Může se také stát, že šlehačku nechceme jen jako ozdobu k hlavnímu chodu. Šlehačkové krémy jsou často součástí pečených moučníků, které když se nepovedou, poničí výsledný efekt celého dezertu. Šlehačku potřebujeme pevnou, tuhou a takovou, která drží tvar za každou cenu i 48 hodin. A přesně takovou si dnes připravíme.
Dobrou zprávou je, že existuje několik způsobů, jak zajistit, aby šlehačka vydržela déle, a všechny lze udělat ze základních surovin, které pravděpodobně již máte ve spíži nebo lednici. Pokud si chcete našlehat šlehačku předem, budete ji moci uložit v lednici po dobu nejméně 12, ale klidně až 48 hodin, a to pomocí jedné z těchto metod.
Šlehačka, která musí vydržet několik hodin
Základem úspěchu je přidání moučkového cukru místo krupicového, díky kterému získáte sladkou nadýchanou šlehačku, která v lednici vydrží až 12 hodin. Pro ještě lepší výsledky přidejte lžičku kukuřičného škrobu, který šlehačku zafixuje a pomůže jí udržet stálý tvar, aniž by přidal jakoukoliv nežádoucí chuť.
Pomoci si můžete i řeckým jogurtem. Šlehačku vyšlehejte jak jste zvyklí a poté přidejte řecký jogurt. Stačit by měla 1/4 množství šlehačky v tekutém stavu. Jogurt dodá šlehačce hedvábnější texturu a pomůže ji udržet skvělý tvar i ve chvíli, kdy ji použijete jako náplň do koláčů. Po nakrájení moučníku vám šlehačka nevyteče, ale zůstane tam, kde má být. Přidá však šlehačce trochu jogurtové chuti, takže se dobře zamyslete dopředu, zda je pro váš moučník tento trik vhodný.
Šlehačka, která vydrží nadýchaná přes noc
Pokud je vaším ideálem extra smetanová šlehačka, přidejte před šleháním do smetany 1 lžíci sušeného odtučněného mléka s moučkovým cukrem. Mléčné proteiny stabilizují šlehačku, aniž by příliš změnily texturu. Ve šlehačce navíc ucítíte extra mléčnou a sladkou chuť, která udělá vaši šlehačku ještě bohatší.
A pokud máte doma marshmallows, zkuste rozpustit jednu polévkovou lžíci těchto nadýchaných bochánků v mikrovlnce na každý kelímek smetany ke šlehání a přidejte je před šleháním do mísy. Marshmallows obsahují želatinu, která šlehačku stabilizuje. Je to jednoduchá a rychlá varianta, jak přidat trochu želatiny do šlehačky.
Šlehačka, která vydrží tuhá i dva dny
Chcete-li krémovou šlehačku, která je tak stabilní, jako žádná jiná, budete potřebovat buď pudingový prášek nebo želatinu. Myslete však na to, že jakmile přidáte tyto ingredience, nebude už šlehačka vhodná k jakémukoliv dalšímu promíchávání. Šlehačka získá trochu jinou texturu a bude opravdu extrémně tuhá, což je vhodné především pro náplně do dortů nebo jako šlehačková čepička na cupcakes.
Zvolte tedy jednu z následujících metod. Na 250 ml šlehačky použijte 1 polévkovou lžíci instantního pudingového prášku, kterou zašlehejte do smetany s cukrem. Myslete na to, že šlehačka bude chutnat trochu jako puding, což u náplní není vůbec na škodu. Můžete tak vytvořit i náplně s různými příchutěmi, jako například čokoládovou, jahodovou nebo pistáciovou - dle použitého pudingu.
Aby cukráři stabilizovali šlehačku na dezerty, které musí vyrábět několik hodin předem, obracejí se často na želatinu. Na každých 250 ml smetany použijte 1/2 lžičky želatiny, kterou smíchejte s 1 polévkovou lžící studené vody a nechte pár minut odpočinout. Poté 5-10 sekund zahřívejte v mikrovlnné troubě, dokud se želatina nerozpustí na čirou tekutinu. Nechte želatinu vychladnout, přidejte do vyšlehané smetany a lehce zašlehejte. Ihned použijte.
Zdroj: thekitchn.com, veenaazmanov.com.