Zdraví

Je bezlepková dieta skutečně tak zdravá, jak se o ní tvrdí? Odborníci se shodují, že nikoliv

Jíst bez lepku nutně neznamená jíst zdravě

autor

Anna Janoušková

22. června 2022

 
FOTO / Unsplash
Jíst bez lepku je dnes spíš módním trendem, kteří většina lidí dodržuje nikoliv kvůli intoleranci lepku, ale spíš s cílem shodit přebytečná kila. Většina z nich je však rovněž přesvědčena, že bezlepková strava je zdravější. To ale není vždycky úplně pravda. Mnohem důležitější je něco jiného - pestrost stravy.
Reklama

Pokud trpíte citlivostí na lepek, nebo máte dokonce alergii, je pro vás nabídka bezlepkových potravin doslova vysvobozením. Ovšem potraviny, které byly původně určené lidem, kteří je potřebují pro své zdraví, se brzy staly módním hitem a oblíbenou dietou s cílem dosáhnout štíhlé postavy. Často ale lidé zapomínají na to, že potravina, která je označena jako bezlepková, vůbec nemusí být nízkokalorická nebo zdravá.

Dá se bez lepku hubnout?

„Mnoho lidí se domnívá, že má intoleranci na lepek, protože se po něm cítí nafouklí nebo plynatí, nebo protože se cítí lépe, když obiloviny nejedí. Dále poznamenávají, že po vynechání lepku často zhubnou, což může částečně vysvětlit nedávné nadšení z bezlepkového jídla,“ říká Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife Nutrition.

Ale může za úbytek na jejich váze skutečně absence lepku ve stravě? Lidé, kteří chtějí jíst dietněji a zdravěji, se často uchylují i k dalším změnám ve stravování. Kromě lepku tedy začnou vynechávat i potraviny rychlého občerstvení, vysoce zpracovaná jídla a místo koláče si ke svačince dají ovoce a zeleninu. Vše pak přisuzují tomu, že přestali jíst lepek, ale zapomenou dodat (nebo si to skutečně neuvědomují), že současně začali vynechávat i další složky stravy a nahrazovat je zdravějšími alternativami s vysokým obsahem vlákniny. To samo o sobě podporuje hubnutí, i kdyby člověk lepek jíst nepřestal.

Bezlepkové neznamená dietní

V obchodech dnes už můžete sehnat skutečně širokou nabídku bezlepkových potravin, která zahrnuje pečivo, cereálie, sušenky, krekry, ale i bezlepkové pizzy, škvarkové knedlíky, různá těsta či zahušťovadla. Pšeničná mouka je v nich nahrazována různými škroby či alternativními moukami, jako je například rýžová, kukuřičná, bramborová či tapioková a čiroková.

Ovšem sama absence pšenice negarantuje, že potravina obsahuje nízký počet kalorií. Proto je potřeba číst z obalu i další informace a brát je v potaz. „Porovnejte štítky bezlepkové směsi na sušenky nebo směsi na koláče s běžnými verzemi a uvidíte, že z pohledu kalorií se nejedná téměř o žádný rozdíl,“ varuje Bowerman a dodává, že některé bezlepkové potraviny se dokonce mohou tvářit jako dietní či zdravé, přitom v jejich složení není prakticky žádný rozdíl.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: TZ Herbalife.

Další zajímavé články