Zdraví

Skořápky z vlašských ořechů nevyhazujte, budou se vám hodit. Vyrobit z nich můžete účinný lék proti kašli

Skořápky z vlašských ořechů nevyhazujte, budou se vám v zimní období hodit

autor

Klára Sanders

16. listopadu 2020

 
FOTO / Pixabay
Vlašské ořechy v sobě skrývají léčivé účinky. Jejich jádra obsahují mnoho vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Skořápky vlašských ořechů obsahují kyseliny (askorbové a uhličité), vitamíny (A, B, C, E), proteiny rostlinného původu, steroidy, alkaloidy, taniny a mikroelementy jako je zinek, hořčík, železo, jod, draslík. Skořápky proto nevyhazujte, budou se vám v zimní období hodit.
Reklama

Pokud si na vánoční pečení připravujete vlašské ořechy, všude se dočtete, že nejlepším možným způsobem, jak vlašské ořechy uchovávat, je ořechy buď zamrazit, skladovat v ledničce, naložené v medu, nebo je dokonce zavařit. To vše jsou skvělé způsoby, které vám posléze ulehčí a urychlí jejich použití například při vánočním pečení. Má to však jednu nevýhodu, nebudete si moci udělat účinný čaj proti kašli, který se připravuje ze skořápek ořechů. 

Důležité je skladovat ořechy i se skořápkou

Po důkladném vysušení vlašských ořechů můžete většinu uskladnit jak jste zvyklí. Máte-li však ořechů hodně, nebojte se jich klidně sto uschovat i se skořápkou. Vložte je do rašlových pytlů, které zavěste na suché půdě. Nemáte-li půdu, nasypte ořechy do papírových pytlíků a schovejte je na tmavé, suché a chladné místo.

Z uskladněných ořechů si připravte domácí čaj proti kašli

Jakmile na vás skočí první chřipka a nebudete se moci zbavit dávivého kašle, vzpomeňte si na vaše vlašské ořechy. Respektive hlavně na jejich skořápky! Z vaší uschované dávky jich vezměte rovných dvanáct a zbavte je, pro tuto chvíli nepotřebných, jader. Na těch si smlsnete později. Skořápky namočte do půl litru vody a nechte 12 hodin louhovat. Poté vše ještě povařte a na závěr sceďte. Čaj pijte vlažný několikrát denně. Můžete ho ještě dochutit medem. Čaj rozpouští hleny a díky tomu budete cítit úlevu už po dvou dnech.

Čaj je možné připravit i z listů

Jednu vrchovatou lžičku pokrájených listů ořešáku královského spařte ve 250 ml vroucí vody a krátce vyluhujte. Tento čaj silně čistí krev a je i výborným prostředkem na různé kožní problémy. Je velmi prospěšný i při žaludečních či střevních potížích, podporuje trávení a má i odhleňovací účinky. Pomůže vám i při nechutenství, zácpě, ale rovněž při cukrovce či žloutence. Listy k přípravě čaje se však používají pouze mladé čerstvé, a to v průběhu června.

Účinky na lidské zdraví

Ořešák královský nenosí své druhové jméno nadarmo. Jeho mladé listy, oplodí i zralé plody mají na lidské zdraví velmi pozitivní účinky. Patří mezi ně zejména:

  • silná schopnost čistit krev
  • snižuje hladinu cukru krvi
  • má odhleňovací schopnost
  • čistí střeva a žaludek
  • má antibakteriální a protizánětlivé účinky
  • pomáhá při gynekologických obtížích
  • snižuje tlak
  • pomáhá při nechutenství
  • podporuje růst a sílu vlasů
  • používá se při nadměrném pocení nohou
  • hojí obtížně hojící se rány
  • pomáhá při kožních onemocněních

 

Další zajímavé články