Tipy a triky

Pokud jste moučník při pečení přesušili, nezoufejte. Snadno to napravíte i po upečení

I ze suché buchty můžete vykouzlit lahodný zákusek

autor

Jitka Wolfová

17. ledna 2022

 
FOTO / Unsplash
I přesto, že jste postupovali přesně podle receptu, někdy se stane, že je výsledek vaší práce jiný, než jste čekali. Koláče, dorty, buchty, bábovky, to vše mohou být vynikající vláčné moučníky, ale zrovna tak suché nejedlé zákusky, které se vašemu vysněnému výsledku podobají jen velice vzdáleně.
Reklama

Každému z nás se už určitě alespoň jednou stalo, že čekal návštěvu a chtěl se blýsknout v kuchyni a připravit svým přátelům nebo rodině skvělý oběd zakončený moučníkem, o kterém si všichni budou ještě dlouho povídat. O to větší zklamání přišlo, když jste z trouby vytáhli koláč, o kterém jste přesvědčeni, že skutečně zůstane v myslích vás i vašich hostů nadlouho, protože jste ho přepekli a nedá se jíst.

Dodejte vysušenému koláči zpět jeho vláhu

Se spáleným koláčem už nic nenaděláte, ale pokud je buchta, koláč, bábovka, nebo jiný pečený moučník pouze vysušený, napravit to zvládnete hravě. Přestaňte proto bědovat a litovat se a postavte se k problému čelem. S našimi tipy ho totiž hravě vyřešíte, u stolu zazáříte a nikdo nic nepozná.

Navlhčete korpus polevou

Pokud jste pekli dort, koláč nebo buchtu, není nic jednoduššího, než je překrojit podélně na dvě poloviny (pokud zvládnete, můžete přeříznout i na tři části). Vzniknou vám dva, případně tři, pláty, na které namažte jednoduchou sirupovou či jinou polevu. Takto do přesušeného moučníku dodáte zpět vláhu a navíc ještě další chuť. Sirup si můžete buď vyrobit ze stejného dílu cukru a vody, případně přidat čerstvé ovoce nebo vodu nahradit šťávou z kompotu, nebo použít sirup, který máte doma.

Namočte koláč do mléka

Namáčení koláče v mléce je jedním z nejlepších způsobů, jak dodat vláhu suchému moučníku. Suchý koláč můžete jednoduše potřít několika lžícemi mléka, nebo koláč dokončit jako u receptu Tres leches. Smíchejte v misce plnotučné mléko, slazené kondenzované mléko a neslazené kondenzované mléko a koláč směsí přelijte. Až se mléka vsáknou, nikdo nepozná, že váš koláč byl lehce přepečený.

Koláč promažte

Další možností, jak zatočit se suchým koláčem, je promazat ho náplní, která má buď vysoký obsah tuku, nebo vysokou vlhkost. Džem nebo máslový krém jsou ideální volbou. Použít ale můžete i šlehačku, mascarpone nebo hustý puding.

Dejte moučníku čas

Ať už vyberete jakoukoliv možnost, koláč pak bude potřebovat ještě nějaký čas na to, aby všechnu dodatečně přidanou vlhkost absorboval. Pár hodin mu bude bohatě stačit.

Poslední záchrana

A pokud jste upekli opravdu suchý drobivý koláč, můžete mu naplno ukázat svůj hněv a celý ho v misce rozdrobit na prach. Ten pak můžete zmrazit a použít k posypávání hotových moučníků, jogurtu, smoothies nebo zmrzlinových pohárů, ale lze jej rovněž použít jako základ pro vynikající cake pops. Stačí přidat trochu másla, tvarohu, vytvarovat kuličky, obalit v rozehřáté čokoládě a máte skvělý dětský dezert.

Zdroj: allrecipes.com, bbcgoodfood.com.

Další zajímavé články