Zdraví

Pažitka má skvělé zdravotní účinky. Pomáhá chránit dokonce i před rakovinou plic, prsu či žaludku

Pažitka dokáže zatočit s mnoha zdravotními neduhy

autor

Natálie Sováková

24. října 2020

 
FOTO / Pixabay
Pažitka je poměrně nenáročná bylinka, která je doslova nabitá vitamíny, ale o jejím vlivu na zdraví se moc nemluví. Věděli jste, že podporuje trávení, dokáže snížit krevní tlak nebo zatočit se střevními parazity?
Reklama

Mít pažitku po ruce se zkrátka vyplatí. V kuchyni ji lze použít prakticky všude tam, kde se hodí i běžná cibule. Seznam zdravotních účinků této rostliny je velmi dlouhý:

  • podporuje imunitu, obranyschopnost organismu
  • má protizánětlivý účinek
  • působí antivirově
  • má protihoubový účinek
  • snižuje krevní tlak
  • působí jako prevence proti sraženinám v krevním oběhu
  • minimalizuje riziko infarktu, angíny pectoris
  • působí preventivně proti mrtvici
  • zlepšuje trávení a "čistí střeva" 
  • podporuje chuť k jídlu
  • má močopudný účinek
  • je vhodná pro rekonvalescenci (znovuobnovení sil po zátěži - nemoc, stres apod.)
  • likviduje střevní parazity
  • snižuje hladinu cholesterolu a působí jako prevence aterosklerózy
  • má vliv na kvalitu kostní tkáně, bojuje proti osteoporóze
  • zpomaluje Alzheimerovu chorobu
  • funguje jako prevence rakoviny jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu, plic a dutiny ústní 
  • má protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek

Zelená síla

Pažitka obsahuje více rostlinné vlákniny než ostatní zástupci cibulovitých rostlin jako cibule, šalotka, pórek a podobně. 100 g čerstvých listů vám poskytne 2,5 g, což je 7 % z denní doporučené dávky vlákniny.

Tato nenápadná rostlina obsahuje thioetherové antioxidanty, které se enzimatickou reakcí v těle mění v alicin. Ten mimo jiné snižuje tuhost cév a tím snižuje celkový krevní tlak. Kromě toho, má fibrinolytické účinky, které odstraňují sraženiny v cévách, což pomáhá snížit celkové riziko ischemické choroby srdeční (ICHS), periferní cévní onemocnění a mrtvice.

Účinné látky v pažitce

Pažitka obsahuje vysoké množství vitaminu C, dále riboflavinu, draslíku, vápníku, fosforu, sodíku, železa, beta-karotenu a chlorofylu.

Má velmi nízký obsah kalorií, 100 g čerstvých listů obsahuje pouze 30 kalorií. Nicméně, bylinka obsahuje mnoho znamenitých flavonoidů, antioxidanty, rostlinné vlákniny, minerální látky a vitaminy, které mají osvědčené přínosy pro zdraví.

Využití pažitky pro zdraví

Pažitka obsahuje více vitaminu A než jakákoliv jiná cibulová zelenina. 100 g čerstvých listů pokryje 145 % denní doporučené dávky. Kromě toho zelené listy obsahují jiné flavonoidy, fenolové antioxidanty, jako jsou karoteny zea-xanthin a lutein. Společně tyto sloučeniny pomáhají chránit lidské tělo před rakovinou plic a ústní dutiny.

Pažitka má také některé další důležité vitaminy, jako je vitamin C a K. 100 g čerstvých zelených lístků obsahuje 212,7 mikrogramu nebo 177 % doporučené denní dávky vitaminu K. Vědecké studie ukazují, že vitamin K má potenciální úlohu pro zdraví kostí. Vitamin K v potravě pomáhá předcházet poškození neuronů v mozku, a tím se podílí při léčbě a zpomalení postupu Alzheimerovy choroby.

Vhodná v těhotenství

Čerstvá pažitka je bohatým zdrojem folátů. 100 g listů pažitky zajišťuje 105 mikrogramů nebo 26 % denní doporučené dávky folátů. Kyselina listová je nezbytná pro syntézu DNA a buněčného dělení. Přiměřené množství kyseliny listové v potravě během těhotenství může pomoci zabránit poškození plodu dítěte.

V listech pažitky jsou zastoupeny vitaminy ze skupiny B-komplex, stejně jako některé základní minerální látky, jako je měď, železo, mangan, zinek a vápník. Obsahují také několik důležitých vitaminů, jako je pyridoxin, kyselina pantotenová, niacin, riboflavin, thiamin, a to vše ve zdravých poměrech.

Další zajímavé články