Stalo se to určitě už každému z nás. Pro svůj recept potřebujete citron a pamatujete si, že by ještě jeden měl být vzadu v lednici v zásuvce na zeleninu. Tak ji posunutím otevřete a zjistíte, že citron tu opravdu je, ale nemáte dost odvahy na to, abyste ho do receptu použili. Pokud přemýšlíte nad tím, jak citrony skladovat, abyste tomuto příště zabránili, existuje jednoduchý trik, který můžete příště zkusit použít.
Neplýtvejte jídlem
Vaše citrony mohou zůstat čerstvé dokonce déle než měsíc, aniž byste je museli vyhodit seschlé nebo plesnivé do koše. Namísto toho, abyste je dávali do šuplíku na zeleninu, nebo je pokládali vedle ovoce do košíku na kuchyňské lince, ponořte je do nádoby s vodou a dejte do lednice. Slupka ovoce nebude mít možnost vysychat ani plesnivět a váš citron bude jako právě koupený.
Zdravotní benefity
Citron má kromě vysokého obsahu vitaminu C mnoho dalších pozitivních vlastností. Snižuje riziko mrtvice, udržuje zdravou pleť, působí proti astmatu, snižuje krevní tlak, zvyšuje vstřebávání železa a v neposlední řadě má velmi pozitivní vliv na obranyschopnost našeho organismu, což se právě v těchto dnech hodí. Tak proč plýtvat, když můžeme mít čerstvý citron při správné péči stále u sebe?
Připravte jim lázeň
Než citron vložíte do vodní lázně, ve které si bude hovět klidně celý měsíc, důkladně ho omyjte teplou vodou a mycím prostředkem na ovoce a zeleninu. Účelem těchto mycích prostředků je odstranit nejen bakterie, ale také voskový povlak, který je přítomen na jablkách, lilcích, ale také právě citronech.
Poté vezměte čistou sklenici, vložte do ní citron a zalijte až po okraj filtrovanou či převařenou (vychladlou) vodou. Sklenici uzavřete šroubovacím uzávěrem, případně potravinářskou folií a vložte do lednice. Takto vám vydrží minimálně čtyři týdny, ale pokud chcete, udělejte experiment a schválně, na kolik dní se dostanete. Budeme rádi, když nám o tom dáte vědět v komentářích.
Když citron po měsíci vyndáte, zanechá po sobě příjemně vonící citrusovou vodu, kterou můžete použít na pár dní třeba jako difuzér, ale hlavně vyndáte citron, který bude skoro čerstvý. Bude o trochu měkčí než první den, povrch může být lehce oslizlý, proto ho ještě před použitím omyjte a osušte. Když ho pak rozkrojíte, zjistíte, že vnitřek je plný šťávy, vůně a použití je stejné jako u čerstvého citronu.
Nemáte v lednici místo?
Pokud máte pouze menší lednici, nebo je neustále plná jiných věcí, nevadí. Citron můžete zrovna tak umístit do uzavíratelného pytlíku na zip, který zabírá méně místa a vejde se všude. Vložte do něj omyté citrony, naplňte vodou a skladujte až čtyři týdny v lednici.
Dejte je k ledu
A chcete-li citrony skladovat delší dobu nebo vás metoda s vodou nenadchla, zmrazte je. Nejenže je to mnohem pohodlnější, ale má to i řadu výhod. Postupujte přitom stejně, jako uvádíme výše. Citrony omyjte, a to i pokud jsou bio, osušte a pak je vložte do uzavíratelných sáčku nakrájené nebo celé. Dokonce můžete zmrazit klidně jen citronovou kůru, která chybí vždy, když je zrovna potřeba. V mrazáku vám vydrží dokonce 3 – 4 měsíce. Jen se nelekejte toho, že až je vyndáte a necháte povolit, budou mít kašovitou strukturu.
Zdroj: firstforwomen.com, medicalnewstoday.com.