Tipy a triky

Dokonale hustou a pevnou šlehačku, která vám nespadne, získáte přidáním několika ingrediencí navíc

Na bezchybnou šlehačku musíte znát správné fígle

autor

Jitka Wolfová

20. ledna 2022

 
FOTO / Unsplash
Jednou z výhod výroby domácí šlehačky je její naprostá čerstvost. Nadýchanost čerstvě šlehané smetany je však pomíjivá, a proto tuto práci obvykle necháváme na poslední chvíli. I když šlehání smetany nepředstavuje nepřekonatelný problém a velkou časovou náročnost, jsou chvíle, kdy jsme radši, když si ji můžeme připravit dopředu.
Reklama

Může se také stát, že šlehačku nechceme jen jako ozdobu k hlavnímu chodu. Šlehačkové krémy jsou často součástí pečených moučníků, které když se nepovedou, poničí výsledný efekt celého dezertu. Šlehačku potřebujeme pevnou, tuhou a takovou, která drží tvar za každou cenu i 48 hodin. A přesně takovou si dnes připravíme.

Šlehačka je ozdobou každého moučníku

Dobrou zprávou je, že existuje několik způsobů, jak zajistit, aby šlehačka vydržela déle, a všechny lze udělat ze základních surovin, které pravděpodobně již máte ve spíži nebo lednici. Pokud si chcete našlehat šlehačku předem, budete ji moci uložit v lednici po dobu nejméně 12, ale klidně až 48 hodin, a to pomocí jedné z těchto metod.

Šlehačka, která musí vydržet několik hodin

Základem úspěchu je přidání moučkového cukru místo krupicového, díky kterému získáte sladkou nadýchanou šlehačku, která v lednici vydrží až 12 hodin. Pro ještě lepší výsledky přidejte lžičku kukuřičného škrobu, který šlehačku zafixuje a pomůže jí udržet stálý tvar, aniž by přidal jakoukoliv nežádoucí chuť.

Pomoci si můžete i řeckým jogurtem. Šlehačku vyšlehejte jak jste zvyklí a poté přidejte řecký jogurt. Stačit by měla 1/4 množství šlehačky v tekutém stavu. Jogurt dodá šlehačce hedvábnější texturu a pomůže ji udržet skvělý tvar i ve chvíli, kdy ji použijete jako náplň do koláčů. Po nakrájení moučníku vám šlehačka nevyteče, ale zůstane tam, kde má být. Přidá však šlehačce trochu jogurtové chuti, takže se dobře zamyslete dopředu, zda je pro váš moučník tento trik vhodný.

Šlehačka, která vydrží nadýchaná přes noc

Pokud je vaším ideálem extra smetanová šlehačka, přidejte před šleháním do smetany 1 lžíci sušeného odtučněného mléka s moučkovým cukrem. Mléčné proteiny stabilizují šlehačku, aniž by příliš změnily texturu. Ve šlehačce navíc ucítíte extra mléčnou a sladkou chuť, která udělá vaši šlehačku ještě bohatší.

A pokud máte doma marshmallows, zkuste rozpustit jednu polévkovou lžíci těchto nadýchaných bochánků v mikrovlnce na každý kelímek smetany ke šlehání a přidejte je před šleháním do mísy. Marshmallows obsahují želatinu, která šlehačku stabilizuje. Je to jednoduchá a rychlá varianta, jak přidat trochu želatiny do šlehačky.

Šlehačka, která vydrží tuhá i dva dny

Chcete-li krémovou šlehačku, která je tak stabilní, jako žádná jiná, budete potřebovat buď pudingový prášek nebo želatinu. Myslete však na to, že jakmile přidáte tyto ingredience, nebude už šlehačka vhodná k jakémukoliv dalšímu promíchávání. Šlehačka získá trochu jinou texturu a bude opravdu extrémně tuhá, což je vhodné především pro náplně do dortů nebo jako šlehačková čepička na cupcakes.

Zvolte tedy jednu z následujících metod. Na 250 ml šlehačky použijte 1 polévkovou lžíci instantního pudingového prášku, kterou zašlehejte do smetany s cukrem. Myslete na to, že šlehačka bude chutnat trochu jako puding, což u náplní není vůbec na škodu. Můžete tak vytvořit i náplně s různými příchutěmi, jako například čokoládovou, jahodovou nebo pistáciovou - dle použitého pudingu.

Aby cukráři stabilizovali šlehačku na dezerty, které musí vyrábět několik hodin předem, obracejí se často na želatinu. Na každých 250 ml smetany použijte 1/2 lžičky želatiny, kterou smíchejte s 1 polévkovou lžící studené vody a nechte pár minut odpočinout. Poté 5-10 sekund zahřívejte v mikrovlnné troubě, dokud se želatina nerozpustí na čirou tekutinu. Nechte želatinu vychladnout, přidejte do vyšlehané smetany a lehce zašlehejte. Ihned použijte.

Zdroj: thekitchn.com, veenaazmanov.com.

Další zajímavé články