Zdraví

Olivy mají mnohem více pozitivních účinků na lidské tělo, než jste si možná mysleli

Olivy jsou úžasný plod s opravdu všestranným využitím

autor

Klára Sanders

04. dubna 2021

 
FOTO / Shutterstock
Je všeobecně známo, že olivy jsou zdraví prospěšné. Hlavním důvodem je to, že olivy a jejich olej jsou jedním z nejvydatnějších přírodních zdrojů vitamínu E. Mají ale mnohem více pozitivních účinků na lidské tělo, než jste si možná mysleli.
Reklama

Olivy jsou plody olivovníku. Tento strom je také nazýván "věčným stromem", protože se může dožít až tisíce let a navíc velmi dobře vzdoruje plísním. Olivovník se přibližně před šesti tisíci lety dostal z Asie přes Sýrii, Írán a Palestinu až do oblasti Středomoří, kde ho dnes obdivujeme v překrásných sadech.

Historie oliv

V řecké mytologii figuruje už mnohem déle, protože olivy prý dala bohyně Athéna Řekům jako vzácný dar. My si myslíme, že udělala velmi dobře, protože olivy jsou úžasný plod s opravdu všestranným využitím. A jak tedy působí na lidský organismus?

Olivy mají pozitivní vliv na srdce

Olivy jsou opravdu skvělé pro naše zdraví a pomohou zejména kardiakům.

  • Olivy dokáží snižovat špatný cholesterol 
  • Bylo prokázáno, že lidé, kteří dlouhodobě denně konzumují olivový olej, jsou méně náchylní na infarkt
  • Chrání před vysokým krevním tlakem
  • Podporují dobrou cirkulaci krve v cévách
  • Mají protizánětlivé účinky

Olivy na kosti i mozek

Ukázalo se, že prospěšnost oliv se neomezuje jenom na prevenci kardiovaskulárních problémů. Díky obsahu polyfenolů, které lze nalézt také v hroznech a ve víně, dokáží olivy zabránit degeneraci kostí či zlomeninám ve starším věku a podporují činnost mozku. Mají totiž vysoký obsah vitaminu E, který zlepšuje vitalitu mozkových buněk. Jejich pravidelnou konzumací tak předcházíme chorobám, jakými jsou Alzheimer, demence a podobně. 

Zelené či černé?

Největší rozdíl je samozřejmě v jejich barvě. Zelené olivy se sklízejí ještě nedozrálé a pak se speciálně upravují tak, aby se k vám dostaly v požadované kvalitě a se standardní chutí.

Dalším rozdílem je to, že zelené olivy obsahují téměř dvakrát tolik sodíku než černé olivy, což možná sami cítíte v jejich slanější chuti. Jinak jsou nutričně téměř identické. 15 gramů zelených oliv obsahuje asi 20 kalorií, zatímco stejná porce černých oliv má o 5 kalorií navíc. Vaši zdravou stravu však obohatí stejně jako kvalitní olivový olej.

Další zajímavé články