Zdraví

Vejce obsahuje neskutečné množství živin. Budete překvapeni, kolik se jich vejde do tak malé skořápky

Hlavním rizikem při konzumaci syrových nebo tepelně neupravených vajec stále zůstává možnost nákazy salmonelou

autor

Klára Sanders

03. prosince 2020

 
FOTO / Pixabay
Vejce jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, zdravých tuků, látek zvyšujících cholesterol, zároveň látek snižujících cholesterol a v neposlední řadě jsou vejce zdrojem bílkovin. Jak je to ale s jejich konzumací v syrovém stavu?
Reklama

Známe to všichni z mnoha filmů, kdy sportovec snídá syrová vejce. Otázkou je, jestli to opravdu je zdraví prospěšné. Mnoho odborníků stále považuje vejce za škodlivá a doporučují je z jídelníčku odstranit úplně či alespoň jejich konzumaci minimalizovat. A syrová vejce nedoporučují konzumovat vůbec.

Vejce obsahuje neskutečné množství živin

Budete však překvapeni, kolik živin je zabalených do tak malé skořápky. Jedno syrové vejce obsahuje tři gramy bílkovin, vitamíny A, B2, B5, B12 a E. Ve vejci najdeme i cholin, což je minerál, který je nezbytný pro funkci mozku. Dále obsahují lutein a zeaxantin, tj antioxidanty, které jsou prospěšné pro oči. Tepelná úprava vajec sice mírně snižuje množství těchto živin a zdravých látek, ale výživový rozdíl mezi syrovým vajíčkem a vařeným je tak malý, že ho můžeme považovat za bezvýznamný.

Syrové nebo uvařené vejce

Syrová vejce obsahují velké množství bílkovin a také mnoho živin, které mohou podpořit funkci mozku, imunitního systému a nervového systému. Avšak prakticky žádná z těchto živin se neztratí při jejich vaření. Takže pokud jde o výživovou hodnotu, jsou syrová a vařená vejce prakticky srovnatelná.

Vařená vajíčka však mají výhodu při trávení těchto živin. Studie ukázala, že naše tělo v případě syrových vajec absorbuje jen 50 procent vaječných bílkovin oproti devadesáti procentům, které absorbujeme při konzumaci vařených vajec.

Dalším problémem je absorpce biotinu. Jedna z vaječných bílkovin, avidin, může v případě nedostatečné tepelné úpravy vázat s biotinem (vitamín B), a tím pádem ho neumíme absorbovat. Jediný způsob, kterým zajistíme příjem biotinu z vaječného žloutku, je jeho důkladná tepelná úprava. Syrová vejce tak jsou nejen hůře stravitelná, ale zapříčiní, že nepřijmete většinu z vysokého obsahu bílkovin a vitamínů.

Riziko salmonelózy

Hlavním rizikem při konzumaci syrových nebo tepelně neupravených vajec stále zůstává možnost nákazy salmonelou. Ta pak může způsobit otravu a zdravotní potíže, jako jsou žaludeční křeče, průjem, nevolnost, horečka a bolest hlavy. Tyto příznaky se mohou objevit během prvních šesti až 48 hodin po konzumaci syrových vajec a mohou trvat až sedm dní. 

Prevence salmonelózy

  • Umývejte si důkladně ruce v teplé vodě se saponátem po kontaktu s drůbeží a pobytu v kurníku.
  • Hygienu obdobně dodržujte také při manipulaci se syrovými vejci, umývejte si ruce i použité kuchyňské náčiní.
  • Syrová vejce skladujte ve vhodných podmínkách, v chladu, odděleně od ostatních potravin.
  • Porušená vejce bez milosti vyhoďte.
  • Vejce spotřebujte nejdéle do 28 dnů od snůšky. Omytá vejce spotřebujte co nejdříve.
  • Při tepelné úpravě před konzumací je třeba dosáhnout vnitřní teploty přes 70 °C po dobu několika minut.

Nechceme vás strašit, ale pokud netušíte, z jakého chovu a odkud pocházejí vejce, která se chystáte konzumovat, zřejmě nebude dobrý nápad konzumovat je v absolutně syrovém stavu. Nezapomínejte, že i v tomto případě platí staré známé heslo: "Důvěřuj, ale prověřuj."

Další zajímavé články