Běžně konzumujeme třeba bílé pečivo, margarín nebo snídaňové cereálie. Někteří z nás dokonce v domnění, že jsou zdravé. Opak je pravdou. Podívejte se na seznam potravin, které pravidelně jíme a které našemu zdraví škodí i v malém množství.
Které potraviny jsou pro nás naprosto nevhodné? Jednoduše ty, které obsahují velké množství energie z cukrů nebo nezdravých tuků. V závěsu za nimi jsou ty, které obsahují velké množství soli a různých přísad a naopak málo bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Mezi nejrizikovější potraviny patří tři bílí zabijáci: sůl, cukr, mouka.
Zabiják č. 1
Cukru bychom měli spotřebovat 50-70g denně. Jaká je u nás realita? Češi ho konzumují v množství až desetkrát větším. Cukr způsobuje kazivost zubů a je hlavním důvodem obezity. V tomto případě je úplně jedno, jestli konzumujete cukr bílý nebo hnědý. Velký problém je, že na cukr si člověk vypěstuje závislost velmi rychle, ale špatně se jí zbavuje.
Zabiják č. 2
Mezi třemi bílými zabijáky vede jednoznačně sůl. Češi konzumují v potravinách až trojnásobnou doporučenou dávku, která je 4-5 gramů denně. Není divu, že roste výskyt vysokého krevního tlaku, nemocí srdce a ledvin. Sůl také podporuje chuť k jídlu a tím nepřímo způsobuje nadváhu. Příznivé je, že závislosti na soli se dá zbavit, na rozdíl od cukru, za relativně krátkou dobu.
Zabiják č. 3
Obilné zrno se při dnešním způsobu zpracování zbaví klíčku a obalu, kde jsou ukryty výživné látky a poté se namele. Z této mouky dostáváte do těla jen prázdné kalorie. Nadměrnou konzumací pečiva se pak rychle přibírá. Lepší volbou jsou celozrnné mouky, které obsahují složené sacharidy, z nichž se energie do krve uvolňuje postupně a pocit hladu se nedostaví tak rychle.
Kterým další potravinám se raději vyhnout?
Uzeniny
Salámy, párky a jiné uzeniny jsou plné dusičnanů, sodíku, konzervačních látek a dalších přísad. Všechny tyto látky mohou zvýšit riziko rakoviny, srdečních onemocnění a vzniku cukrovky. Pokud máte tyto pochutiny rádi, kupujte raději salámy s vysokým obsahem masa. Pokud kupujete balené salámy, pečlivě čtěte složení. Dlouhodobá konzumace uzenin vede k tloustnutí a metabolickým chorobám. Světová zdravotnická organizace označila v loňském roce uzeniny za potravinu, která přispívá ke vzniku nádorových onemocnění.
Slazené nápoje a sirupy
Na sycené slazené nápoje zapomeňte. Možná vám někdo bude tvrdit, že bublinkové nápoje obsahují živiny a vitaminy, nicméně tyto nápoje obsahují cukry, barviva a konzervační látky. Pokud si koupíte variantu bez cukru, budete pít škodlivá umělá sladidla. Dětem by se neměly slazené nápoje dávat vůbec. Obsahují velké množství cukru a většina nápojů je plná laciné fruktózy, která podporuje obezitu, cukrovku, rakovinu či chronické záněty.
Dresingy
Dresingy jsou plné cukru, umělých barviv a fruktózy. Jakmile utopíte svůj salát v dresingu, je to jako kdybyste snědli sáček chipsů nebo jeden párek v rohlíku. Místo dresingu v lahvi použijte na dochucení salátu citronovou šťávu, jablečný nebo balsamikový ocet s trochou olivového oleje.
Bujóny, instantní polévky a kořenící směsi
Kořenící směsi jsou jen velmi předražené soli, které vaše chuťové buňky pouze oblbují. Znamenají zátěž ledvin, zadržování tekutin a zvyšují chuť k jídlu, tedy opět nepřímo vedou k nadváze. Místo bujonu si radši udělejte poctivý domácí vývar. Vysoký obsah soli, velké množství aditiv, nekvalitní rostlinné oleje a vysoký glykemický index přidaných těstovin dělá z instantních polévek potraviny, které velmi nepříznivě ovlivňují zdraví a váhu. Živiny, vitamíny či stopové prvky v nich určitě nehledejte.
Zmrazené polotovary
Jak může být zdraví prospěšné něco, co je vyrobeno z bílé mouky, sušeného mléka, sušených vajec, ztužených nekvalitních tuků a různých aditiv? Odpověď je jasná. Nic z toho vám neprospěje. Pizza, rybí prsty, hranolky a podobné polotovary tělu nedodají vůbec žádné živiny. Chuť je nahrazena glutamátem a tyto potraviny jsou pak nejen nadměrně slané ale i nadměrně tučné.