Bylinky a koření

Šípek je podzimní vitamínová bomba skvělá na posílení imunity. Nastává čas sběru, nepromeškejte jej

Připravte si z bylinky lahodný šípkový čaj

autor

Klára Sanders

28. října 2020

 
FOTO / Pixabay
Růže šípková je sice keř, ale její plody se řadí mezi byliny. Šípky obsahují neskutečné množství vitamínů a právě na podzim je ideální čas vypravit se na jejich sběr.
Reklama

Šípek neboli růže šípková je znám jako léčivo již od středověkých herbářů, kdy se začal používat hlavně k vnitřnímu použití. Je to volně rostoucí a v našich končinách poměrně rozšířený keř, proto nebude s jeho hledáním problém.

Kde se keř vyskytuje

Růže šípková dorůstá do výšky 1,5 až 2,5 metru. Charakteristická je svými krásnými bílými až narůžovělými květy a zejména lesklými červenými plody. Rostlina je také poseta ostrými trny, které mají ochrannou funkci. Keř se vyskytuje téměř po celé Evropě. Není náročný na růst, ale potřebuje vápenatou půdu. Hledat ji můžete na slunných stráních, při cestách, na okrajích lesů, v podhorských oblastech i nížinách.

Ideální čas na sběr

Růže šípková kvete už začátkem léta, ale první plody, tedy šípky, se objevují od srpna do října či listopadu. Na sběr se můžete vypravit již nyní, ale mnozí tvrdí, že ideální je počkat až na první mrazy. Ty ze šípků prý uvolní ještě lahodnější ovocnou chuť. Sbírají se však před dosažením plné zralosti, kdy jsou ještě tvrdé. Šípky můžete sušit volně při teplotách do 35 ° C.

Které látky šípek obsahuje

Pokud by bylo třeba jmenovat jednu jedinou věc, v níž šipky vynikají, tak je to obsah vitaminu C. Obsahují několikanásobně vyšší množství zmíněného vitamínu než  citrony. Kromě toho jsou zdrojem vitamínů A, E a K. Dále obsahují důležitou vlákninu, kyselinu pantotenovou či listovou, minerály a stopové prvky. Šípky vám dodají vápník, železo, draslík, zinek, mangan, fosfor.

Jak na naše tělo působí?

  • Podporují imunitu
  • Pomáhají detoxikovat organismus
  • Mají blahodárný vliv na trávení
  • Podporují a pročišťují tlusté střevo
  • Zlepšují kvalitu vlasů, nehtů i pokožky
  • Jsou vhodné k odvodnění organismu, protože mají močopudné účinky

Šípkový čaj

Šípkový čaj si dnes můžete bez problémů zakoupit i v obchodě. Porcovaný čaj se však vůbec nedá srovnat s čajem připraveným přímo z usušených šípků. Ten si připravíte jednoduše. Na jednu porci vám stačí dvě čajové lžičky vysušených a umletých šípků. Zalijte je asi 4 dcl vody ohřáté přibližně na 80 ° C. Není vhodné používat vařící vodu, neboť mnoho cenných látek se pak znehodnocuje.

Směs nechte louhovat 20 minut a následně sceďte. Šípkový čaj můžete užívat jako prevenci nebo na doplnění vitamínů třikrát či čtyřikrát týdně. Během chřipky a nachlazení můžete klidně vypít dva šálky denně.

Šípkový olej

Kromě čaje se dá ze šípků připravit mnoho dalších zajímavých produktů. Jedním z nich je šípkový olej. Sušené šípky rozdrťte, smíchejte s jojobovým olejem v poměru 1:1 a nechte odstát alespoň 6 týdnů. Po zbarvení směsi dooranžova z ní odstraňte podrcené šípky a tekutou část přelijte do tmavé skleněné lahvičky. 

Olejíček můžete používat večer jako náhradu nočního krému. Pleť bude rozzářená, sjednocená a hydratovaná. Díky obsahu všech vitamínů je šípkový olej výborný k léčbě popálenin a drobných ran. Vyzkoušet jej můžete i na ošetření aknózní pleti.

Až tedy půjdete o víkendu na procházku do přírody, nezapomeňte si s sebou vzít nějaký plátěný sáček nebo tašku a poohlédněte se po šípkovém keři.

Další zajímavé články