Zdraví

Ztělesněné zlo v potravinách. Pozor na to, co si při nákupu dáváte do košíku

Sám o sobě nemá gluatamát sodný prakticky žádnou chuť ani zápach

autor

Erika Tomanová

16. března 2021

 
FOTO / Depositphotos
Dáváte při nákupu do košíku vše, co se vám líbí nebo chutná a nedíváte se na složení? Pak děláte velkou chybu. Jen od pohledu kvalitní produkty nepoznáte. Na co je dobré si dávat při nákupu pozor a čemu byste se měli vyhnout?
Reklama

Lidé často kupují výrobky sice možná zdravotně nezávadné, ale s nulovou výživovou hodnotou a plné chemie. Evropská komise si před časem posvítila třeba na glutamát sodný. Tak velké množství glutamátu, který se dnes konzumuje, totiž nikdo při jeho schvalování nepředpokládal.

Problematický glutamát sodný

Sám o sobě nemá glutamát sodný (E621) prakticky žádnou chuť ani žádný zápach. Jedná se o bílý krystalický prášek, který vypadá trochu jako sůl nebo cukr, a je dobře rozpustný ve vodě. Má ale schopnost zlepšovat chuť potravin, do nichž se přidává.

Lidé často kupují výrobky plné chemie

Na jazyku má člověk speciální receptory, které na glutamát sodný reagují, a které jsou od přírody určeny k tomu, aby reagovaly na přírodní kyselinu glutamovou. Existují spolehlivé a ověřené údaje, že glutamát sodný způsobuje návyk na určitý druh potravin a díky němu se nám zdá, že jíme něco velice chutného. Zamysleli jste se někdy, proč mají děti tak rádi všelijaké křupky a chipsy?

Glutamát nejenom že zlepšuje přirozené chuťové kvality potravy, ale také zvýrazňuje chuť a aroma konzerv, instantních potravin, druhořadého masa, karbanátků a vylepšuje zhoršené chuťové vlastnosti potravin způsobené dlouhodobým zamražením, a to právě díky vlivu na chuťové pohárky. Stačí ho jen malé množství k tomu, aby potravinářští technologové ušetřili na dražších přírodních složkách.

Glutamát sice není zařazen mezi alergeny, ale existuje část populace, která má glutamátovou intoleranci a po její konzumaci se u těchto lidí dostavují různé problémy, které alergie připomínají. Mohou se objevit otoky dýchacích cest, bolesti hlavy, nevolnost, pocení, malátnost i poruchy vědomí. Škála možných potíží je poměrně pestrá.

Jíst, či nejíst?

Z mnoha důvodů bychom se měli častější konzumaci glutamátu vyhnout. Mezi zásadní argumenty patří fakt, že studie prokazující nezávadnost byly činěny sice s vysokými dávkami, ale krátkodobě. Nelze proto vyloučit, že pravidelnou a dlouhodobou konzumací dochucovadla dochází ke škodám na našem organizmu.

Dalším důvodem je, že glutamát svým drážděním chuťových center vede k přejídání. Proto ho ostatně výrobci přidávají do různých slaných sušenek, brambůrků a dalších poživatin. A jak je již uvedeno výše, nemalá skupina lidí vykazuje na glutamát intoleranci s různě vážnými projevy. 

Důvodem pro vyloučení glutamátu ze stravování je i skutečnost, že zcela likviduje přirozenou chuť pokrmů, koření, bylin a dalších přísad. Glutamát prokazatelně nepřispívá lepší chuti potravin, naopak u nekvalitních pokrmů maskuje jejich špatnou chuť a vyvolává touhu po dalším jídle.

O přidaných látkách v potravinách se diskutuje stále. Někteří lidé je považují za ztělesněné zlo, ale tak tomu není. Výzkumy, které jim přisuzují značně negativní dopad na naše zdraví, jsou kontroverzní a často i silně emocionálně zabarvené. Chcete-li však vliv chemických látek na své zdraví co nejvíce minimalizovat, stačí zmenšit množství průmyslově vyráběných potravin ve stravě. Přírodní produkty jsou v tomto ohledu rozhodně zdravější. 

Další zajímavé články