Kultura a styl

Toto jsou nejlepší potraviny, které byste měli jíst před a po cvičení jógy. Patří mezi ně avokádo, vejce i sušené ovoce

Tekutiny i energii doplní rovněž zeleninový vývar

autor

Anna Janoušková

17. dubna 2022

 
FOTO / Unsplash
Abyste z pravidelného cvičení jógy vytěžili maximum, musíte ho také doplnit vhodnou a výživnou stravou. Ujistěte se proto, že máte přehled o tom, co jíte před a po cvičení jógy nebo jakýmkoliv jiným sportem, kterým si utužujete zdraví.
Reklama

Pokud chcete využít všech výhod jógy, musíte také dbát na vyváženou stravu a dostatečný odpočinek. Věděli jste ale, že to, co jíte před a po cvičení jógy, je stejně důležité? Strava bohatá na bílkoviny, sacharidy, tuky a další živiny je důležitá, abyste získali sílu a dodali tělu vše potřebné. Pojďme se tedy bez dalšího zdržování podívat na to, co byste měli jíst před a po lekcích jógy, abyste ze svého cvičení vytěžili maximum

Co jíst před cvičením jógy

Než se podíváme na konkrétní potraviny, které byste měli před samotným cvičením jíst, je potřeba se zaměřit také na to, jak dlouho před cvičením jíst. Doporučují se dvě hodiny před lekcí, abyste měli dostatečný čas své jídlo strávit. Pokud si dáváte jen lehkou svačinku, měla by stačit i hodina a půl, ale jestliže jste si dopřáli větší oběd, bude lepší vyčkat dvě až tři hodiny. Obecným pravidlem také jé: vyhýbat se kořeněným, tučným a kyselým jídlům. Ty vám mohou během cvičení dokonce zvedat žaludek.

1. Avokádo

Avokádo, pro některé také známé jako aligátoří hruška nebo máslové ovoce, je neuvěřitelně výživné. Obsahuje draslík, hořčík a vitaminy, díky nimž je ideální volbou ke konzumaci brzy ráno před jógou. Kromě toho je avokádo snadno stravitelné, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a je také dobré pro srdce!

2. Jablka a banány

Je lepší jíst ovoce, jako jsou jablka a banány, protože vám rychle dodají energii, a proto fungují jako ideální předtréninková svačina. Přirozeně se vyskytující cukr, který je obsažen jak v banánech, tak v jablkách, vás doslova naplní energií a zvýší vaši schopnost soustředění. Banány jsou navíc plné vitaminů A, B, C, dále hořčíku, fosforu, železa a draslíku, o nichž je známé, že bojují s únavou. I proto budete mít na své cvičení dostatek energie.

3. Zelené smoothie

Pokud potřebujete rychlou dávku energie, která  je navíc nabitá živinami, vsaďte na zelené smoothie. Dokáže vám zajistit dostatečnou dávku živin a zároveň vaše tělo i hydratuje, což je obzvlášť při fyzické námaze velmi potřeba, aby nedošlo k dehydrataci a případné ztrátě vědomí. K jeho výrobě můžete použít zelenou zeleninu, jako je špenát a kapusta. Když přidáte i mátu a trochu limetky, bude vaše smoothie neuvěřitelně osvěžující.

4. Potraviny bohaté na bílkoviny

Není nic lepšího, než začít svůj den potravinami bohatými na bílkoviny, jako je jogurt, ovesné vločky a proteinové koktejly. Pomáhají zlepšit správné fungování svalů a buněk ve vašem těle.

5. Suché ovoce a ořechy

Hrst mandlí a rozinek je velmi koncentrovaným zdrojem živin. Navíc má tendenci mít vyšší obsah vitaminů a minerálů, což vám nabízí energii, kterou před lekcemi jógy potřebujete. Mějte však na paměti, že i takováto svačinka před cvičením jógy by měla být snědena alespoň 45 minut před začátkem lekce.

Co jíst po cvičení jógy

1. Tekutiny

Během cvičení vaše tělo ztratí velké množství tekutin pocením, což může vést k dehydrataci. Proto je důležité se nejprve opět hydratovat. Chcete-li zvýšit hladinu energie, můžete do vody přidat pár kapek citronu, abyste získali dávku vitaminu C. 

2. Zelený čaj

Zelený čaj má nepřeberné množství zdravotních výhod. Proto se doporučuje pít ho každé ráno. Obsahuje L-theanin a kofein - látky, které jsou užitečné při zvyšování energetické hladiny těla. A co víc, šálek zeleného čaje se může ukázat jako skvělý relaxační nápoj po cvičení, protože zpomaluje váš srdeční tep.

3. Ovocný salát

Konzumace ovocného salátu, který obsahuje banány, bobule, hroznové víno, jablka a datle, je skvělý způsob, jak si po tréninku doplnit potřebnou energii a poskytnout potřebné bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky.

4. Vejce

Máte rádi vejce? Můžete si je dopřát natvrdo, naměkko, v omeletě nebo jakkoliv jinak. Dostanete do sebe vysoce kvalitní bílkovinu a devět esenciálních aminokyselin, což z vajec dělá perfektní jídlo pro udržení, opravu a budování svalů. 

5. Zeleninová polévka

Po intenzivním cvičení jógy si dopřejte misku zeleninové polévky, která obsahuje mrkev, špenát nebo zelí. Polévky jsou skvělé pro doplnění elektrolytů a pomáhají po náročném tréninku doplnit potřebnou energii.

Zdroj: healthshots.com, yogajournal.com.

Další zajímavé články