Protože se jedná o recept se syrovou, tedy i studenou rybou, získáte svěží a lehký pokrm, který nemá obdoby. Dá se použít jako skvělý předkrm, který budete podávat svým přátelům před hlavním jídlem, ale zrovna tak se hodí i jako hlavní chod k jednoduchému salátu. Vždy ovšem platí, že pokud připravujete syrové potraviny, nikdy je nepřipravujte dlouho dopředu.
Losos je navíc pro přípravu tatarského bifteku skvělou volbou, jelikož je jeho chuť velmi jemná, konzistence příjemná a když vyberete opravdu čerstvou rybu u vyhlášeného obchodníka s rybami, jeho konzumace za syrova je bezpečná. Nejlepší je ještě před přípravou rybu přemrazit, abyste zabili případné bakterie na povrchu masa. Losos je navíc velmi výživný a je skvělým zdrojem selenu, omega-3 mastných kyselin a vitaminu D.
Budete potřebovat
- 500 g filetů z lososa bez kůže
- 1 lžíci sekané pažitky
- 1 lžíci sekané bazalky
- 1/2 červené cibule
- 2 jarní cibulky
- 1-2 lžíce kaparů
- 3 lžíce olivového oleje
- šťávu z citronu
- 1 lžíci dijonské hořčice
- sůl a pepř dle chuti
- francouzskou bagetu
- 2 avokáda
Postup
Filet z lososa nakrájejte na malé kostičky a dejte do lednice. V malé misce smíchejte všechny bylinky a zeleninu: pažitku, bazalku, červenou cibuli, kapary a zelenou cibulku - vše nakrájené nadrobno. Do velké mísy nalijte olivový olej, hořčici a citronovou šťávu. Dobře promíchejte metličkou. Přidejte bylinky a zeleninu a dobře promíchejte. Přidejte i lososa a znovu dobře promíchejte. Dochuťte mořskou solí a čerstvě mletým černým pepřem dle chuti. Misku umístěte do chladničky na 15 až 20 minut, dokud nebude směs velmi studená.
Nakrájejte bagetku na šikmé plátky a opečte je buď v troubě, na pánvi, nebo v toastovači. Nechte vychladnout. Avokáda vypeckujte, oloupejte a rozmačkejte vidličkou. Nakonec na vychladlé opečené bagetky naaranžujte vrstvu rozmačkaného avokáda a na ni vrstvu tatarského bifteku z lososa. Ozdobte nasekanou jarní cibulkou a ihned podávejte.
Zdroj: yummly.com, eatme.eu.