Tipy a triky

Tady se při výběru často tápe. Velikost vejce ovlivní výsledný pokrm víc, než si myslíte

Není vejce jako vejce

autor

Erika Tomanová

14. února 2021

 
FOTO / Depositphotos
V obchodě koupíte vejce velikosti S, M, L a někdy i XL. Jaký je ale mezi nimi váhový rozdíl? A jak ovlivňuje velikost vejce výsledek při pečení? Budete divit, ale rozdíly jsou často docela velké.
Reklama

Vajíčka jsou neodmyslitelnou ingrediencí v každé kuchyni. Přidáváme je do vaření i pečení a děláme dobře. Když pomineme, že bez vajíček se špatně vaří, musíme zmínit i to, že jsou velmi zdravá a jsou dokonce považována za jednu z nejzdravějších potravin světa.

Velikost vejce ovlivní pokrm více, než si myslíte

Jídlům zároveň vajíčka dodávají mnoho pozitivních vlastností jako je správná struktura, nadýchanost, jemnost a také barva. To vše za předpokladu, že do receptu přidáváme vajíčko vhodné velikosti.

Vajíčková věda

Pokud se ptáte od čeho závisí zda je vajíčko velké nebo menší, tak převažuje mnoho faktorů. Velikost vajíčka může ovlivnit druh slepice, ale také počasí. Třeba v zimě nesou slepice zpravidla menší vejce. Svoji roli hraje také to, jak je slepice stará. Čím mladší slepice, tím menší vejce. Starší slepice nesou většinou vejce ideální velikosti, tedy středně velká.

Pečení je tak při různé velikosti vajec docela věda. Pokud dáte do receptu na koláč vajíček málo, může se rozpadat nebo může být suchý či příliš tuhý. Pokud to však s vajíčky přeženete, těsto se nemusí vůbec upéct, nebo může být dokonce gumové či může chutnat více po vajíčkách.

S, M nebo L?

V některých receptech najdete požadovanou velikost vajíčka již v seznamu potřebných ingrediencí. Existují však recepty, ve kterých tuto informaci nenajdete a musíte se tak spolehnout na vlastní úsudek. V takovém případě se doporučuje použít větší vajíčka, se kterými údajně většina receptů pracuje nejčastěji. Pokud však máte vejce velikosti M, postačí i ta. Pamatujte, že jedno velké vajíčko bez skořápky váží přibližně 50 gramů a velikost vajíčka je podstatnější v receptech, do kterých jde více než jedno vejce. 

A co půlka vejce?

Zapeklitá situace nastane, když bude recept vyžadovat použití pouze poloviny vejce. V tomto případě je nejlepší vajíčko rozšlehat a pak použít polovinu. 

Vyplatí se znát váhu 

  • Velikost S váží 35- 53g
  • Velikost M váží 53-63
  • Velikost L váží 63-73
  • Velikost XL váží 73+

Jak poznat čerstvé vejce?

Samozřejmostí je pracovat s čerstvými produkty. Víte, jak poznat čerstvé vejce?

  • Nejjednodušší způsob je dát vejce do vody. Ta opravdu čerstvá zůstanou ležet na dně.
  • Starší vejce se začne stavět na špičku.
  • Ty ještě starší, kolem 3 týdnů, budou plavat na hladině.

Je to proto, že čím je vejce starší, tím se jeho obsah zmenšuje a vzniká tak čím dál tím větší vzduchová bublina, která ho nadnáší.

Po rozklepnutí

Když vejce rozklepnete, musí mít pevný žloutek, který drží tvar a jakoby vystupoval nahoru, navíc ho pevně obepíná bílek. U starších vajec je to naopak, žloutek je měkčí a bílek se oddělí a rozteče.

Jak správně na vaření vajec

Ať už připravujete vejce na jakýkoliv způsob připravujte je pozvolna. Každý milovník vajec vám řekne, že nejchutnější vejce jsou ta, která jsou připravována při nižších teplotách a tedy pomaleji. Žádná rozpálená pánev, žádná vroucí voda. Chcete-li si opravdu pochutnat dopřejte vejcím péči a šetrné zacházení.

Další zajímavé články