Jídlo

Vyzkoušejte lahodný tatarák a guláš z cuket. Od masových jsou k nerozeznání

Cukety se v poslední době těší obrovské oblibě

autor

Erika Tomanová

10. srpna 2021

 
FOTO / Depositphotos
Sezona cuket se rozjela naplno a vy jistě přemýšlíte nad nějakým netradičním receptem. Vyzkoušeli už jste cuketový tatarák nebo cuketový guláš? Pokud ne, tak byste to měli rychle napravit. Nejenže si pochutnáte, ale budou patřit i ke stálicím vašeho budoucího jídelníčku.
Reklama

Pokud doma pěstujete cukety, moc dobře víte, že vás jejich úroda může doslova zavalit. Nebojte se toho. Existuje velké množství receptů, tradičních i netradičních, díky kterým cukety zpracujete dřív, než si možná myslíte. Máme pro vás dva netradiční tipy, jak jejich úrodu zpracovat a ještě si pochutnat.

Originální recepty z cuket

Jelikož cuketa je sama o sobě chutí poměrně nevýrazná, můžete ji v kuchyni chuťově doplnit, čím potřebujete. Cuketa je doslova "multifunkční" potravina, která navíc neobsahuje téměř žádné kalorie, ale zase obsahuje velké množství vitamínu A, vlákniny a draslíku. 

Cuketový tatarák

Co budete potřebovat?

  • větší cuketu (nebo 2 menší)
  • 2 stroužky česneku
  • cibuli
  • 100 g nastrouhaného sýra (ideálně parmezán)
  • hořčici (ideálně dijonskou)
  • sůl, pepř a sladkou papriku

Příprava

Cuketu omyjte, odkrojte konce a nahrubo nastrouhejte i se slupkou. Slupky se zbavte pouze v případě, že už je cuketa starší.

Tehdy vykrojte i semínka. Nastrouhanou cuketu v míse osolte, nechte odstát asi deset minut a mezitím osmažte na pánvi cibuli. Vodu z cukety slijte, směs vyždímejte a přidejte na pánev k osmažené cibuli. Restujte přibližně pět minut, nakonec přidejte rozmačkaný česnek. Když cuketová směs vychladne, dochuťte ji sýrem, hořčicí a opepřete. Pořádně promíchejte.

Do směsi můžete, ale nemusíte přidat i další ingredience podle vaší chuti. Třeba kečup, worcestrovou omáčku, tabasco, citrónovou šťávu, nasekanou petrželku, nadrobno nakrájené kyselé okurky, stejně nakrájenou papriku nebo pomleté ​​mandle. Vše závisí na vašich chutích a preferencích, zkazit určitě nemáte co. Nakonec si připravte opečené topinky s česnekem, s nimiž bude cuketový tatarák chutnat úplně dokonale.

Cuketový guláš (4 porce)

Co budete potřebovat?

  • cca 300 g mladé cukety
  • 250 g žampionů
  • 6 stroužků česneku
  • 4 menší rajčata 
  • 2 velké brambory
  • 1 - 2 ks chilli papričky nebo feferonky
  • 1 červená masitá paprika
  • 1 žlutá masitá paprika
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté sladké papriky 
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • lístky čerstvé majoránky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Příprava

Ve velké pánvi rozpalte sádlo, přihoďte na kostičky nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Cuketu rozkrojte podélně napůl a nakrájejte na půlkolečka cca 3-5 mm silná a přihoďte do pánve. Přidejte papriky a papričky nakrájejte na nudličky. Nakrájejte žampiony na plátky, oloupané brambory na kostky a nakonec přidejte na čtvrtky nakrájená rajčata. Promíchejte, osolte, opepřete a krátce orestujte. Přidejte oba druhy mleté papriky, chviličku zarestujte a zalijte vodou. Vařte dokud nebudou brambory měkké. Guláš zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě a povařte dalších 10 minut, dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte lístky majoránky.

Další zajímavé články