Zdraví

Menstruační houba jako alternativa k tamponům. Můžete se s ní během svých dnů i milovat

Příjemná alternativa menstruačních pomůcek

autor

Anna Janoušková

06. září 2022

 
FOTO / Pexels/ Depositphotos
Že jste mořskou houbu zatím používali pouze v rámci sprchování? Máme pro vás další důvod k její koupi, protože se ukázala jako skvělá alternativa tamponů v období menstruace. Má velice jemnou strukturu, která zajišťuje maximální savost, a navíc je čistě přírodní a lze ji použít opakovaně.
Reklama

V poslední době se s alternativními menstruačními pomůckami takzvaně roztrhl pytel. Klasické tampony a vložky nahrazují (alespoň z části) menstruační kalhotky, menstruační plavky, kalíšky, ale třeba i vložky či tampony z přírodních materiálů, které lze prát a používat opakovaně. A na podobném principu fungují právě menstruační houby.

Jako menstruační pomůcku však nemůžete použít jakoukoliv mořskou houbu. Ty, které jsou určeny na kosmetiku nebo koupel mají mnohem více otvorů, čímž nejsou schopny poskytnout takovou savost a ochranu, jako houby s menšími otvory, které jsou navíc svými menšími rozměry ideální pro zavádění v době menstruace. Ještě váháte? Pak čtěte dál.

Používají se jako tampony

Pokud jste dočetli až sem, jistě vás zajímá, jak se menstruační houba vlastně vůbec používá. Je to jednoduché - velice podobně jako tampony. Když houbu vyjmete ze sáčku, je velice tvrdá, což by při zavádění nebylo vůbec pohodlné a mohlo by to způsobit i odřeniny a jiná poranění. Proto je nutné houbu před zavedením vždy nejprve navlhčit pod tekoucí vodou, aby ji zcela nasákla a změkla. Následně ji zmáčknutím (nikoliv kroucením) vyždímáte a prsty zavedete dovnitř pochvy. Po určité době je potřeba houbu vyndat, omýt pod tekoucí vodou a opět zavést.

Jak menstruační houbu čistit

Jednu menstruační houbu pořídíte kolem sta korun a při správné péči vám vydrží až půl roku. Je to tedy i velice ekonomická varianta menstruačních pomůcek. Správná péče je však velice důležitá nejen z důvodu životnosti houby, ale i ze zdravotních důvodů a hygieny. Suchou houbu je v době mimo menstruaci potřeba také správně uložit. Před každou menstruací a po ní je potřeba houbu dezinfikovat nejlépe v solné koupeli. K tomuto účelu pořiďte čisticí sůl na mořské houby, kterou rozpustíte v určitém množství vody dle návodu. Houbu nechte nasáknout a opakovaně ji pod vodou zmáčkněte a uvolněte. V roztoku nechte houbu alespoň 5 hodin, ale klidně přes noc.

Pomáhá i při kvasinkových infekcích

Mořskou houbu můžete ale čistit místo mořské soli i solí s obsahem Tea Tree oleje. Vlastnosti tohoto esenciálního oleje jsou opěvovány také kvůli jeho antimykotickým a antiseptickým schopnostem, kterých využijete především v případě, že trpíte opakovanými kvasinkovými infekcemi. Pokud však použijete houbu při kvasinkové infekci, nikdy nezavádějte stejnou houbu dvakrát, aniž byste ji důkladně dezinfikovali. Při těchto problémech je však vždy lepší použít jednorázové vložky a vyhledat lékaře.

Vyberte si vhodnou savost

Menstruační houby dostanete v několika různých velikostech stejně jako tampony. Máte-li slabou menstruaci, volte velikost S, což je nejmenší houba o rozměrech 4 až 5 centimetrů. Pro normální až středně silnou menstruaci volte houbu velikosti M s rozměry 5 až 6 centimetrů. Kdo má silnou menstruaci, pro toho je vhodná velikost L, která nabízí houbu velikosti 6 až 7 centimetrů.

Proč ji používat?

Menstruační houby jsou především zdravější, udržitelnější a ekonomicky výhodnější variantou, což ovšem není jediný důvod, proč začít tuto pomůcku používat. Jsou také velice pohodlnou alternativou s přírodním původem a delší životností. Houbičku lze také upravovat dle potřeby. Pokud zjistíte, že jste si pořídili moc velkou, není problém ji v mokrém stavu zastřihnout do požadované velikosti. Nikdy však houbu nemačkejte, nestříhejte a především nezavádějte v suchém stavu.

Sex během menstruace

A v poslední řadě jsou menstruační houby skvělé i pro případ, že se nechcete nechat omezovat kvůli menstruaci v sexu. Přírodní mořská menstruační houba zachytí vytékající menstruační krev, ovšem není tak tvrdá, jako tampon, a proto ani jednoho z milenců netlačí a nezpůsobuje žádnou bolest. A pokud máte strach, že houbu následně bez pomocné šňůrky nedostanete ven, můžete si vyrobit jednoduchou šňůrku z obinadla.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: kalisek.cz, greatist.com.

Další zajímavé články