Zdraví

Vlašské ořechy mozek nejen připomínají, ale mají také vliv na jeho správnou funkci. A co víc, podporují hubnutí

Vlašáky jsou ořechy nejbohatší na antioxidanty

autor

Anna Janoušková

27. února 2022

 
FOTO / Pexels
Není žádným tajemstvím, že vlašské ořechy jsou nejvýznamnějším antioxidantem mezi ořechy. Jsou ale také výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, bílkovin, široké škály vitaminů včetně vitaminů skupiny B a spousty minerálních látek, jako je železo, kalcium, hořčík, zinek, fosfor nebo selen či draslík.
Reklama

1. Dobré pro mozek

Vlašské ořechy obsahují důležité fytochemikálie a rovněž vysoké množství polynenasycených tuků, které nabízejí potenciální výhody pro zdraví i funkci mozku. Omega-3 mastné kyseliny přispívají tím, že pomáhají snižovat oxidační stres v mozku, ale také vynikají schopností vytvářet nové neurony.

Kromě vysokého množství prospěšných tuků se ve vlašských ořeších nacházejí další důležité živiny, jako je vitamin E, foláty a ochranné fytochemikálie či kyselina ellagová. Vlašáky mají rovněž neuroprotektivní funkci a zlepšují paměť.

2. Zvyšují náladu

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro vývoj a funkci centrálního nervového systému. Slibný výzkum a klinické důkazy naznačují, že omega-3 mastné kyseliny by mohly hrát pozitivní roli také při určitých poruchách nálady. Dle proběhlých studií se zdá, že zařazení vlašských ořechů do stravy může zlepšovat náladu a přispívat tak ke klidnému životu.

3. Pečují o zdraví srdce

Journal of Nutrition uvádí, že konzumace vlašských ořechů může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a že olej z vlašských ořechů poskytuje určité zdravotní výhody pro vnitřní výstelku našich krevních a lymfatický cév. Zkoumání vlašských ořechů rovněž prokázalo, že mohou snížit hladinu cholesterolu, což je také spojeno se sníženým rizikem srdečních onemocnění.

Studie British Journal of Nutrition zjistila, že ti, kteří konzumovali ořechy více než čtyřikrát týdně, snížili riziko ischemické choroby srdeční až o 37 procent.

4. Mohou podporovat hubnutí

Existují určité důkazy, které prokazují, že konzumace vlašských ořechů namísto jiných potravin nezpůsobuje přibírání na váze, a to i přesto, že jsou velmi energeticky náročné. Jsou proto skvělou svačinkou, kterou byste měli upřednostnit. Dodá tělu potřebné živiny, ale i mnoho dalších prospěšných látek.

5. Podporují zdravý trávicí systém

Nedávná studie ukázala, že konzumace vlašských ořechů může obohatit střevní mikroflóru komunitou prospěšných bakterií a zvýšit množství zejména prospěšných probiotických bakterií.

Zdroj: bbcgoodfood.com, webmd.com, zdravyzivot.com.

Další zajímavé články