Zdraví

Hit přírodní medicíny. Levný, účinný a lehce dostupný

Jablečný ocet si lehce vyrobíte sami

autor

Erika Tomanová

01. června 2021

 
FOTO / Depositphotos
Je nenápadný, ale velmi účinný. Jablečný ocet je poslední dobou velký hit, i když zas taková novinka to není. Jeho účinky znali naši předci už po staletí. Velmi dobře působí na trávicí soustavu, zlepšuje metabolismus, posiluje trávení a působí desinfekčně proti parazitům. A to není zdaleka všechno.
Reklama

Ocet je běžnou součástí každé domácnosti. Na jablečný ocet ovšem většinou zapomínáme, přestože má ze všech druhů octů nejlepší léčivé účinky. Již po staletí se užívá jako přírodní lék. S jakými nemocemi vám může jablečný ocet pomoci?

Skvělý na hubnutí

Konzumace octa způsobuje pocit sytosti a kyseliny v něm obsažené zpomalují ukládání tuků. Ocet se doporučuje přimíchávat do džusů, salátových dresinků i do obyčejné vody. Tento druh octa však nefunguje jako spalovač, takže nestačí vypít sklenici vody s octem a čekat, že zázračně zhubnete. Ve skutečnosti je to tak, že jablečný ocet efektivně potlačuje chuť k jídlu, zvyšuje pocit sytosti, tedy díky němu přijmete méně kalorií.

Stačí jen jedna lžíce octa denně. Několik studií potvrdilo, že zvyšuje pocit plnosti. Dáte-li si ho před jídlem, sníte toho pravděpodobně méně, a to podle různých údajů až o 200 kalorií. Pokud si do salátu dáte lžíci jablečného octa, zlepšíte také absorpci živin ve střevech.

Výborný na srdce

S rizikem srdečních onemocnění souvisí několik biologických faktorů. Dosavadní studie naznačují a výzkumy na laboratorních zvířatech potvrzují, že jablečný ocet snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů. Také snižuje krevní tlak, který je hlavním rizikovým faktorem pro srdeční choroby a problémy s ledvinami.

Detoxikuje organismus

Kyselina obsažená v jablečném octu na sebe váže toxiny a čistí tak krev i játra. Obsah draslíku pomáhá rozkládat nahromaděné hleny a pročišťuje lymfatické uzliny.

Zprůchodňuje nosní dutiny

Jak bylo výše uvedeno, umí jablečný ocet rozkládat hleny. Tím se podílí nejen na čištění nosních dutin, ale i uší. Má vysoce antibakteriální vlastnosti a předchází infekcím.

Kloktání při bolesti v krku

Zmíněné antibakteriální vlastnosti se uplatní rovněž použijete-li jej jako kloktadlo při bolesti v krku. Smíchejte ocet s teplou vodou v poměru 1:1 a pár minut kloktejte.

Kožní problémy

Kůže je mírně kyselá, když se na ni aplikuje jablečný ocet, může pomoci vyrovnat přirozené pH pokožky a zlepšit její ochrannou bariéru.

Jablečný ocet je poslední dobou velký hit

Navíc má jablečný ocet antibakteriální vlastnosti, jež mohou předcházet kožním infekcím, spojenými s ekzémy a akné. Před použitím je však třeba ocet zředit čistou vodou, aby pokožku nepodráždil. 

Cukrovka 2. typu

Podle různých studií pomáhá jablečný ocet snižovat hladinu cukru v krvi. Zlepšuje citlivost na inzulín a pokusně bylo prokázáno, že konzumace 2 lžící jablečného octa před spaním vedla k rannímu snížení hladiny cukru o přibližně 5%.

Jak jablečný ocet užívat?

Jablečný ocet nikdy nekonzumujte neředěný. Mohli byste si popálit ústa. Proto 1-2 lžíce octa nalijte do sklenice vlažné vody, přidejte trochu medu nebo sirupu, promíchejte a pijte 1-3x denně po dobu jednoho týdne.

Domácí výroba je jednoduchá

Podle starých receptů byly základem jablečného octa pouze slupky. Obsahují vše, co je potřebné k dobrému prokvašení. Pokud ovšem chcete výraznější chuť a taky trochu spěcháte, využijte celá jablka. Zapomeňte však na kupovaná jablka, která jsou chemicky ošetřena, nebo padavčata či nahnilé kousky. Ideální jsou bio jablka nebo jablíčka, která vám vyrostou na zahradě. 

Jablečná slupka by se před zpracováním neměla nějak extra omývat a zbavovat přirozené svrchní mikroflóry. Měly by na ní zůstat všechny originální bakterie, které zajišťují kvasný proces.

Postup

Šest jablíček i se slupkou omyjte a nahrubo je nastrouhejte, včetně jádřince. Aby se proces kvašení co nejvíce urychlil, chce to použít startér. K tomu vám poslouží obyčejné droždí neboli kvasnice. Lžičku sušeného nebo čtvrtku kostky čerstvého droždí rozmícháte ve zhruba dvou litrech vody, řádně promícháte a necháte několik minut odstát. Do tohoto základu nasypte nastrouhaná jablka. Vše přikryjte utěrkou, aby dovnitř nelétaly mušky, a uložte na dva týdny teplé místo. Alespoň jednou denně směs zamíchejte. Tím se podpoří kvasný proces. Po dvou týdnech přeceďte přes jemné plátno, naplňte do uzavíratelných skleněných lahví a uchovávajte pokud možno v chladu a temnotě.

Další zajímavé články