Zdraví

Dýně Hokaido má léčivé účinky. Chrání buňky před volnými radikály a je významným antioxidantem

Dýně Hokaido je doslova královnou podzimu

autor

Klára Sanders

03. listopadu 2020

 
FOTO / Pixabay
Dýně k podzimu neodmyslitelně patří. Nejpopulárnější jedlou dýní u nás je Hokaido. Tuto dýni při vaření nemusíte loupat. Ve slupce se totiž skrývají cenné vitamíny a navíc dodá pokrmu krásnou výslednou barvu.
Reklama

Dýně Hokaido je doslova královnou podzimu. Má nízkou kalorickou hodnotu, skvělou chuť a hlavně pozitivní zdravotní účinky na naše tělo.

Dýně Hokaido je přitažlivá už jen svým vzhledem. Její veselá oranžová barva a menší téměř "halloweenský" vzhled přitáhne v obchodě naši pozornost. Nepatří k drahým potravinám, takže čas od času si její koupi může dovolit opravdu každý. Už jen proto, že se z ní dá připravit kompletní menu, od chuťovek, přes polévku, hlavní jídlo, až po dezert, či dokonce nápoj.

Dýně Hokaido je plná vitamínů

Dýně Hokaido obsahuje hned několik vitamínů, jako A, B, C, E, K, dále kyselinu listovou, pantotenovou, omega3 a omega6 mastné nenasycené kyseliny, betakaroten, ale také železo, vlákninu, hořčík, sodík, zinek, bílkoviny, draslík, sodík. Její chuť je navíc příjemně máslová.

Účinky dýně na naše zdraví

  • Hokaido je významným antioxidantem, dokonce je doporučována pro své protirakovinné účinky.
  • Chrání buňky před škodlivými volnými radikály, a podle některých zdrojů také zabraňuje nádorovému bujení.
  • Je obrovským přínosem pro zdravou výživu. Kromě toho působí jako prevence proti nemocem ledvin, kardiovaskulárním potížím (snižuje krevní tlak a také vysokou hladinu cholesterolu), či onemocněním močových cest.
  • Pomáhá pročišťovat organismus, takže se výborně hodí k detoxikaci.
  • Z těla také odvádí přebytečnou vodu a tak dopomáhá i k štíhlejší linii. 100 gramů hokaido obsahuje pouze 36 Kcal.
  • Upravuje stolici a celkově podporuje trávicí systém.
  • Doporučuje se také při léčení kožních onemocnění, či hojení ran

Jejím velkým plusem je i to, že je mimořádně vhodná pro těhotné ženy (nejen pro její obsah kyseliny listové), ale díky bohatému zdroji vitaminů, minerálů a živin přispívá ke správnému vývinu děťátka. Hokaido mohou spokojeně konzumovat i lidé na bezlepkové dietě. 

Jak Hokaido zpracovat

Velmi jednoduše. Tato tykev se konzumuje i se slupkami, stačí ji důkladně omýt, rozřezat a odstranit část se semínky. Ty si můžete opražit a podávat namísto chipsů. Jíst můžete tuto dýni i syrovou, dá se ale také upéct, udusit, či grilovat. Vynikající je jen tak s pečivem, případně jako krémová polévka. Upečete-li z ní plátky, můžete je použít jako přílohu nebo i jako samostatné jídlo.

Další zajímavé články