Revmatoidní artritida a psoriatická artritida jsou zánětlivé stavy, které jsou považovány již za autoimunitní onemocnění. Dokonce i Dna je běžným typem zánětlivé artritidy. Výzkumy ukazují, že dietní zásahy, jako je vyloučení určitých potravin a nápojů, mohou u lidí se zánětlivou artritidou a osteoartritidou snížit závažnost symptomů a také zlepšit jejich celkovou kvalitu života. My vám nyní přinášíme některé z nich:
Přidané cukry
Omezit příjem cukru by měl každý z nás bez ohledu na to, zda máme či nemáme určitou formu artritidy. Pokud však o sobě víte, že touto nemocí trpíte, měli byste na snížení množství cukru ve vaší stravě skutečně zapracovat. Nejde ovšem jen o cukr jako takový, je potřeba se omezit i v potravinách, které obsahují skryté cukry, jako například: minerální vody, různé dochucovací omáčky, ale i příliš zralé ovoce.
Zpracované a červené maso
Některé výzkumy spojují červené a zpracované maso se zánětem, který může zvýšit příznaky artritidy. Dle studií přílišná spotřeba červeného masa zhoršuje příznaky revmatoidní artritidy a zrovna tak může být rizikovým faktorem pro jiné formy zánětlivé artritidy. Proto je lepší se zaměřit především na rostlinnou stravu, která naopak příznaky artritidy zlepšuje.