Alergické reakce na ovoce probíhají na stejném principu jako alergie na jiné potraviny. Alergie se může objevit v jakémkoli věku a na cokoliv a i tak zdravá a chutná věc jako jsou jablka, může způsobit alergii.
Čemu se vyhnout
Pokud jste alergičtí na jablka, měli byste si dát pozor také při konzumaci celeru, brambor, hrušek, lískových oříšků, broskví i karotky. Souvislost může mít tato alergie s alergií na břízu. V tom případě se ale může stát, že vám budou jablka vadit jen část roku. Někdy se zkřížená alergie objevuje i na pelyněk. Jestliže jablka vadí stále, budou tím hlavním alergenem a budete se jich muset vzdát trvale.
Projevy alergické reakce na jablka
U každého se alergie projevuje jinak, právě jako jiné alergie. Někoho brní pusa, další oteče, jinému začne téct z nosu. Jiný může mít tak velkou reakci, že ho ohrozí na životě. Pokud není vaše reakce dramatická, neznamená to ale, že byste si mohli jablka dopřávat. Mohli byste totiž narazit na odrůdu, která vám způsobí potíže větší, a zbytečně byste si zkomplikovali život.
Často je na vinně jablečná šťáva
Někteří alergici popisují, že nemohou jíst jablka, ale mohou jíst křížaly v menším množství. Zapovězenou potravinou pro ně zůstává jablečný mošt. Mnozí ale mohou pít mošt, pokud je pasterovaný. Stejně tak i další produkty z jablek mohou být pro alergiky přijatelné, pokud prošly tepelnou úpravou. Mnozí popisují, že mohou bez problémů jíst štrůdly, jablečné kompoty a další věci. Zde tedy můžete vyzkoušet, jak vaše tělo reaguje a ujistit se o tom, co si můžete dát bez obav o své zdraví.
Indukovaná alergie
Ne zcela jasná je tzv. námahou indukovaná alergie. Jde o to, že pokud sníte daný alergen a jste v klidu, alergie se neprojeví. Jestliže budete cvičit nebo se namáhat zhruba 2 – 4 hodiny poté, co sníte jablko nebo jiný váš alergen, reakce se dostaví. Někdy je proto poměrně velký problém najít, co vám potíže způsobuje. Zde věc urychlí lékařské vyšetření.