Ukázkovým příkladem mohou být instantní polévky. Tento pokrm se stal pro mnohé rychlou záchranou ve chvíli, kdy se nestíhají plnohodnotně najíst a díky rychlé přípravě jsou oblíbené jako pokrm na cesty. Instantní polévky konzumují studenti na kolejích, lidé ve spěchu, a bohužel někdy i malé děti. Až si budete chtít příště dopřát svůj oblíbený pokrm, možná si vzpomenete na naše řádky a sáhnete raději po něčem zdravějším.
Pokud si jednou za čas dopřejete instantní polévku, vaše tělo si s tím samozřejmě poradí. Problém však může nastat, pokud jsou instantní jídla součástí téměř každodenního menu. A co je vlastně na instantních polévkách tak špatné? Máme pro vás pár důvodů, proč je v jídelníčku výrazně omezit.
Nemají žádné živiny
Naše strava by měla být hlavně pestrá, abychom díky ní tělu doplnili potřebné látky, a to hlavně sacharidy, zdravé tuky, bílkoviny, také všechny vitaminy, minerální látky a stopové prvky.
Například maso, vejce či luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin, zdravé tuky najdeme v rybách, komplexní sacharidy zase v celozrnných potravinách a vitaminy a minerály zejména v ovoci a zelenině. Instantní polévky z toho nesplňují vůbec nic. Charakteristické jsou vysokým podílem kalorií, ale jejich výživová hodnota je v podstatě nulová.
Průmyslově zpracovaná potravina
Instantní polévky řadíme k průmyslově zpracovávaným potravinám, které s čerstvou a kvalitní stravou nemají prakticky nic společného. Jejich hlavním problémem je samozřejmě nevhodné složení. Nejenže takové jídlo neposkytuje tělu potřebné živiny, ale ukrývá se v něm obrovské množství látek, které naše tělo rozhodně nepotřebuje. Jde o různé umělé látky a konzervanty, emulgátory, stabilizátory, barviva, zvýrazňovače chuti a umělá aromata. Všechny tyto ingredience dávají instantním polévkám jejich "chuť", ale hlavním účelem je zajistit jejich dlouhou trvanlivost. Není neobvyklé, že tyto polévky mají i několikaletou záruku!
Obrovské množství soli
Dalším problémem instantních polévek je vysoký obsah soli. A právě z tohoto důvodu bychom kromě instantních polévek měli z jídelníčku vypustit i rozličné další polotovary, uzeniny, kečup a jiné omáčky či bramborové lupínky. Všechny tyto potraviny obsahují nadměrné množství soli a zatěžují tím kardiovaskulárním systém. Sůl negativně ovlivňuje i vysoký krevní tlak, způsobuje zhoršenou funkci ledvin a může vést k zadržování vody v organismu.
Množství nezdravých tuků
Kromě toho, že v instantních polévkách najdeme velké množství různých umělých látek a zejména soli, stejně nejednou obsahují i další ne zrovna žádoucí látky. Mohou obsahovat nemalý podíl přidaných cukrů, často se využívá levný glukózo-fruktózový sirup. V průmyslově zpracovaných potravinách často nacházíme i tuky, zejména nasycené tuky a trans-mastné kyseliny. Význam tuků je pro naše zdraví nezanedbatelný, ale přijímat musíme ty správné. Nezdravé tuky mohou souviset s vysokým cholesterolem v krvi a zvyšováním rizika rozvoje různých civilizačních onemocnění. Připomenout musíme i glutaman sodný, který může negativně ovlivňovat naše zdraví ve více směrech a který instantní pokrmy obsahují ve vysoké míře.
Problémy s trávením
Instantní polévky je vhodné ze stravy výrazně eliminovat i proto, že představují zátěž pro trávicí trakt. Jsou totiž zpravidla obtížně stravitelné a mohou podnítit rozvoj trávicích obtíží. Mohou se tak objevit pocity plnosti, nevolnost či nadýmání. Zmíněné problémy jsou spojeny hlavně s nadměrnou konzumací. Různé studie a výzkumy pak hovoří hlavně o zvyšování rizika takzvaného metabolického syndromu. Tento pojem zahrnuje několik rizikových faktorů, které souvisejí například s rozvojem vážných srdečně-cévních onemocnění. A právě tato onemocnění dnes patří mezi nejčastější příčiny úmrtí.