Zdraví

Potraviny, které pro naše tělo představují tikající bombu. Vyhněte se jim, dokud je čas

Jsou potraviny, jejichž konzumací si zdraví rozhodně nevylepšíte

autor

Erika Tomanová

28. října 2020

 
FOTO / Depositphotos
Některé potraviny se mohou stát pro náš organismus časovanou bombou. Jíme je v domnění, že jsou pro naše tělo zdravé, ale opak je pravdou. Víte, že až dvě třetiny všech nemocí mají původ ve špatné stravě? Jak se ale zorientovat, když všichni výrobci tvrdí, že právě ty jejich potraviny jsou nejlepší?
Reklama

Běžně konzumujeme třeba bílé pečivo, margarín nebo snídaňové cereálie. Někteří z nás dokonce v domnění, že jsou zdravé. Opak je pravdou. Podívejte se na seznam potravin, které pravidelně jíme a které našemu zdraví škodí i v malém množství. 

Víte, které potraviny jsou pro nás naprosto nevhodné? 

Které potraviny jsou pro nás naprosto nevhodné? Jednoduše ty, které obsahují velké množství energie z cukrů nebo nezdravých tuků. V závěsu za nimi jsou ty, které obsahují velké množství soli a různých přísad a naopak málo bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Mezi nejrizikovější potraviny patří tři bílí zabijáci: sůl, cukr, mouka.

Zabiják č. 1

Cukru bychom měli spotřebovat 50-70g denně. Jaká je u nás realita? Češi ho konzumují v množství až desetkrát větším. Cukr způsobuje kazivost zubů a je hlavním důvodem obezity. V tomto případě je úplně jedno, jestli konzumujete cukr bílý nebo hnědý. Velký problém je, že na cukr si člověk vypěstuje závislost velmi rychle, ale špatně se jí zbavuje.

Zabiják č. 2

Mezi třemi bílými zabijáky vede jednoznačně sůl. Češi konzumují v potravinách až trojnásobnou doporučenou dávku, která je 4-5 gramů denně. Není divu, že roste výskyt vysokého krevního tlaku, nemocí srdce a ledvin. Sůl také podporuje chuť k jídlu a tím nepřímo způsobuje nadváhu. Příznivé je, že závislosti na soli se dá zbavit, na rozdíl od cukru, za relativně krátkou dobu. 

Zabiják č. 3

Obilné zrno se při dnešním způsobu zpracování zbaví klíčku a obalu, kde jsou ukryty výživné látky a poté se namele. Z této mouky dostáváte do těla jen prázdné kalorie. Nadměrnou konzumací pečiva se pak rychle přibírá. Lepší volbou jsou celozrnné mouky, které obsahují složené sacharidy, z nichž se energie do krve uvolňuje postupně a pocit hladu se nedostaví tak rychle. 

Kterým další potravinám se raději vyhnout?  

Uzeniny

Salámy, párky a jiné uzeniny jsou plné dusičnanů, sodíku, konzervačních látek a dalších přísad. Všechny tyto látky mohou zvýšit riziko rakoviny, srdečních onemocnění a vzniku cukrovky. Pokud máte tyto pochutiny rádi, kupujte raději salámy s vysokým obsahem masa. Pokud kupujete balené salámy, pečlivě čtěte složení. Dlouhodobá konzumace uzenin vede k tloustnutí a metabolickým chorobám. Světová zdravotnická organizace označila v loňském roce uzeniny za potravinu, která přispívá ke vzniku nádorových onemocnění.

Slazené nápoje a sirupy

Na sycené slazené nápoje zapomeňte. Možná vám někdo bude tvrdit, že bublinkové nápoje obsahují živiny a vitaminy, nicméně tyto nápoje obsahují cukry, barviva a konzervační látky. Pokud si koupíte variantu bez cukru, budete pít škodlivá umělá sladidla. Dětem by se neměly slazené nápoje dávat vůbec. Obsahují velké množství cukru a většina nápojů je plná laciné fruktózy, která podporuje obezitu, cukrovku, rakovinu či chronické záněty.

Dresingy

Dresingy jsou plné cukru, umělých barviv a fruktózy. Jakmile utopíte svůj salát v dresingu, je to jako kdybyste snědli sáček chipsů nebo jeden párek v rohlíku. Místo dresingu v lahvi použijte na dochucení salátu citronovou šťávu, jablečný nebo balsamikový ocet s trochou olivového oleje.

Bujóny, instantní polévky a kořenící směsi

Kořenící směsi jsou jen velmi předražené soli, které vaše chuťové buňky pouze oblbují. Znamenají zátěž ledvin, zadržování tekutin a zvyšují chuť k jídlu, tedy opět nepřímo vedou k nadváze. Místo bujonu si radši udělejte poctivý domácí vývar. Vysoký obsah soli, velké množství aditiv, nekvalitní rostlinné oleje a vysoký glykemický index přidaných těstovin dělá z instantních polévek potraviny, které velmi nepříznivě ovlivňují zdraví a váhu. Živiny, vitamíny či stopové prvky v nich určitě nehledejte.

Zmrazené polotovary

Jak může být zdraví prospěšné něco, co je vyrobeno z bílé mouky, sušeného mléka, sušených vajec, ztužených nekvalitních tuků a různých aditiv? Odpověď je jasná. Nic z toho vám neprospěje. Pizza, rybí prsty, hranolky a podobné polotovary tělu nedodají vůbec žádné živiny. Chuť je nahrazena glutamátem a tyto potraviny jsou pak nejen nadměrně slané ale i nadměrně tučné.

Další zajímavé články