Vztahy

Chrápete? Zkuste nosní proužky nebo dilatátor nosních dírek. Vzduch může volně proudit a váš spánek konečně nebude slyšet

Chrápání může mít i negativní vliv na partnerské vztahy

autor

Jitka Wolfová

30. dubna 2022

 
FOTO / Depositphotos
Pokud někdo ve vaší ložnici chrápe, nelze to ignorovat. A pokud jste to vy, je na čase se zamyslet nad tím, co může hlasitý spánek způsobovat. Chrápání může dráždit vaše blízké, kteří se snaží usnout, ale může to být také známka vážnějších zdravotních komplikací, jako je například obstrukční spánková apnoe, což je potenciálně závažný stav, který způsobuje opakované výpadky dýchání během noci.
Reklama

K nepříjemnému dráždivému zvuku, který ruší noc co noc vás i všechny, kteří s vámi sdílí ložnici, se na webu health.clevelandclinic.org vyjadřuje i doktor se specializací na ušní, nosní a krční Tony Reisman: "Chrápání a apnoe jdou často ruku v ruce," vysvětluje Dr. Reisman. Vysvětluje, proč je důležité odstranit příčinu vašeho chrápání a současně nastiňuje, jak se problému můžete zbavit, aby si každý, včetně vás, mohl v noci nerušeně odpočinout.

Co způsobuje chrápání?

Chrápat může skutečně kdokoliv: muži, ženy i děti. "Chrápání je u dětí ve skutečnosti docela běžné," říká Dr. Reisman. Ale bývá častější u mužů a lidí s nadváhou. S přibývajícím věkem se navíc chrápání často zhoršuje.

Dochází k němu ve chvíli, kdy je dýchání během spánku blokováno nebo omezováno. Když se vzduch snaží protlačit měkkými tkáněmi, rozvibrují se, což způsobuje typický zvuk, u kterého bez špuntů do uší nebo polštáře přes hlavu zkrátka neusnete. Chronické chrápání často vede k tomu, že se jeden z partnerů nadobro odstěhuje z ložnice, protože jinak by se nikdy dostatečně nevyspal.

Někteří lidé jsou bohužel od přírody rození "chrápači". Často je ale chrápání způsobeno základním stavem, jako je:

  • obezita,
  • strukturální problémy v nose, jako je vychýlená přepážka,
  • zvětšené mandle nebo adenoidy,
  • chronická neprůchodnost nosu.

Chrápání a spánková apnoe

Chrápání samo o sobě není škodlivé (tedy pro toho, kdo chrápe). Může být ale známkou obstrukční spánkové apnoe. Tato porucha spánku způsobuje, že na několik sekund přestanete dýchat, a to opakovaně každou noc. Pokud máte spánkovou apnoe, pravděpodobně se po nočním spánku probouzíte stále unaveni. Během dne můžete být ospalí a mít problémy se soustředěním v práci nebo ve škole. Někteří lidé kvůli tomu dokonce během dne nečekaně usínají, čímž se zvyšuje riziko autonehody nebo pracovních úrazů.

Pro lidi se spánkovou apnoe je léčba chrápání doslova otázkou zdraví. Pokud se spánková apnoe neléčí, může vést k vážným zdravotním problémům, jako jsou například:

  • vysoký krevní tlak,
  • mrtvice,
  • diabetes,
  • srdeční problémy.

Jak přestat chrápat přirozeně

Pracujte na zdravé váze

"Nadváha je jednou z hlavních příčin chrápání u dětí i dospělých," říká Dr. Reisman. "Během spánku může tuková tkáň v krku tlačit na hrdlo a blokovat dýchací cesty. Dosažení zdravé váhy je proto prvním krokem k omezení chrápání, který může učinit úplně každý."

Zkuste změnit polohu

Existují některé polohy, u kterých je mnohem více běžné, že budete chrápat. Nejčastěji k chrápání dochází v poloze na zádech. Pokud je to vaše nejoblíbenější poloha, zkuste si podepřít alespoň oblast v čele postele, abyste spali mírně nakloněni. Proti chrápání také může pomoci spánek na boku, který vám vyhovuje. Ač to zní podivně, někteří lidé přísahají, že si na zadní stranu košile přišívají tenisák, aby se v noci nepřevalili na záda.

"Otevřete nos"

Otevření nosních cest v noci může pomoci omezit chrápání. Lepicí nosní proužky umístěné na hřbetu nosu zvednou vaše nosní dírky, čímž může dojít k zlepšení proudění vzduchu. Další možností jsou nosní dilatátory, které vložíte do nosních dírek, abyste rozšířili nosní otvory. Proužky i dilatátory jsou cenově dostupné a snadno se dají sehnat v lékárně či drogerii.

Přístroj proti chrápání

Za zlatý standard léčby spánkové apnoe a chrápání jsou považovány dýchací masky CPAP. Přes nos nebo ústa si před usnutím nasadíte masku, která během spánku vhání vzduch do vašich dýchacích cest. Stlačený vzduch udržuje vaše dýchací cesty otevřené a vy můžete nerušeně spát. Dnešní přístroje jsou navíc už velmi efektivní, malé a tiché, s různými nástavci a při spánku o nich skoro ani nevíte. Může sice chvilku trvat, než si na ně zvyknete, ale problém s chrápáním a spánkovou apnoe vyřešíte okamžitě.

Náustek proti chrápání a skřípání zubů

Pokud vám přístroj proti chrápání nevyhovuje, můžete zkusit přijmout další vychytávku, která je vyrobena z měkké gumy. Před použitím se vloží do horké vody (cca 70 - 80 °C) a jakmile je pružný a měkký, vloží se do úst. Funguje tak, že udržuje čelist v lehce vysunuté poloze, což minimalizuje vibrace a otravné zvuky, které z vás během spánku vychází.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, mayoclinic.org.

Další zajímavé články