Podle odborných odhadů trpí nějakým onemocněním ledvin každý desátý člověk. Většina takto postižených lidí však o svých zdravotních problémech vůbec netuší.
Onemocnění ledvin totiž mnohdy nebolí a mnoho pacientů se svou diagnózu dozvídá až tehdy, když se projeví selhávání jejich funkce. A i tady platí, že velmi důležitá je prevence.
Jak se projevuje špatná funkce ledvin?
Mnoho lidí má stále tendenci podceňovat důležitost tohoto orgánu. Přitom příznaky špatné funkce ledvin jsou vcelku jasně rozeznatelné. Patří mezi ně předčasné stárnutí, otoky, tmavé kruhy a povislé váčky pod očima, bolesti v oblasti bederní páteře, výtoky z močovodu, ale i některé další.
Jak na očistu ledvin?
Vlastní očista je v podstatě propláchnutí ledvin. Ideální je dodržet jeden den s větším příjmem tekutin než je běžné a s menším nebo minimálním příjmem potravy. I zde je ale potřeba počítat s přípravou, tedy snižovat příjem stravy a měnit její složení postupně cca během 7-14 dnů a stejným způsobem se i vracet k normálu. Kolik tekutin přijmout? Mějte na paměti, že ledvinám škodí jak nedostatečný, tak i nadměrný příjem tekutin. Pokud nemáte vysoké ztráty tekutin, třeba z důvodu sportu či pobytu v teple není žádný důvod zvyšovat příjem tekutin nad 2,5 l denně.
Jaké potraviny dělají ledvinám dobře?
Důležité je samotné stravování. Jsou potraviny, kterí našim ledvinám dělají vyloženě dobře. Jaké to jsou?
Květák
Květák je zelenina, která obsahuje hodně živin, včetně vitamínů C, K a kyseliny listové. Obsahuje také řadu protizánětlivých složek a je skvělým zdrojem vlákniny. Rozmixovaný květák lze použít místo brambor a získat tak jídlo s nízkým obsahem draslíku, což ledvinám vyhovuje.
Borůvky
Borůvky jsou doslova nabité různými druhy živin a patří mezi nejlepší přírodní zdroje antioxidantů. Obsahují zejména antioxidanty s názvem antokyany, které chrání před onemocněním srdce, některými druhy rakoviny, kognitivními poruchami i diabetem. Borůvky jsou skvělou potravinou pro lidi s onemocněním ledvin, protože obsahují velmi málo sodíku, fosforu i draslíku.
Červené hroznové víno
Červené hroznové víno je nejen velmi chutné, ale obsahuje také hodně pro zdraví důležitých živin. Je zejména bohatým zdrojem vitamínu C a také flavonoidů, což jsou antioxidanty, které zmírňují zánětlivé projevy v organizmu. Doporučuje se ho konzumovat i v rámci ledvinové diety.
Vaječné bílky
Vaječné bílky jsou bohatým zdrojem bílkovin a jsou šetrné k ledvinám, protože obsahují mnohem méně fosforu. Tělu tak dodávají potřebné bílkoviny a současně nadměrně nezvyšují hladinu fosforu v krvi.
Česnek
Česnek je lék na všechno. Lékaři lidem, kteří mají problémy s ledvinami doporučují omezit příjem sodíku, včetně soli. A tady má česnek nezastupitelnou roli, neboť je chutnou alternativou k soli a používá se k ochucení řady jídel. Navíc je bohatým zdrojem řady živin, včetně manganu, vitamínu C a vitamínu B6.
Na závěr to nejdůležitější. Stres, strach a napětí jsou emoce, které ledviny velmi silně zatěžují. Zatížené ledviny pak pracuji o dost pomaleji. Dochází tak ke zhoršení funkčnosti celého organismu. Taková dlouhodobá zátěž pak může způsobovat únavu, deprese, záchvaty paniky, slabosti, plachosti a poruchy soustředěnosti. Vsaďte na sport, cvičení, procházky a klidný, zdravý a vyvážený životní styl a vaše ledviny vám poděkují.