Navíc tím teprve začíná kolotoč mytí a drhnutí, aby se zachránil alespoň hrnec či pekáč, když už večeře přišla nazmar.
Stačí chvilka nepozornosti
Zřejmě nejčastěji se stává, že se připálí ohřívané mléko. Ruku na srdce, komu se tento kousek ještě nikdy nepodařil, zřejmě netráví v kuchyni příliš mnoho času. Právě při vaření pudinku nebo krupičné kaše totiž stačí doslova vteřina a mléko i hrnec jsou v trapu. Co v takovou chvíli dělat?
Je velmi malá pravděpodobnost, že připálenina půjde snadno umýt, i když se o to pokusíte okamžitě. Je proto dobré zapojit fígle, které znaly už naše babičky, a které úspěšně fungují. A hlavně nepropadat panice.
Jedlá soda pomůže
Velmi účinná je jedlá soda. Jak už jste se mohli přesvědčit, tento kouzelný prášek dokáže v domácnosti doslova zázraky. Hodí se i při řešení našeho problému, a to při čištění hrnce od jakéhokoliv připáleného jídla či mléka.
Pokud se vám nehoda stane, odstraňte z hrnce zbytky jídla či mléka, poté do něj nalijte asi centimetr vody. Vraťte hrnec zpátky na sporák a začněte jej znovu zahřívat. Mezitím do vody přidejte lžičku až dvě sody a vše přiveďte k varu. Povařte několik minut, odstavte hrnec bokem a pokuste se připáleninu odstranit. Pokud to zatím nejde, nechte provařenou směs v hrnci do druhého dne, pak vše půjde drátěnkou odstranit doslova jako po másle.
Když není soda, pomůže klidně sůl
Stejný postup můžete uplatnit také s kuchyňskou solí. Ovšem musíte jí dát do vody mnohem větším množství, protože čím silnější roztok bude, tím větší sílu bude mít. Ale pozor, tuto směs rozhodně nechte v hrnci působit do druhého dne, ihned po uvaření nemá ten správný efekt.
V případě připáleného mléka vám může pomoci také stolní olej. Stačí jej trošku nakapat na houbičku, s níž pak připálené místo přetřete. Přibližně po 15 minutách vše opláchněte a těšte se z hrnce, který bude vypadat jako nový.
Jak na přesolenou polévku?
Přesolenou polévku vodou rozředíte jen těžko, voda totiž rozkládá sůl pomaleji než ostatní chutě. Pokud to půjde, sáhněte raději po mléce nebo smetaně. Pokud se do polévky smetana nehodí, pomůže brambor. Oloupaný kousek nechte v hrnci povařit. Podobně zafunguje i kůrka od chleba, vaječný bíleknebo mrkev. Vše krátce povařte a pokuste se vylovit z hrnce. V případě, že je jídlo hodně přesolené, nemusí tyto rady zafungovat.
Na přesolený pokrm vyzkoušejte také pár kapek citronu. Ale pozor, v žádném případě nenahrazujte octem.
Už naše babičky zkoušely nepodařenou polévku či omáčku zachránit cukrem, který si položíte na lžičku a ponoříte do jídla. Když z cukru vznikne kašička, vyndejte jej ven. Staré kuchařky radí, že výborně funguje i ponořená stříbrná lžička, která vstřebává nechtěné a přehnané chutě.