Zdraví

Pepř je nejpoužívanější koření v naší kuchyni, přesto málokdo zná jeho pozoruhodné účinky na naše tělo

Obyčejný pepř má léčivé účinky

autor

Natálie Sováková

12. října 2020

 
FOTO / Pixabay / webvilla
Pepř je plodem pepřovníku černého, který pochází z Indie a je jedním z nejoblíbenějším koření na světě. Věděli jste, že podle některých zdrojů existuje asi dva tisíce druhů pepře? Pepř má v Evropě dlouhou tradici, přivezli ho sem vojáci Alexandra Velikého z indického tažení.
Reklama

Pepř je součástí mnoha pokrmů. Ne všichni ale vědí, že jde i o léčivé koření, které má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. 

Nachlazení

Jestliže se o vás pokouší nachlazení, nebo už dokonce máte rýmu, může být použití pepře velmi užitečné. Pepř totiž prohřívá naše tělo. Jak prokrvuje sliznice, snadněji se uvolňuje rýma. Pepř se podílí i na snadnějším odkašlávání. Přirozenou reakcí těla na konzumaci pepře je také pocení, což se dá dobře využít právě v období nemoci, zvlášť u osob, na které nepůsobí jen pití teplého čaje.

Přírodní afrodiziakum

Pepř má na naše tělo stimulující účinek. Má tendenci zvyšovat krevní tlak a podporuje krevní oběh. Tím pádem způsobuje i lepší prokrvení intimních partií. Zlepšuje také významně citlivost na vnější podněty. Od nepaměti se tedy používá v různých „nápojích lásky“. Stejný význam má použití pepře i ve známém nápoji „Bloody Mary“.

Pomáhá s tlakem

Jak už bylo řečeno, pepř zvyšuje krevní tlak a může tedy být přírodním lékem na tento problém. Osoby s nízkým krevním tlakem mají také často potíže s ledovými končetinami. I jim může rozumná konzumace pepře přinést zlepšení jejich potíží.

Zažívání

Přidávání pepře do pokrmů nemá za následek jen zlepšení chuti, ale také usnadňuje trávení. Pepř obsahuje silice, které pomáhají tvorbě slin a trávicích šťáv. Trávení se každopádně urychluje, jídlo není zdaleka tak těžké, jako by bylo jídlo bez pepře. Osoby, které mají problém s příjmem potravy, mohou díky pepři dostat větší chuť k jídlu. Pepř působí v našem trávicím ústrojí i mírně dezinfekčně, a proto působí pozitivně i proti nadýmání.

Pro koho není vhodný?

  • Vyhnout by se měli pepři osoby s vysokým krevním tlakem.
  • Těhotné ženy by měly příjem pepře omezit.
  • Problematický může být pepř pro lidi, kteří mají sklon ke vzniku žaludečních vředů.
  • Pepř také není vhodný pro děti a pro osoby, které užívají antibiotika.

Pepř není každopádně vhodný ke konzumaci ve vysokých dávkách. Chcete-li využít jeho léčivých schopností, nepřekračujte běžnou dávku, kterou byste dali do jídla. Jako i v jiných případech, i zde platí, že více neznamená vždy lépe. Zejména dlouhodobé užívání vysokých dávek by mohlo být kontraproduktivní.

Další zajímavé články