Pokud doma pěstujete cukety, moc dobře víte, že vás jejich úroda může doslova zavalit. Nebojte se toho. Existuje velké množství receptů, tradičních i netradičních, díky kterým cukety zpracujete dřív, než si možná myslíte. Máme pro vás dva netradiční tipy, jak jejich úrodu zpracovat a ještě si pochutnat.
Jelikož cuketa je sama o sobě chutí poměrně nevýrazná, můžete ji v kuchyni chuťově doplnit, čím potřebujete. Cuketa je doslova "multifunkční" potravina, která navíc neobsahuje téměř žádné kalorie, ale zase obsahuje velké množství vitamínu A, vlákniny a draslíku.
Cuketový tatarák
Co budete potřebovat?
- větší cuketu (nebo 2 menší)
- 2 stroužky česneku
- cibuli
- 100 g nastrouhaného sýra (ideálně parmezán)
- hořčici (ideálně dijonskou)
- sůl, pepř a sladkou papriku
Příprava
Cuketu omyjte, odkrojte konce a nahrubo nastrouhejte i se slupkou. Slupky se zbavte pouze v případě, že už je cuketa starší.
Tehdy vykrojte i semínka. Nastrouhanou cuketu v míse osolte, nechte odstát asi deset minut a mezitím osmažte na pánvi cibuli. Vodu z cukety slijte, směs vyždímejte a přidejte na pánev k osmažené cibuli. Restujte přibližně pět minut, nakonec přidejte rozmačkaný česnek. Když cuketová směs vychladne, dochuťte ji sýrem, hořčicí a opepřete. Pořádně promíchejte.
Do směsi můžete, ale nemusíte přidat i další ingredience podle vaší chuti. Třeba kečup, worcestrovou omáčku, tabasco, citrónovou šťávu, nasekanou petrželku, nadrobno nakrájené kyselé okurky, stejně nakrájenou papriku nebo pomleté mandle. Vše závisí na vašich chutích a preferencích, zkazit určitě nemáte co. Nakonec si připravte opečené topinky s česnekem, s nimiž bude cuketový tatarák chutnat úplně dokonale.
Cuketový guláš (4 porce)
Co budete potřebovat?
- cca 300 g mladé cukety
- 250 g žampionů
- 6 stroužků česneku
- 4 menší rajčata
- 2 velké brambory
- 1 - 2 ks chilli papričky nebo feferonky
- 1 červená masitá paprika
- 1 žlutá masitá paprika
- 1 větší cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté uzené papriky
- lístky čerstvé majoránky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Příprava
Ve velké pánvi rozpalte sádlo, přihoďte na kostičky nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Cuketu rozkrojte podélně napůl a nakrájejte na půlkolečka cca 3-5 mm silná a přihoďte do pánve. Přidejte papriky a papričky nakrájejte na nudličky. Nakrájejte žampiony na plátky, oloupané brambory na kostky a nakonec přidejte na čtvrtky nakrájená rajčata. Promíchejte, osolte, opepřete a krátce orestujte. Přidejte oba druhy mleté papriky, chviličku zarestujte a zalijte vodou. Vařte dokud nebudou brambory měkké. Guláš zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě a povařte dalších 10 minut, dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte lístky majoránky.