jakmile budou žloutky tak horké, že v nich neudržíte prst, začněte postupně přidávat asi polovinu oleje. Postupujte velmi pomalu. Šlehejte nepřetržitě asi 3 až 5 minut, nebo do zhoustnutí. Jakmile přidáte asi polovinu oleje, zašlehejte 1 lžíci octa – tím se směs mírně uvolní a získá světlejší barvu. Pokračujte v postupném přidávání zbývajícího oleje za stálého šlehání. Dochuťte špetkou soli, citronovou šťávou a případně ještě trochou octa. Uchovávejte ve sterilizované nádobě v lednici po dobu až jednoho týdne.
Majonéza bez vajec:
Tato hustá a krémová veganská majonéza je vynikající náhražkou běžné majonézy. Používáme ji na chlebíčky, jako základ dresinků a do salátů. Při výrobě tradičního receptu se do vejce zašlehává nebo přimíchává olej. Při pomalém provádění směs emulguje, proto je majonéza hustá, bílá a krémová. Při výrobě veganské majonézy se metoda neliší. V receptuře na bázi vajec je vejce tím, co napomáhá procesu emulgace. Ve veganském receptu to zajišťuje sójové mléko nebo aquafaba. Na majonézu bez vajec si připravte:
- 120 ml sójového mléka
- 1 lžíce vinného octa
- 1/4 - 1/2 lžičky jemné soli
- 1 a 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžičku citronové šťávy
- 250 ml rostlinného oleje
- špetku třtinového cukru
Kultura a styl
Vyberte si ty nejlepší suroviny pro vaše vánoční pečení. Kvalitní mouku, máslo, ale i droždí poznáte na první pohled
Pokračovat ve čtení
Tipy a triky
Velký průvodce moukami: Kterou použít na cukroví a ze které zadělat vánočku? Jednotlivé druhy se od sebe velmi liší
Pokračovat ve čtení
Postup:
Smíchejte sójové mléko, ocet, sůl a hořčici a ponorným mixérem mixujte na nejvyšší výkon dokud směs nezačne houstnout. Po chvíli začněte postupně a pomalu přidávat i olej. Vždy přidejte trochu a důkladně zašlehejte. Pomalé přidávání oleje pomáhá majonéze zhoustnout. Pokud je majonéza příliš řídká, přidejte ještě trochu oleje, aby ještě více zhoustla. Počítejte ale s tím, že v lednici ještě trochu zhoustne. Majonézu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu 2 a 3 týdnů.
Zdroj: jamieoliver.com, inspiredtaste.net.