Bylinky a koření

V hlavní roli formičky na led. Vyrobte si ledové květy, bujon nebo bylinkovou kostku do polévky

Formičky do mrazáku nejsou jen na led

autor

Tereza Hromádková

29. června 2022

 
FOTO / Pexels
Že jsou formičky na led jen vhodnou pomůckou k výrobě ledových kostek k ochlazení nápojů? To zdaleka není pravda. Jejich využití je mnohem širší. Chcete-li si připravit skvělou masku na vlasy, domácí bujon nebo základ pro každou omáčku, vysypte kostky ledu a připravte formičky na další projekt.
Reklama

Lidé často dělají tu chybu, že do formičky na led nalijí vodu, nechají ji zmrznout a pak z ní vyndávají led, když je potřeba. Jenže když ledové kostky druhý den vysypete do uzavíratelného pytlíku, máte formičky volné a můžete je použít k další tvorbě. Zkuste třeba tyto čtyři možnosti, které vám dnes přinášíme.

Domácí bujon

Už se vás někdy někdo zeptal, jak děláte vývar? A vy jste jen s velkým studem přiznali, že na závěr přidáte do polévky "kostku"? Kvůli používání kupovaného bujonu (který je plný "éček" a soli) se poslední dobou staví na zadní všichni kuchaři, a to jak ti profesionální, tak amatérští. A skutečně je škoda, pokud se s vývarem vaříte celé odpoledne, abyste jeho chuť i kvalitu pokazili kostkou. Proto není nic snazšího, než si vyrobit bujon vlastní. Až příště budete vařit například kuřecí maso do rizota, vyvařte vývar z masa na takové množství, které se vám vejde do formiček na led. Nechte ho vychladnout a pak ho nalijte do formiček. Zmrazte a jakmile budete potřebovat ochutit omáčku nebo cokoliv jiného, jednu nebo více kostek použijte.

Ledové květy

Svěží letní drink se neobejde bez pár kostek ledu nebo ledové tříště. Mít v mrazáku připravené kostky ledu je proto základ každé letní párty nebo zahradní slavnosti. Chcete-li, aby vaše nápoje vypadaly ještě vábivěji, zkuste příště vytvořit ledové kostky trochu jinak. Na dno každé formičky na led vložte vybranou jedlou květinu (levanduli, pampelišku, jetel, fialku nebo sedmikrásku) a zalijte vodou. Nechte zmrazit a použijte při výrobě nápojů.

Čerstvé bylinky

Letní sezóna je časem sběru a sušení bylinek, které nám budou v zimních měsících chybět. Nasbírejte proto na zahrádce bylinky, které máte rádi, opláchněte je a nechte je oschnout. Bylinky následně nasekejte a vložte do formiček na led. Zalijte olivovým olejem a dejte je do mrazáku. Bylinky můžete zmrazovat buď jednotlivě, nebo si vytvářet oblíbené kombinace. Po zmrazení vysypte ledové kostky do sáčku se zipem, označte ho datem a přidejte informaci, jaké bylinky jsou uvnitř. Pak už je jen použijte do polévek či omáček.

Avokádová maska na vlasy

Pokud máte suché vlasy bez života, roztřepené konečky a vaše vlasy vypadají rozlítaně a elektrizují, pomůže vám avokádová maska, která vlasům dodá opětovný lesk a sílu. Navíc antioxidanty obsažené v avokádu pozitivně působí i na pokožku hlavy, která je často opomíjena. Zralé měkké avokádo proto rozmačkejte vidličkou na jemnou kaši, přendejte ji do formiček na led a nechte zmrznout. Jakmile budete chtít avokádo na vlasy použít, vyndejte jednu kostičku a pramen po prameni s ní přetřete. Jakmile kostička dojde, vezměte si další. Masku nechte působit půl hodiny až hodinu a poté smyjte tak, jak jste zvyklí. Já jsem pro lepší výsledek přidala ještě můj oblíbený kokosový olej a zmrazila až poté. Výsledek se dostavil už po prvním ošetření.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články