Tipy a triky

Domácí majonéza dodá vašemu bramborovému salátu tu správnou chuť. Syrová vejce v ní nehledejte

Majonézu si můžete vyrobit i doma, a to jak s vejci tak bez nich!

autor

Jitka Wolfová

21. prosince 2021

 
FOTO / Shutterstock
Možná nechápete, proč byste měli vyrábět majonézu doma, když není problém ji koupit v jakémkoliv obchodě. V tom případě je jasné, že jste ještě domácí nikdy neochutnali, protože jinak byste důvod znali. Je to totiž o chuti. Domácí majonéza se s kupovanou nedá srovnávat.
Reklama

Pokud jste ještě nikdy nezkoušeli domácí majonézu, pak se máte na co těšit. Domácí majonéza je ultra krémová a mnohem chutnější než jakákoliv jiná, kterou si můžete koupit v obchodě. Pokud ji navíc připravujete ve vodní lázni, nemusíte se bát ani syrových vajec. Na závěr pro vás máme ale i majonézu bez vajec, která je vhodná také pro vegany.

Věděli jste, že ji lze připravit i bez vajec?

Na vaječnou majonézu si připravte:

  • 2 vaječné žloutky z volného chovu
  • 1 vrchovatou lžičku dijonské hořčice
  • 500 ml oleje
  • 1-2 lžíce bílého vinného octa
  • ½ citronu
  • mořskou sůl

Postup:

V míse nad vodní lázní ušlehejte žloutky, poté přidejte hořčici a společně prošlehejte. Jakmile budou žloutky tak horké, že v nich neudržíte prst, začněte postupně přidávat asi polovinu oleje. Postupujte velmi pomalu. Šlehejte nepřetržitě asi 3 až 5 minut, nebo do zhoustnutí. Jakmile přidáte asi polovinu oleje, zašlehejte 1 lžíci octa – tím se směs mírně uvolní a získá světlejší barvu. Pokračujte v postupném přidávání zbývajícího oleje za stálého šlehání. Dochuťte špetkou soli, citronovou šťávou a případně ještě trochou octa. Uchovávejte ve sterilizované nádobě v lednici po dobu až jednoho týdne.

Majonéza bez vajec:

Tato hustá a krémová veganská majonéza je vynikající náhražkou běžné majonézy. Používáme ji na chlebíčky, jako základ dresinků a do salátů. Při výrobě tradičního receptu se do vejce zašlehává nebo přimíchává olej. Při pomalém provádění směs emulguje, proto je majonéza hustá, bílá a krémová. Při výrobě veganské majonézy se metoda neliší. V receptuře na bázi vajec je vejce tím, co napomáhá procesu emulgace. Ve veganském receptu to zajišťuje sójové mléko nebo aquafaba. Na majonézu bez vajec si připravte: 

  • 120 ml sójového mléka
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1/4 - 1/2 lžičky jemné soli
  • 1 a 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 250 ml rostlinného oleje
  • špetku třtinového cukru

Postup: 

Smíchejte sójové mléko, ocet, sůl a hořčici a ponorným mixérem mixujte na nejvyšší výkon dokud směs nezačne houstnout. Po chvíli začněte postupně a pomalu přidávat i olej. Vždy přidejte trochu a důkladně zašlehejte. Pomalé přidávání oleje pomáhá majonéze zhoustnout. Pokud je majonéza příliš řídká, přidejte ještě trochu oleje, aby ještě více zhoustla. Počítejte ale s tím, že v lednici ještě trochu zhoustne. Majonézu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu 2 a 3 týdnů.

Zdroj: jamieoliver.com, inspiredtaste.net.

Další zajímavé články