Zdraví

Vyrobte si doma vitaminovou bombu. Velmi potřebný vitamin C na podporu imunity připravíte za pár korun

Na výrobu kvašené zeleniny nepotřebujete nic speciálního

autor

Natálie Sováková

20. října 2020

 
FOTO / Pixabay
Trpíte sníženou hladinou vitamínu C? Buďte kreativní a vyrobte si potřebný vitamin doma. Jak si udělat vitamínovou bombu doma?
Reklama

Vitamin C hraje zásadní roli v obranyschopnosti organismu. Pokud ho chcete dodat tělu velké množství, máte sice možnost polykat tabletky, ale ty neobsahují přirozený vitamin a také stojí dost peněz. Nic ale nebrání domácí produkci vitaminu. Naučte se nechat kvasit zeleninu.

Nejvhodnější zelenina

Kvasit můžete nechat různé druhy zeleniny. Nejznámější je zelí. Jemnější je ale zelí čínské. Můžete si pochopitelně naložit papriky, cibuli, pórek či okurky. Výborná je mrkev, kedlubna, celer, ředkev nebo červená řepa. Často se používá i květák nebo brokolice. Pokud naložíte malé kousky, můžete se dočkat výsledku třeba již ten samý den. U klasické kvašené zeleniny pak proces trvá od dvou do šesti dnů.

Správné vybavení

Na výrobu kvašené zeleniny nepotřebujete nic speciálního. Stačí vám obyčejná zavařovací sklenice, prkénko a nůž na krájení zeleniny, trocha soli, kmínu a podle chuti můžete přidávat třeba česnek, křen či jiné přísady, které posunou chuť kvašené zeleniny ještě jiným směrem.

Výhody domácí výroby

Důvodem pro domácí výrobu kvašené zeleniny je fakt, že klasickou kvašenou zeleninu běžně nekoupíte. Kysané zelí z obchodu je plné konzervantů. Bývá případně také sterilované, a tak v něm vlastně nejsou žádné živé kultury. Domácí kvašená zelenina jednak zvýší množství vitaminů v zelenině, ale také přinese navíc různé enzymy a další složky, které jsou velmi užitečné pro zdraví. Obsah živých bakterií je potom důležitý pro správné zažívání.

Postup přípravy

Základním pravidlem pro přípravu kvašené zeleniny je zachovat poměr zeleniny a soli. Na kilogram zeleniny dejte asi 15 až 20 gramů soli. Více soli je větší zárukou pro zdárný průběh kvašení a umožní se vyhnout tomu, aby se zelenina zkazila. Na druhou stranu bude proces kvašení pomalejší. Kmínu přidejte asi lžičku na kilogram zeleniny. Vhodný je kmín mletý. Zeleninu vložte do mísy. Máte-li zelí, pomačkejte ho, posolte a když už pouští vodu, vložte vše do nádob. Zelenina by měla být ponořena ve vodě.

Jestliže je vody málo, doplňte převařenou vodu. Do nádoby by neměl mít přístup vzduch, ale měla by být možnost, aby odcházel vznikající plyn. Při použití zavařovacích sklenic proto víčko jemně povolte. Chuť můžete průběžně kontrolovat a jakmile se vám bude zdát produkt chutný, vložte sklenici do lednice a začněte zeleninu konzumovat.

Další zajímavé články