O zahřívacích účincích potravin se zmiňuje už čínská medicína, která je dělí na ochlazující, zahřívací a neutrální. I když ale nejste příznivce alternativních přístupů, pravdou je, že některé potraviny skutečně pomáhají naše tělo zahřát. A po mnohých z nich sáhneme v zimě zcela automaticky, aniž bychom přemítali nad poučkami. Co dobrého si uvaříte vy?
Vývary a dušená jídla
Poctivý dlouho tažený domácí vývar je oblíbeným „lékem“ na nachlazení už po staletí. Tělu, které bojuje s nemocí, pomáhá dodat potřebnou výživu dobře stravitelnou formou. Ideální je kvalitní hovězí maso, které dodá tělu vitaminy B a E, ale také potřebné železo. Vývar dobře doplní kořenová zelenina jako skvělý zdroj potřebné vlákniny. Nezapomeňte především na petržel, která je silným antioxidantem a obsahuje také vitamin C.
Podobný účinek jako domácí vývar budou mít také vydatná masová a zeleninová dušená jídla, na která přes léto nemáme čas ani chuť, ale v zimě je opravdu oceníme.
Koření, které vás rozpálí
Správně zvolené koření může mít na náš organismus až zázračné účinky. Ve vaší zimní výbavě by neměla chybět především skořice či kurkuma, které mají protizánětlivé účinky, a také kari, pepř a zázvor. Právě zázvor se dá celoročně považovat za superpotravinu. Podporuje totiž správnou činnost dýchacích cest, které jsou v zimě vystaveny většímu náporu. Můžete ho také využít jako přírodní antibiotikum pro svůj žaludek nebo střeva podrážděná nadmírou sladkého či tučného jídla. Pozor však dejte na chilli – pokud ho sníte, velmi rychle se zahřejete, ovšem organismus se následně stejně rychle ochladí, proto chilli v zimě konzumujte jen občas.
Zahřívací koření můžete přidávat do polévek, omáček i nápojů a moučníků. A pokud hledáte jídlo, kterým si na svou stranu získáte vaše potomky, připravte jim po návratu ze zimního bruslení třeba vydatný dýňový krém se špetkou kari.
Sušené ovoce a ořechy
Hrst vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek vaše tělo nejen zahřeje, ale doplní mu také pořádnou dávku vitaminů E a B i kyseliny listové, železo, hořčík, měď, fosfor a další zdraví prospěšné minerální látky. Sušené ovoce nám dodá vlákninu i antioxidanty a zlepší naše trávení, které může v zimě dostat zabrat vzhledem k menšímu množství pohybu i konzumaci těžších jídel.
„U sušeného ovoce a ořechů je třeba věnovat pozornost tomu, kde a jaké plody nakupujeme. Kvalitu plodů můžeme zjistit z etikety, kde nalezneme informace o zemi původu, šarži či trvanlivosti. Podstatné je ale i to, jak plody vypadají - jestli jsou nerozlámané, nemají na povrchu plíseň nebo známky jiného poškození. Suché plody bychom měli uchovávat v nádobách či sáčcích bez přístupu vzduchu. Zejména u ořechů a semínek je vhodné skladování ve skleněných uzavíratelných nádobách, které zamezí vniknutí nežádoucích škůdců. Oříšky i sušené ovoce nám tak vydrží déle,“ radí nutriční specialistka Adéla Tichá.
Ovesné kaše
Kdy jindy než v zimě si dopřát k snídani výživnou a záhřevnou ovesnou kaši. Kromě vloček, které jsou skvělým zdrojem energie, si ji můžete připravit z pohanky nebo jáhel, které mají rády i děti. Kaše můžete ochutit nespočtem způsobů, pokud ale chcete docílit kvalitního prohřátí, zkuste do ní nastrouhat jablka nebo hrušky a přidat trochu skořice. Příprava kaše vám zabere jen několik minut, pokud ale ráno nestíháte, sáhněte po připravených směsích – vyrábí je i řada českých rodinných firem, u nichž máte jistotu kvalitních surovin. Připravenou kaši pak doplňte o bílkovinu ve formě řeckého jogurtu, tvarohu či skyru, a dozdobte tuky ve formě semínek či oříšků. Vykouzlíte tak plnohodnotné jídlo, které potěší nejen vaši duši ale i tělo.
Horké nápoje
Milujete vůni a chuť svařeného vína, které je neodmyslitelně spojené se zimou? Není to náhoda – červené víno organismus krátkodobě prokrví a zahřeje. Dopřávat byste si ho ale měli jen svátečně a v běžném denním režimu raději volte čaje a nealkoholické nápoje.
Ideální jsou ovocné a černé čaje doplněné špetkou skořice, děti zase ocení horké kakao. Máte-li čas a chuť, kupte si čerstvý zázvor a připravte si z něj horký nápoj, který vás zaručeně zahřeje. Stačí kořen oloupat, nastrouhat, zalít horkou vodou a dochutit lžičkou medu.
Jaké potraviny v zimě omezit?
Nemusíte se striktně vyhýbat všem „studeným“ potravinám, nicméně je vhodné si je dopřát spíše výjimečně. Jedná se především o:
- studené saláty,
- syrovou zeleninu,
- zelený čaj,
- citrusy,
- kysané mléčné výrobky.
Zdroj: TZ kosik, www.acouplecooks.com.