Vztahy

Důvodů, proč nemá váš partner chuť na sex, může být několik. Únavou počínaje, vyčerpáním konče

Sexuální abstinence se nevyhýbá ani nejstabilnějším párům

autor

Tereza Hromádková

09. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Dříve stačilo kolem vašeho partnera projít a už byla ve vzduchu cítit erotika? Postupem času se však vytratila a nahradila ji nepříjemná atmosféra? Tento problém dříve či později potká v určité fázi většinu partnerských vztahů a není na tom nic divného. Jak se ale se situací vypořádat?
Reklama

Fungující manželství nebo i jakýkoliv jiný partnerský vztah nepoznáte podle toho, že v něm neexistují problémy. Naopak. Poznáte ho ale tak, že se o každodenních malých i velkých problémech komunikuje. A nejinak je tomu i s problémy v ložnici. Někdy se vyskytnou i v jinak fungujících vztazích, ale dokud si o nich nepromluvíte, samy nikdy nezmizí. A když jim společně přijdete na kloub, hned se vám bude žít lépe a do vaší ložnice se časem vrátí vášeň.

Jak o problému mluvit

Důvodů k nižší sexuální touze a aktivitě může být několik. Pokud však u vás doma bude panovat tichá domácnost, můžete dojít k závěru, že se něco děje. Něco, co nechce partner říct, anebo nedejbože něco, co byste neměli vědět. Vás pak mohou napadat myšlenky, že si vaše drahá polovička našla někoho jiného, že má zdravotní problém, anebo že se vaše společná sexuální energie už vytratila. Důvod přitom může být úplně někde jinde.

Stres

Najít v dnešní době člověka, který nikdy nepoznal stres, dokážete asi jen stěží. Kombinace práce, finančních problémů, osobních problémů a dnešní uspěchané doby může často vést k tomu, že člověk spadne do stresující propasti, ze které nenalézá cestu ven. Stresový hormon kortizol pak udělá své a sníží naše libido, což může později vést k problémům v ložnici. U mužů však může dlouhodobý stres dokonce zapříčinit problémy s erekcí. Proto o svých problémech mluvte, ať už je osobně máte, nebo je vidíte u svého protějšku.

Psychické problémy

Neléčený stres, ale i další faktory mohou způsobovat četné psychické problémy, stavy úzkosti a deprese, které mají schopnost utlumit sexuální touhu. Ztráta potěšení z věcí, které jste měli rádi (včetně sexu) je jasnou známkou toho, že trpíte (nebo váš partner) klinickou depresí. A i v případě, že své psychické problémy řešíte a berete antidepresiva, nemusí to být o nic lepší. Některé léky totiž mají schopnost snižovat libido a způsobit neschopnost dosažení orgasmu.

Konkrétní fáze

Samozřejmě nikdy nikdo nezažívá tolik vzrušení a sexu jako na začátku vztahu. Je naprosto normální, že po dvaceti letech už to není stejné jako před lety. Není ale ani normální, že to po dvaceti letech nefunguje vůbec. Jsou ale určitá období, která jsou na sex bohatší a pak je vystřídají jiná, kdy spočítáte na prstech jedné ruky, kolikrát jste si užili sex se svým partnerem za poslední půlrok. Tímto obdobím bývá typicky rané rodičovství, kdy vám přítomnost a požadavky dětí nedovolí užít si tolik intimity, kolik byste si přáli.

Fyzické vyčerpání

Pokud jste nikdy nezažili skutečné absolutní fyzické vyčerpání, může pro vás věta: "Jsem dnes unavený" být nedostačující až výmluvnou odpovědí. Ovšem pocit vyčerpání skutečně může snížit vaše libido a nedostatek energie se pak projeví i v ložnici. Pokud váš partner po namáhavém dnu nebo týdnu odmítne vaši nabídku k sexu, nesnažte se to brát osobně a udělejte mu raději masáž.

Různá sexuální touha

Každý jsme se také narodili s jiným libidem a sexuální touhou obecně. Někteří jedinci by se nejraději oddávali sexu denně, a to i ve vyšším věku, jiným stačí sex jednou týdně, anebo dokonce dvakrát do měsíce. Libido se také mění s postupem věku, a to jak u mužů, tak u žen. S přibývajícím věkem a blížící se menopauzou klesá hladina estrogenu u žen, ale klesající produkce testosteronu ovlivňuje sexuální touhu také u mužů.

Komunikace především

Problémy jsou od toho, aby se řešily. Nemůžete čekat, že prožijete celý život bez jediného problému. Klíčem k fungujícímu vztahu je však o problémech hovořit a snažit se hledat společná řešení, která vyhovují oběma stranám. Má-li například váš partner zájem o sex, ovšem vy máte za sebou dlouhý vyčerpávající den a právě jste dočetla pohádku dětem, které vás celý den nenechaly si sednout, je naprosto přirozené, že vaše představa o dnešním večeru bude trochu jiná než ta jeho. Jestli je to pro vás v pořádku, můžete však partnerovi nabídnout erotickou masáž, anebo mu poskytnout prostor a soukromí, aby se o uspokojení své touhy postaral sám. Pokud vám to vyhovuje oběma, máte po problému.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články