Bez kvalitního oleje se žádný zdravý jídelníček neobejde. Rostlinné oleje se řadí mezi tuky, které spolu s proteiny a sacharidy patří mezi základní živiny. Tuky plní v lidském těle řadu důležitých funkcí, neboť jsou nutné pro vstřebávání životně důležitých vitaminů a jsou zdrojem energie. Jenomže, není tuk jako tuk a jeho konzumace má svá pravidla. Jaký tedy zvolit?
Již při výběru oleje v obchodě musíme myslet na jeho budoucího použití. Je totiž důležité, zda chcete olej používat pro teplou či studenou kuchyni. Obecně platí, že zahřátím na vysokou teplotu přichází oleje o většinu cenných živin. To se týká zejména rostlinných olejů lisovaných za studena, které mají pro organismus velmi vysokou nutriční hodnotu. Ty byste pro smažení používat neměli. Jsou však oleje, které je možné použít pro teplou i studenou kuchyni.
Extra panenský kokosový olej
Mezi nezávislými odborníky je panenský kokosový olej řazen mezi nejzdravější oleje. Obsahuje převážně nasycené tuky středního řetězce, které se dostávají přímo do jater, kde jsou rychle rozkládány na energii, namísto toho, aby se ukládaly do zásoby. Kokosový olej má všestranné využití. Můžete jej použít na ošetření pokožky, do studených salátů a lze jej použít i na smažení. Má totiž vysokou tepelnou odolnost. Kokosový olej obsahuje množství nasycených tuků, ale je velmi lehce stravitelný, a proto je výborný hlavně pro sportovce a aktivní lidi.
Extra panenský olivový olej
Olivový olej patří mezi nejzdravější oleje vůbec. Mnoho restaurací a také domácností používá olivový olej na vaření a také smažení. Extra panenský olivový olej obsahuje mononenasycené mastné kyseliny a je ideální do studených pokrmů, stejně jako olej avokádový. Na smažení jsou speciální olivové oleje. Pozor si dejte na skladování. I ten nejkvalitnější olivový olej totiž znehodnotíte, když ho doma nebudete mít správně uložený. Olej by měl být v tmavé láhvi a nepatří do ledice.
Avokádový olej
Tento olej má spolu s olivovým nejvíce mononenasycených kyselin a jen minimum nasycených tuků. Chuťově je jemný a odolává i vysokým teplotám. Hodí se tak i pro smažení nebo grilování. Ideální je do studené kuchyně, do salátů nebo například na chléb se sýrem, podobně jako olivový olej. Pomáhá lidem se srdečně-cévními chorobami a pomáhá také při léčbě kožních problémů, zejména lupénce.
Vepřové a husí sádlo
Vepřové a husí sádlo se v minulosti dostalo na černou listinu. Až poslední dobou se zjišťuje, že zcela neoprávněně. Sice se nejedná o oleje, ale museli jsme je na seznam zařadit právě kvůli jejich zbytečně špatné pověsti.
Dnes dietologové opět berou sádlo na milost, protože podle nejnovějších vědeckých studií je špatná pověst nezasloužená a existuje mnoho důvodů proč ho používat stejně jako naše babičky. Ty ho užívaly jak k přímé konzumaci, třeba čerstvý chleba se sádlem a cibulí je vyslovená lahůdka, tak i při pečení a smažení a v mnohých případech i na léčení. V nedávné minulosti, postižené až nezdravou honbou za "jedině zdravými" potravinami, pak bylo sádlo obviněno, že nebezpečně zvyšuje cholesterol. Není pravda. Ba naopak. V rozumné míře sádlo prospívá našemu srdci. Zmíněný chleba se sádlem a cibulí si tedy bez obav a výčitek svědomí můžete občas dopřát. Mimo to, že si pochutnáte, se vám nic hrozného určitě nestane.