I na tak oblíbenou pochoutku, jako je čokoláda, může mít člověk alergii. Nejčastěji se jedná o alergii na některou ze složek, které čokoláda obsahuje jako například mléko, sóju, oříšky či kakao. Alergie na kakao je poměrně vzácná. Projevuje se různými kožními či trávicími obtížemi.
Alergie na kakao
Jak jsme již zmínili, za alergií na čokoládu se skrývá problém s některou z jejích složek. Mezi hlavní přísady čokolády patří kakaové boby. Už Aztékové a Mayové si z nich připravovali chutné nápoje. Do Evropy se dostaly pravděpodobně ještě za doby Kryštofa Kolumba.
Alergie na kakaové boby, nebo na prášek z nich, je poměrně vzácná. Předpokládá se, že za ni mohou bílkoviny obsažené v semenech kakaovníku, které organismus považuje za škodlivé. Imunitní systém člověka vytváří protilátky na ochranu těla, které v některých buňkách stimulují tvorbu látky zvané histamin. Ten pak může být zodpovědný za některé projevy alergické reakce po konzumaci kakaa.
Bez léčby se mohou projevy zhoršit
Mnoho alergií má v podstatě podobné příznaky, které však mohou mít rozličný průběh. Alergie na kakao se často projevuje zejména na očích, nose, krku, kůži či v trávicím systému. Přímo po konzumaci čokolády či jiné potraviny obsahující kakaový prášek se může objevit svědění či otok rtů, jazyka nebo hrdla. K tomu se přidávají zažívací obtíže jako nevolnost, zvracení, průjem, žaludeční křeče či plynatost.
Někdy dochází i k respiračním problémům, například k nadměrné dušnosti, kašli či pocitu tlaku na prsou. Projevy alergie na kakao jsou viditelné i na pokožce. Objevuje se kopřivka, ekzém i vyrážky. Celkově zhoršený je i stav pleti. Léčba této alergie spočívá zejména ve vyloučení rizikových potravin z jídelníčku. Člověk by neměl alergii na kakao ignorovat, protože její projevy se časem obvykle stupňují.
Čokoládu můžete nahradit
Pokud vám lékař diagnostikoval alergii na kakaové boby a jste milovníci čokolády, nemusíte smutnit. Současná výroba potravin je natolik pokročilá, že v obchodech najdete množství náhrad. Řešením může být například bílá čokoláda, případně se můžete v obchodě rozhlédnout po čokoládách určených přímo pro alergiky. Skvělou náhradou kakaa, například při pečení, je karobový prášek, který je znám také pod názvem svatojánský chléb.
Jde o prášek z pražených i nepražených lusků karobu. Pokud vám konzumace kakaa způsobuje potíže, tento produkt je ideální náhradou. Obě suroviny mají totiž velmi podobnou chuť. Karobový prášek má navíc v porovnání s kakaem třikrát vyšší obsah důležitého vápníku, má o třetinu méně kalorií a sedmnáctkrát nižší podíl tuku. Jen pro zajímavost, ten nejkvalitnější karob roste ve Středomoří a na Středním východě, a to už téměř 4000 let.