Použijte kuchyňskou váhu
Nesprávné odměřování ingrediencí je obvykle jedním z hlavních důvodů, proč můžete nakonec z trouby vyndat suchý koláč. Minimálně je pravdou, že ne všechny mouky váží stejně: například hrnek hladké mouky neváží totéž co hrnek polohrubé mouky nebo škrobu. Proto je potřeba při pečení vždy používat váhu - pokud se tedy nejedná o osvědčený hrnečkový recept. I tak však vážení poskytuje nejpřesnější měření a pomůže vám zabránit tomu, abyste skončili se suchým drobivým moučníkem. Co se týče mouky, může také pomoci ji před přidáním do těsta provzdušnit tím, že ji prosejete nebo načechráte metličkou.
Držte se osvědčených receptů
Pokud jste v kuchyni nováček, nebo rádi zkoušíte nové recepty, je lepší držet se těch osvědčených a skutečně vyzkoušených. Improvizaci v kuchyni nechte těm zkušenějším a věřte receptům, které mají správný poměr ingrediencí a zajistí, že vaše pečení sklidí jen samé úspěchy. I když jsou drobné náhražky při pečení v pořádku a občas se jim nevyhnete, přeskakování a nahrazování hlavních ingrediencí se nedoporučuje, protože může mít vliv na finální vláhu moučníku.
Použijte správný pekáč
Dokonce i forma nebo správný pekáč může pomoci předejít suchému koláči. Všechno to souvisí s vedením tepla. Například skleněné a silikonové formy špatně vedou teplo, a proto se pro pečení koláčů často nedoporučují. Místo toho volte raději nepřilnavé pánve, které vedou teplo mnohem rychleji.
Zkontrolujte teplotu trouby
Každá trouba funguje jinak, takže jediný způsob, jak zjistit, zda má ta vaše správnou teplotu pečení, je použít teploměr v troubě. Rozdíl je také v typu trouby, se kterou pečete. Například konvektomaty fungují jinak než klasické trouby či trouby s horkým vzduchem. Konvektomaty vám koláč zvenku upečou rychleji, což je skvělé. Oproti tomu běžné trouby mívají místa, která jsou teplejší než zbytek trouby a koláč pak může být na jedné straně spálený a na druhé nedopečený.
Znáte dobu pečení?
Doba pečení vašeho koláče se může lišit od toho, co je uvedeno v receptu, a to hned z několika důvodů, včetně teploty vaší trouby, typu použité trouby a formy, ve které se peče. Dobu pečení může dokonce ovlivnit i pečení ve vyšších nadmořských výškách. Proto se nespoléhejte pouze na přesný čas, ale raději vždy zkontrolujte, zda je váš moučník zlatavě hnědý, pevný a případně vyzkoušejte jeho propečenost špejlí, kterou zasunete doprostřed koláče. Je to starý trik, ale osvědčený.
Zdroj: allrecipes.com, sallysbakingaddiction.com.