Zdraví

Při artritidě byste se měli vyhnout některým potravinám. Patří mezi ně i cukr, sůl a některé druhy masa

Jídelníček by měl být při artritidě přizpůsoben onemocnění

autor

Anna Janoušková

08. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Artritida je bohužel běžný zdravotní stav zahrnující chronický zánět kloubů. Způsobuje bolest a poškození kloubů, kostí a dalších částí těla v závislosti na typu. Nejčastější je osteoartritida, která je nezánětlivá, ovšem existuje více než 100 typů. Ve skutečnosti může být během svého života s osteoartrózou diagnostikována až polovina z nás.
Reklama

Revmatoidní artritida a psoriatická artritida jsou zánětlivé stavy, které jsou považovány již za autoimunitní onemocnění. Dokonce i Dna je běžným typem zánětlivé artritidy. Výzkumy ukazují, že dietní zásahy, jako je vyloučení určitých potravin a nápojů, mohou u lidí se zánětlivou artritidou a osteoartritidou snížit závažnost symptomů a také zlepšit jejich celkovou kvalitu života. My vám nyní přinášíme některé z nich:

Přidané cukry

Omezit příjem cukru by měl každý z nás bez ohledu na to, zda máme či nemáme určitou formu artritidy. Pokud však o sobě víte, že touto nemocí trpíte, měli byste na snížení množství cukru ve vaší stravě skutečně zapracovat. Nejde ovšem jen o cukr jako takový, je potřeba se omezit i v potravinách, které obsahují skryté cukry, jako například: minerální vody, různé dochucovací omáčky, ale i příliš zralé ovoce.

Zpracované a červené maso 

Některé výzkumy spojují červené a zpracované maso se zánětem, který může zvýšit příznaky artritidy. Dle studií přílišná spotřeba červeného masa zhoršuje příznaky revmatoidní artritidy a zrovna tak může být rizikovým faktorem pro jiné formy zánětlivé artritidy. Proto je lepší se zaměřit především na rostlinnou stravu, která naopak příznaky artritidy zlepšuje.

Potraviny obsahující lepek

Další zajímavé články