Zdraví

Předejděte dehydrataci: Tekutiny v horkých dnech doplníte i vybraným ovocem a zeleninou

Hydratovaného organismu můžete dosáhnout i správnou stravou

autor

Kateřina Korňová

01. července 2022

 
FOTO / Pexels
Všude se dočtete, že k dostatečné hydrataci je potřeba navýšit pitný režim. A my vám dnes prozradíme, že to tak úplně není. Místo vody a dalších tekutin totiž můžete začít přijímat vyšší množství potravin, které přirozeně obsahují vysoký obsah vody (přes 90 %), a navíc dodají vašemu tělu řadu vitaminů a vlákninu.
Reklama

Máte problémy s pitím? Respektive s nedostatečným pitím? Nejste v tom sami. Někteří lidé zkrátka nemají potřebu pít, což může vést obzvlášť v horkých letních dnech k nebezpečné dehydrataci. Co ale dělat, když si vaše tělo o tekutiny neříká a vás pití vyloženě obtěžuje? Zařadit do jídelníčku více potravin, které vodu obsahují. My vám dnes přinášíme seznam deseti potravin, které vody obsahují nejvíce.

Salát: 96 % vody

Hlávkový salát můžete do svého jídelníčku přidat velmi snadno, protože se hodí jako příloha téměř ke každému jídlu, ale můžete z něj připravit i skvělé svěží saláty nebo ho přidat do ranního smoothie. Hlávkový či ledový salát lze chroupat i jen tak jako svačinku, která vás skvěle zasytí díky obsažené vláknině. Jedna porce má navíc pouhých 10 kalorií.

Okurka: 95 % vody

Také okurka je skvělou potravinou, která hydratuje váš organismus díky vysokému obsahu vody. Stejně jako salát obsahuje jen minimum kalorií (jedna porce obsahuje asi 8 kalorií), a navíc je velmi osvěžující a všestranná. Je výbornou svačinkou, přísadou do salátů, ale připravit si z ní můžete i skvělou okurkovou limonádu s citronem a tonikem.

Celer: 95 % vody

Rovněž celer je potravinou, která vaše tělo hydratuje v parných letních dnech. Zařaďte ho proto do svého jídelníčku v podobě pomazánek, anebo si ho nakrájejte jen tak a chroupejte ke svačině s hummusem či dipem z bílého jogurtu a česneku. Celer je navíc obzvlášť bohatý na vitamin K a draslík, které chrání vaše tělo před srdečními chorobami a osteoporózou.

Cuketa: 94 % vody

I cuketa je zeleninou, která kromě hydratace poskytuje množství zdravotních benefitů. Společně s obsaženou vlákninou vás udrží déle sytými, což může pomoci nejen s hydratací, ale i s udržováním štíhlé figury. Připravte si ji čerstvou tak, že z ní vytvoříte lahodné a svěží nudle pomocí spiralizéru. Použít je pak můžete místo klasických těstovin.

Rajčata: 94 % vody

Rajčata, rajská jablíčka nebo i tomaty jsou jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny vůbec. Ovšem pro botaniky je rajče spíš ovocem, ale to teď není důležité. Jedno střední rajče obsahuje zhruba 120 ml vody, což nám připadá mnohem zajímavější. Jedním velkým rajčetem tudíž směle nahradíte jednu ze zhruba osmi sklenic vody denně.

Paprika: 92 % vody

Papriky jsou nejen plné vody, ale také v nich najdete spoustu vitaminů, vlákninu a minerální látky jako například draslík. Hledejte v ní ale také antioxidanty, které vás zbaví toxinů. Paprika ale rovněž obsahuje zhruba trojnásobné množství denní potřeby vitaminu C. Přitom 100 gramů papriky obsahuje jen 30 kalorií. Můžete jí proto sníst kolik chcete, protože její kalorická zátěž je minimální.

Meloun: 92 % vody

A přejděme rovnou k ovoci. I když naopak meloun se botanicky řadí spíš mezi plodovou zeleninu. Nicméně stačí si ho představit a už víte, že tahle potravina je plná sladké osvěžující šťávy, která vás v horkých letních dnech zaručeně osvěží. Díky nízké kalorické hustotě pomáhá při hubnutí, a to tím, že vás zasytí a zároveň snižuje chuť k jídlu.

Jahody: 91 % vody

A když se mluví o ovoci, kdo by zapomněl na jahody. Osvěžující, sladké a plné vody. Zahrnout toto sladké ovoce do svého každodenního příjmu nebude nic těžkého. Lze je jíst jen tak, ale i v jogurtech, smoothies či ovocných i zeleninových salátech. A když je rozmixujete a nalijete (bez cukru!) do tvořítek na zmrzlinu, připravíte si tak zdravou osvěžující svačinku.

Broskve: 89 % vody

I když se to na první pohled nezdá, i broskve jsou téměř z 90 % z vody. Navíc obsahují vitamin A, C, B a draslík, ale i antioxidanty. Podobně jako ostatní zelenina i ovoce obsahují nízký počet kalorií, i když v porovnání například se salátem, který se drží na první příčce, je obsah kalorií mnohonásobně vyšší.

Grep: 88 % vody

U citrusů byste zase naopak řekli, že musí být plné vody. I 88 % vody je hodně, ale já osobně bych tipovala víc. I tak ovšem jeden grep obsahuje zhruba 250 ml sladké šťávy, což je celkem slušný příspěvek do požadovaného množství tekutin denně. Můžete ho odšťavnit, ale i přidat do smoothies, jogurtů, salátů a výborně chutná i s cottagem.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: healthline.com.

Další zajímavé články