Pití

Není káva jako káva aneb Naučte se vybrat si v kavárně takový nápoj, který skutečně chcete

Na výběr je nepřeberné množství druhů

autor

Kateřina Korňová

06. dubna 2022

 
FOTO / Unsplash
Také neustále tápete mezi jednotlivými druhy kávy? V restauraci se vás zeptají, jestli chcete lungo nebo americano a vy kývnete na lungo, aniž byste věděli, co si vlastně objednáváte? Uklidníme vás, nejste jediní na světě. I tak ale stojí za to si zopakovat, co který název znamená, abyste příště věděli, který typ si objednat.
Reklama

Pokud jste se vždy ostýchali zeptat se v kavárně na rozdíl mezi flat white a latté, pak je tento článek určen právě vám. S více než tuctem různých druhů kávových nápojů může být často těžké se rozhodnout, který z nich zvolit. Od affogata přes krátké macchiato až po ristretto, tento článek vám pomůže poznat všechny různé typy kávových nápojů, které jsou k dispozici.

1. Espresso

Espresso, kterému ještě stále někde špatně říkají "expreso", je jeden malý šálek kávy. Nepřidává se žádná extra horká voda, výsledkem je intenzivní a chutný nápoj. Espresso shot, který tvoří základ mnoha dalších následujících nápojů, se vyrábí protlačováním horké vody přes jemně mletá kávová zrna.

2. Doppio

Doppio je dvojitá dávka espressa bez přidané horké vody nebo mléka. Výsledkem je 60 ml kávy. Doppio znamená v italštině „dvojitý“.

3. Ristretto

Ristretto, což v italštině znamená „omezené“, je dávka espressa, ale připravená s polovičním množstvím vody. Výsledkem je lahodný, ale velmi koncentrovaný nápoj. Ristretto se obvykle vychutnává samotné, ale lze jej také kombinovat s mlékem.

4. Black coffee

Black coffee se vyrábí přelitím dvojitého espressa horkou vodou. Na rozdíl od americana, které se vyrábí přidáním horké vody do espressa, zachovává black coffee pěnu na povrchu a je méně objemné, proto má výraznější chuť.

5. Krátké macchiato

Krátké macchiato se podává v malé sklenici, která obsahuje jedno espresso a krémové napařené mléko. Nápoj je zakončený malou vrstvou pěny.

6. Dlouhé macchiato

Dlouhé macchiato je podobné krátkému macchiatu s tím rozdílem, že obsahuje dvojitou dávku (asi 60 ml) kávy.

7. Piccolo

Piccolo (také známé jako pikolo) je jedno espresso natočené do malé sklenice na latte, která se poté naplní napařeným mlékem.

8. Cappuccino

Cappuccino, které se pozná podle pěny navrchu, je vyrobeno z jedné části espresso shotu, z jedné části texturovaného mléka a z jedné části pěny navrchu a někdy i s posypkou nebo s čokoládovou polevou na závěr.

9. Caffe latte

Caffe latte je kávový espresso shot doplněný napařeným mlékem a vrstvou mléčné pěny.

10. Flat white

Flat white a latte s mlékem jsou velmi podobné nápoje. Flat white je však bez textury (při napařování není včleněn vzduch), což vede k espressu a napařenému mléku s malou nebo žádnou pěnou.

11. Mokka

Latte s přidanou chutí sladké čokolády. Moka lze připravit přidáním čokolády do espressa před nalitím texturovaného mléka nebo přidáním čokolády do studeného mléka před napěněním.

12. Affogato

Zkombinujte kopeček vanilkové zmrzliny a dvojitého panáka horkého espressa a máte affogato. Skvělé jako dezert a káva po obědě zároveň.

13. Cold Brew

Cold brew se vyrábí ponořením kávových zrn (nebo i mleté kávy) do studené vody alespoň na 12 hodin. Je to tedy káva, která nepřišla do styku s horkou vodou. Ideální je zalít večer čerstvě namletou kávu studenou vodou a nechat ji máčet do rána. Jestli už si pak do ní přidáte mléko, nebo nikoliv, to už je jen na vás. Skvělá je také doplněná o kostky ledu.

Zdroj: merlo.com.au, allrecipes.com.

Další zajímavé články