1. Zdroj cenných antioxidantů
Hrozny jsou zdrojem přírodních sloučenin včetně polyfenolů, katechinů a anthokyanů. Kromě toho, že poskytují pigment k určení barvy hroznu, mají tyto sloučeniny ochranné antioxidační vlastnosti. Hroznová šťáva je skutečně jedním z nejbohatších zdrojů fenolických sloučenin mezi ovocem, která dodá tělu neskutečné množství antioxidantu resveratrolu. Ten je údajně klíčovou látkou, která má schopnost bojovat proti stárnutí buněk a podílí se na obnově těch, které jsou již poškozené.
2. Může podporovat zdraví srdce
Hrozny poskytují jak vlákninu, tak draslík, tedy složky, které pomáhají při podpoře srdeční činnosti včetně udržování zdravého krevního tlaku. Předpokládá se, že polyfenoly v hroznech, včetně resveratrolu a kvercetinu, prospívají kardiovaskulárnímu systému, protože jej chrání před zánětlivým a oxidačním poškozením.
3. Může podporovat zdraví očí
Antioxidační sloučeniny v hroznech, jako je resveratrol, stejně jako dva karotenoidy rozpustné v tucích zvané lutein a zeaxanthin, chrání před UV zářením, které může poškodit jemné buňky oka. Lutein a zeaxanthin jsou zvláště užitečné, protože se zdá, že chrání makulu oka před účinky modrého světla ze zařízení, jako jsou mobily a tablety.
4. Může zvýšit výkon mozku
Malá studie uvedla, že pití 230 ml hroznové šťávy zlepšilo reakční dobu a zvyšovalo vnímání klidu, což naznačuje, že mohou hrozny pomoci jak k dobré náladě, tak ke zdravým kognitivním funkcím. Studie na potkanech také podpořily účinky sloučenin, jako je resveratrol, na učení, paměť a náladu. Je však třeba shromáždit více důkazů, než budou takové přínosy potvrzeny.
5. Může pomoci řídit hladinu cukru v krvi
Technicky vzato, hrozny jsou potravinou se středním množstvím cukru, která poskytuje 15 g sacharidů na 100 g. Protože se jedná o přirozeně se vyskytující cukry na rozdíl od přidaných cukrů, nemusíte se při konzumaci hroznů v celé podobě ničeho obávat.
Hrozny mají také nízký glykemický index, což je měřítko toho, jak rychle jídlo zvýší hladinu cukru v krvi. Kromě toho se zdá, že některé přírodní sloučeniny v hroznech, jako je resveratrol, mají příznivý účinek na řízení krevního cukru.
Jsou hrozny bezpečné pro každého?
Alergie na hrozny je považována za vzácnou, ale není úplně vyloučená. Pokud vy nebo někdo z vašeho okolí vykazujete známky alergické reakce, jako je sípání, kašel nebo potíže s dýcháním, vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc a vyžadujte okamžitou léčbu.
Zdroj: bbcgoodfood.com, healthline.com, health.clevelandclinic.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.