Nejpřirozenější náhražkou cukru je samozřejmě ovoce ve všech formách. Když si časem na novou chuť moučníků slazených ovocem zvyknete, nejenže si ji oblíbíte, ale navíc dodáte svým dezertům i nemalé množství vlákniny a dalších živin, o které by jinak byly ochuzeny. Ale nejen ovoce, funguje i některá zelenina, jako je například mrkev, červená řepa, dýně, sladké brambory, a nebo pastinák.
Ovoce je úžasně všestranné. Banány jsou jasnou volbou, ale nezapomeňte na další exotické ovoce, které má přirozeně vysoký obsah cukru, jako je ananas a mango. Jedním z klíčových aspektů při používání ovoce a zeleniny je zajistit, aby byly dostatečně zralé. Než ovšem začnete svůj oblíbený recept používat, musíte být připraveni na několik pokusů a omylů. Nahrazení rafinovaného cukru, řekněme jablečným pyré, zjevně není přímočará výměna, takže si budete potřebovat pohrát s množstvím tekutých a suchých ingrediencí, než dosáhnete správné kombinace. Sušené ovoce jako datle, sultánky, sušené švestky a meruňky jsou koncentrovaným zdrojem sladkosti, bohaté na vlákninu a živiny včetně železa a draslíku. Jsou skvělou volbou pro zvýšení sladkosti receptu nebo jako pyré pro přidání extra vlhkosti a lepivosti.
Xylitol
Pokud hledáte náhradu, která vám dá rovnou výměnu za cukr, odpovědí může být xylitol. Navzdory svému synteticky znějícímu názvu se xylitol získává ze stromů z tvrdého dřeva a vláken některých druhů ovoce a zeleniny – vypadá a chutná jako cukr – i když někteří lidé pociťují mírnou pachuť. S menším množstvím kalorií, než má rafinovaný cukr, a nízkým glykemickým indexem (GI) má menší vliv na hladinu cukru v krvi, což znamená, že si můžete vychutnat jeho sladkou chuť bez výčitek.
Xylitol má podle healthline.com ještě jednu výhodu – nezpůsobuje zubní kaz. Můžete ho použít jako náhradu v mnoha receptech (v poměru jedna ku jedné), ale ne v těch, které používají droždí jako kypřící látku. Dorty slazené xylitolem také můžete mít problém obarvit, pokud například chystáte dítěti narozeninový dort v barvě duhy. Čokoláda a káva ale problém nebývá.
A nakonec jedno varování: xylitol může mít projímavé účinky, takže když to poprvé vyzkoušíte, myslete na to. Ovšem plátek dortu by neměl být problém. Pokud máte doma psa, buďte na pozoru. Xylitol je totiž vysoce toxický pro naše čtyřnohé mazlíčky.
Stévie
Pokud se bojíte kalorií a zároveň chcete něco čistě přírodního, zkuste stévii. Vyrábí se z listů rostliny, která obsahuje sladce chutnající sloučeniny zvané steviol-glykosidy. Stévie je podle bbcgoodfood.com až 300krát sladší než cukr, takže množství, které použijete, je ve srovnání s ním nepatrné. Navíc neovlivňuje hladinu cukru v krvi ani nezpůsobuje zubní kaz. Stévie je dostupná jako granule, tablety nebo v tekuté formě a je stabilní při vysokých teplotách, takže ji lze použít do pečiva a pudinků. Budete však muset použít speciálně upravený recept, protože záměna množství cukru za stévii není přímočará. Kromě toho, že je stévie bez kalorií, nepřispívá k výživě, takže je to, čemu říkáme nevýživné sladidlo – dodává sladkou chuť a to je vše.
Sirupy, kokosový cukr a palmový cukr
A jaké výhody mají oblíbené alternativy, jako je agáve a kokosový cukr? Tyto přísady se používají stále častěji, ale nezapomínejte, že je to stále cukr, jen pod jiným názvem. Sirupy jako agáve, zlatý sirup, javorový sirup, rýžový sirup, nebo třeba med jsou oblíbenými ingrediencemi pro výrobu flapjacku a dalších pečených i nepečených moučníků, u kterých je lepkavá konzistence žádoucí.
Tyto náhražky cukru, které nicméně stále jsou cukrem, se ovšem méně zpracovávají, takže si zachovávají některé stopové živiny, i když jejich množství je zanedbatelné. Použijte je, pokud dáváte přednost nerafinovanému cukru, ale pamatujte, že je to pouze jeho jiná forma.
Zdroj: bbcgoodfood.com, healthline.com.