Olivy jsou plody olivovníku. Tento strom je také nazýván "věčným stromem", protože se může dožít až tisíce let a navíc velmi dobře vzdoruje plísním. Olivovník se přibližně před šesti tisíci lety dostal z Asie přes Sýrii, Írán a Palestinu až do oblasti Středomoří, kde ho dnes obdivujeme v překrásných sadech.
Historie oliv
V řecké mytologii figuruje už mnohem déle, protože olivy prý dala bohyně Athéna Řekům jako vzácný dar. My si myslíme, že udělala velmi dobře, protože olivy jsou úžasný plod s opravdu všestranným využitím. A jak tedy působí na lidský organismus?
Olivy mají pozitivní vliv na srdce
Olivy jsou opravdu skvělé pro naše zdraví a pomohou zejména kardiakům.
- Olivy dokáží snižovat špatný cholesterol
- Bylo prokázáno, že lidé, kteří dlouhodobě denně konzumují olivový olej, jsou méně náchylní na infarkt
- Chrání před vysokým krevním tlakem
- Podporují dobrou cirkulaci krve v cévách
- Mají protizánětlivé účinky
Olivy na kosti i mozek
Ukázalo se, že prospěšnost oliv se neomezuje jenom na prevenci kardiovaskulárních problémů. Díky obsahu polyfenolů, které lze nalézt také v hroznech a ve víně, dokáží olivy zabránit degeneraci kostí či zlomeninám ve starším věku a podporují činnost mozku. Mají totiž vysoký obsah vitaminu E, který zlepšuje vitalitu mozkových buněk. Jejich pravidelnou konzumací tak předcházíme chorobám, jakými jsou Alzheimer, demence a podobně.
Zelené či černé?
Největší rozdíl je samozřejmě v jejich barvě. Zelené olivy se sklízejí ještě nedozrálé a pak se speciálně upravují tak, aby se k vám dostaly v požadované kvalitě a se standardní chutí.
Dalším rozdílem je to, že zelené olivy obsahují téměř dvakrát tolik sodíku než černé olivy, což možná sami cítíte v jejich slanější chuti. Jinak jsou nutričně téměř identické. 15 gramů zelených oliv obsahuje asi 20 kalorií, zatímco stejná porce černých oliv má o 5 kalorií navíc. Vaši zdravou stravu však obohatí stejně jako kvalitní olivový olej.