Zdraví

Konopný olej je skvělým hydratačním krémem i bojovníkem proti vráskám

V konopném oleji THC nehledejte

autor

Anna Janoušková

25. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Olej se semen konopí setého poskytuje mnoho zdravotních benefitů a díky hydratačním vlastnostem a obsahu vitaminů je doslova vzpruhou pro naši pleť a kůži jako takovou. Jaké konkrétní účinky má konopný olej na naši pokožku, si přečtěte níže.
Reklama

Konopný olej se vyrábí z konopných semínek jejich lisováním za studena. Většinou se jedná o nerafinovaný olej zelené barvy, který můžete užívat jak vnitřně, tak zvenku. Stejně jako konopná semínka má i olej lehkou oříškovou chuť. Na rozdíl od oleje kanabidiolu (CBD) neobsahuje výtažky z rostliny konopí, jako jsou květy a listy. Rovněž v něm nehledejte psychoaktivní složku THC, kterou v minimálním množství oleje CBD obsahovat mohou. A co vše dokáže?

Vyživuje pokožku

Konopný olej je především skvělým prostředkem pro pravidelné a hloubkové vyživování kůže. Pokožku změkčuje, a zároveň neucpává póry. Kromě výtažků z konopí obsahuje také kyselinu linolovou, gama-linolenovou a alfa-linolenovou. Díky těmto mastným kyselinám pomáhá olej zadržet ve vaší pokožce vlhkost, čímž dochází ke zvyšování pevnosti pleti. Navíc omega 3 a 6 mastné kyseliny zvyšují účinek konopného oleje a vypořádají se i se suchou šupinatou pletí.

Redukuje produkci mazu

Dehydratace (a slunce) je pro vaši pokožku nepřítelem číslo jedna. Nedostatečně hydratované kožní buňky produkují vice mazu, než by měly, což může následně způsobovat zvýšený výskyt akné. Olej z konopí se do pokožky velmi rychle vsákne a nepůsobí mastným dojmem. Jakmile dojde k opětovné hydrataci kožních buněk, nadměrná produkce mazu se zastaví.

Bojuje proti stárnutí

Díky obsahu kyseliny linolové a olejové se může i konopný olej zařadit na seznam produktů, které zpomalují proces a projevy stárnutí. Tyto kyseliny si tělo neumí vytvořit samo a je potřeba je aplikovat přímo na kůži. Jakmile se stane aplikace konopného oleje rutinou, může dojít ke snížení výskytu vrásek a jiných záhybů.

Antioxidační vlastnosti

Díky vysokému obsahu antioxidantů a vitaminů A, C a E, ale i dalších sloučenin s antioxidačními účinky napomáhá konopný olej chránit vaši pleť, které dodá jiskřivý efekt. Konopný olej ale působí rovněž protizánětlivě, antibakteriálně a chrání pokožku před vlivem UV záření. Navíc pomáhá při ekzémech, atopické či seboroické dermatitidě, lupénce či akné.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: canatura.com, intelligentliving.co.

Další zajímavé články